Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_VO.9.A.01-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_VO.9.A.01-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_VO.9.A.01-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY STÁTU Název: Právní základy státu – znaky státu Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva. Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)

2 PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU ZNAKY STÁTU

3 STÁT termín stát (lat. stato = status, řád) z 15.stol. Itálie
první státy vznik asi 3500 let př.n.l. (sumerské říše, Egypt) současnost – asi kolem 200 nezávislých států forma politické organizace lidské společnosti, která sdružuje obyvatele určitého území v právní celek státní moc je nezávislá (vnitřní i vnější záležitosti si řeší každý stát sám

4 Znaky státu 1. organizace – soustava státních orgánů spjatá se státním aparátem 2. právo – nejdůležitější prostředek pro stanovení obecně závazných politických, hospodářských a kulturních úkolů dané společnosti a stanovení takových pravidel a mezí chování lidí, které jsou s těmito zájmy v souladu 3. území a obyvatelstvo – znak a podmínka státu 4. státní suverenita

5 Funkce státu a) vnitřní
bezpečnostní – zajištění bezpečnosti občanů a jejich majetku i vnitřní zabezpečení fungování států, jeho orgánů a institucí na státním území právní – zajištění respektování právního řádu ve všech oblastech činnosti dané společnosti, svobod a práv občanů ekonomická – stanovení podmínek pro chod ekonomiky a jejich garance sociální – zajištění občanů v nemoci, stáří a při ztrátě prostředků obživy kulturní – péče o kulturní dědictví, vytváření podmínek pro rozvoj hmotné a duchovní kultury, rozvoj školství, vědy a výchovy

6 b) vnější (řeší ve vztahu k jiným státům)
zajištění vztahů s dalšími státy (diplomacie) regulace zahraničního obchodu – stanovení podmínek pro zahraniční obchodní vztahy obrana území před případným napadením, zapojení se do boje za světový mír a mezinárodní bezpečnost (např. x terorismu)

7 POUŽITÉ ZDROJE: Emmert, F. a kol.: Odmaturuj ze společenských
věd. Brno: DIDAKTIS, ISBN Str Citováno dne

8 METODIKA: Nejprve provedeme výklad za pomoci jednotlivých slidů.
Podíváme se na různé státy světa – hypertextové odkazy (děti samy určují stát, o kterém se chtějí něco dozvědět). Nakonec provedeme zápis do sešitů – na slidech podtrháváme důležité, děti si zapisují do sešitu.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_VO.9.A.01-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY."

Podobné prezentace


Reklamy Google