Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
1 Změny financování regionálního školství Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
FINANČNÍ ZABEZPEČENÍ PODMÍNEK PRO ČINNOST ASISTENTŮ PEDAGOGA.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Plán činnosti ministerstva zdravotnictví Praha,
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Místní rozpočtové jednotky
Národní institut dětí a mládeže – oddělení neformálního vzdělávání
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TEST 7. POLITOLOGIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
STÁTNÍ FONDY.
Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
SPORT V ČESKÉ REPUBLICE OD ROKU 2012
Název projektu: Moderní škola
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Právní precedenty, soudcovské právo, význam soudní judikatury v kontinentálním právu
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
E-Goverment Zdeněk Hanák.
BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Správní právo – pojem, zařazení, úloha, předmět, systém, prameny. Ústavní základy a právní regulace veřejné správy.
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Transkript prezentace:

Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska

 článek 33 Listiny základních práv a svobod  Každý má právo na vzdělání. Školní docházka je povinná po dobu, kterou stanoví zákon.  Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních a středních školách, podle schopností občana a možností společnosti též na vysokých školách.  Zřizovat jiné školy než státní a vyučovat na nich lze jen za podmínek stanovených zákonem; na takových školách se může vzdělání poskytovat za úplatu.  judikatura Ústavního soudu v této oblasti upřesňující meze nároku na bezplatné vzdělávání

 Článek 2 odst. 3 Ústavy České republiky- Státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které stanoví zákon. o Zákonná garance, transparentnost, rovnost  Článek 100 Ústavy České republiky- Územní samosprávné celky jsou územními společenstvími občanů, která mají právo na samosprávu.  Rozdělení odpovědnosti za zajištění veřejných služeb mezi stát a územní samosprávné celky  Vzdělávání podle školského zákona je veřejnou službou (§ 2 školského zákona)  Článek 105 Ústavy České republiky- Výkon státní správy lze svěřit orgánům samosprávy jen tehdy, stanoví-li to zákon.  Duální model výkonu veřejné správy (riziko systémové podjatosti)

 Dlouhodobá výzva Evropské komise ke členským státům, aby chránily a podporovaly dlouhodobé investice do vzdělávání, a to formou účinného a rovnoměrného rozdělování finančních prostředků.  Systémy v rámci Evropské unie jsou zcela rozdílné v závislosti na uspořádání veřejné správy a dalších aspektech - bez ambice Evropské unie je sjednocovat  Irsko – velice centralizovaný systém  Dánsko, Švédsko –výraznější část finančních prostředků jde z rozpočtu místních samospráv v rámci rozpočtového určení daní  Estonsko – část finančních prostředků státu bez účelového určení – vyšší autonomie škol

 Účinnost – peníze dotečou tam, kam mají, a jsou použity na stanovený účel  Transparentnost – jasná zákonná pravidla a meze  Předvídatelnost (právní jistota) – střednědobá až dlouhodobá stabilita systému; všichni vědí, s čím mohou při splnění stanovených podmínek počítat  Rovnost – neznamená, že všichni mají stejně, ale odchylky jsou důvodné