Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa"— Transkript prezentace:

1 Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Ing. arch. Josef Morkus, Ph.D.

2 Podnět k metodickému sdělení
Podání MÚ - podnět ke sjednocení názoru MMR a MZe na rozsah působnosti ÚPD MÚ vyslovil obavu, že pokud by v řízení o trvalém odnětí pozemků určených k plnění funkcí lesa nezohlednil platný územní plán, dopustil by se nesprávného úředního postupu Rozhodnutí MÚ zrušil KÚ a zrušení potvrdilo MZe MMR souhlasí s názorem MÚ => 9/2017 dopis MMR na MZe

3 Názor MZe § 15 odst. 2 lesního zákona, podle kterého „odnětí nebo omezení pro nové stavby pro rekreaci na PUPFL musí být v souladu se schválenou ÚPD“. Z toho MZe vyvozuje, že odnětí pro jiné stavby není souladem s územně plánovací dokumentací vázáno. V řízení o trvalém odnětí PUPFL rozhoduje příslušný orgán státní správy lesů na základě správního uvážení. Lesní zákon přitom stanoví, ve kterých případech a jak je toto správní uvážení omezeno. Z toho MZe „a contrario“ vyvozuje, že v jiných případech správní uvážení orgánu státní správy lesů omezeno není (např. ÚPD).

4 Názor MMR 1 Nelze použít názor MZe, že správní uvážení orgánu státní správy lesů při rozhodování o odnětí PUPFL může být omezeno toliko lesním zákonem, nikoliv zákonem uplatňovaným převážně na jiném úseku veřejné správy, jakým je zákon stavební. Z existence omezení správního uvážení, která jsou lesním zákonem stanovena, Ministerstvo zemědělství vyvozuje, že jiná omezení se v řízení neuplatní, což dle MMR není správné.

5 Názor MMR 2 České právo je chápáno jako jednotný systém, ve kterém obecně závazné předpisy zavazují každého, kdo jakkoliv vstupuje do jimi upravovaných vztahů. Působnost orgánu představuje oblast, ve které daný orgán veřejné správy uplatňuje svou pravomoc. Orgán při své správní činnosti vychází z lesního zákona, který vymezuje okruh jeho působnosti, ale při jejím uplatňování přihlíží také k ostatním právním předpisům a též OOP, nakolik se dotýkají věci, o které rozhoduje. Orgán prosazuje při projednání ÚPD své zájmy => není možné, aby se následně ÚPD neřídil.

6 Názor MMR 3 Je třeba odlišit úkony, které
směřují dovnitř veřejné správy (stanovisko, závazné stanovisko) = podklad pro vně veřejné správy směřující úkon; vyjadřují podmínky stanovené předpisy, jejichž uplatňování je danému orgánu přímo svěřeno, směřují k adresátům veřejné správy, které zakládají nebo ruší práva a povinnosti; na ně již dopadá požadavek jednotného výkonu veřejné správy. Orgán státní správy nemůže kladně rozhodnout o odnětí PUPFL pro účel, který je vyloučen opatřením obecné povahy.

7 Názor MMR 4 Zbývá posoudit, zda se stavební zákon nebude vedle uvedeného nepřímého uplatnění uplatňovat také přímo. Stavební zákon stanoví, že vydaná územně plánovací dokumentace je závazná „pro rozhodování v území, zejména pro vydávání územních rozhodnutí“. Rozhodování v území je rozhodování o změnách v území. Stavební zákon přitom definuje změnu v území jako „změnu jeho využití nebo prostorového uspořádání, včetně umisťování staveb a jejich změn“.

8 Názor MMR 5 Lesní zákon definuje odnětí PUPFL jako „uvolnění těchto pozemků pro jiné využití“, přičemž dodává, že trvalým odnětím se rozumí „trvalá změna využití pozemků“. Z toho je zřejmé, že jde o rozhodování v území, které je v konkrétním území usměrněno opatřením obecné povahy, resp. vydanou ÚPD. V konkrétním případě je však třeba rozlišit, zda úkon orgánu státní správy lesa směřuje dovnitř veřejné správy (podklad vydávaný DO, který stanoví požadavky z hlediska jím hájeného veřejného zájmu), nebo se jedná o úkon, který je sám o sobě způsobilý umožnit změnu v území.

9 Je nutno rozlišit 3 typy situací
Orgán státní správy lesů uplatňuje stanovisko k pořizované ÚPD, jehož obsah je pro tuto dokumentaci závazný. Správní uvážení DO není omezeno ÚPD. Správní orgán se vyjadřuje pouze z hlediska veřejného zájmu, který chrání. Orgán státní správy lesů vydává závazné stanovisko do územního nebo jiného správního řízení, jímž mají být dotčeny PUPFL v území, pro které je vydána ÚPD. DO zohlední své případné předchozí úkony týkající se téhož předmětu. Dotčený orgán může změnit svůj postoj k řešené otázce, pokud nastaly nové skutečnosti.

10 Je nutno rozlišit 3 typy situací
Orgán státní správy lesů rozhoduje o odnětí pozemků určených k plnění funkcí lesa v samostatném řízení. Správní uvážení orgánu je omezeno ÚPD, neboť se jedná o „změnu v území“ ve smyslu stavebního zákona. Územní plán zavazuje nejen každého adresáta veřejné správy, který vstupuje do právních vztahů, ale také každý orgán veřejné správy, pokud „rozhoduje o změnách v území“.


Stáhnout ppt "Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa"

Podobné prezentace


Reklamy Google