Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON."— Transkript prezentace:

1 6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON

2 ÚSTAVNÍ PRÁVO Ústavní právo je soubor právních norem upravujících nejdůležitější právní vztahy ve státě, zejména práva a svobody občanů, uspořádání státu a rozdělení státní moci. Základním pramenem je Ústava České republiky. Tyto zákony mají největší právní sílu.

3 Ústava ČR nejvyšší zákon ČR
změnu nebo doplnění lze provést pouze ústavním zákonem žádné právní normy, nařízení, zákonná opatřeni apod. nesmějí být v jejím rozporu o soulad uvedených předpisů dbá Ústavní soud ČR součástí ústavního pořádku je i Listina základních práv a svobod je složena z preambule – úvodního prohlášení a osmi hlav, které se člení na 113 článků.

4 Struktura Ústavy Preambule:
Obsahuje prohlášení o věrnosti občanů Čech, Moravy a Slezska tradicím dávné státnosti a prohlášení společně střežit a rozvíjet zděděné přírodní, kulturní, hmotné a duchovní bohatství.

5 Hlava první: Základní ustanovení
Základní princip Státní moc – přímý výkon státní moci ( referendum) Listina základních práv a svobod Soudní ochrana Státní občanství Hlavní město Státní symboly

6 Hlava druhá: Moc zákonodárná ( legislativa)
Parlament, jeho komory a členové: Poslanecká sněmovna a Senát Poslanecká sněmovna: 200 poslanců volených na dobu 4 let systémem poměrného zastoupení Senát: 81 senátorů volených na dobu 6. let ( každé dva roky jedna třetina) volených systémem většinovým.

7 Hlava druhá: Moc zákonodárná ( legislativa)
Zasedání komor, rozpuštění sněmovny a veřejnost na schůzích Společná schůze – např. volba prezidenta. Podmínky přijímání usnesení – komory jsou způsobilé se usnášet pokud je přítomna alespoň jedna třetina členů a k přijetí usnesení je nutný souhlas nadpoloviční třetiny členů.

8 Hlava druhá: Moc zákonodárná ( legislativa)
Zákonodárný proces – projednávání a přijímání zákonů. Podání návrhu ( legislativní iniciativu) mají poslanci, senátoři, vláda nebo zastupitelstva samosprávných celků (kraje). Postup: Poslanecká sněmovna po schválení návrh podstoupí Senátu, ten jej schválí, vrátí, zamítne….přijatý zákon je předložen prezidentu republiky. Právo interpelace – poslanci ( nikoliv senátoři) mají vůči vládě možnost klást otázky na něž je člen vlády povinen odpovědět do 30 dnů.

9 Hlava třetí: Moc výkonná (exekutiva)
Prezident republiky – hlava státu, z výkonu své funkce není nikomu odpovědný. Má absolutní imunitu s výjimkou velezrady. Pětileté funkční období, pouze dvakrát po sobě. Pasivní volební právo je 40 let. Vláda – vrcholný kolektivní orgán moci výkonné. Je odpovědná Poslanecké sněmovně, pokud jí vysloví nedůvěru, musí vláda podat demisi - složení: předseda vlády, místopředseda a ministři. Ministři řídí jednotlivá odvětví národního hospodářství a státní správy (resorty).

10 Hlava čtvrtá: Moc soudní
- soudní moc je nezávislá, není tedy odpovědná žádné jiné moci, ani zákonodárné a ni výkonné ( nezávislost výkonu soudcovské funkce, tedy nestrannost soudců. Proto nemůže být soudce ani senátorem ani poslancem). Ústavní soud – nezávislý orgán ochrany ústavnosti. 15 soudců jmenovaných prezidentem republiky na dobu 10 let. Rozhoduje o zrušení zákonů pokud jsou v rozporu s Ústavou ( je garantem ústavnosti). Rozhodnutí jsou závazná!

11 Další hlavy Hlava pátá: Nejvyšší kontrolní úřad
- nezávislý orgán kontrolující hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu Hlava šestá: Česká národní banka - ústřední banka státu. Hlavním úkolem je pečovat o stabilitu měny. Hlava sedmá: Územní samospráva Hlava osmá: Přechodná a závěrečná ustanovení Ústavní pořádek

12 Listina základních práv a svobod
je součástí ústavního pořádku zaručuje, že základní lidská práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné, nezrušitelné. Např. právo na život, právo vlastnit majetek, svoboda pohybu a pobytu, politická práva, petiční právo, práva národnostních a etnických menšin, volební právo, právo hospodářská, sociální a kulturní….

13 Kontrolní otázky: Co je ústava a jaký má význam v právním řádu?
Kdy nabyla účinnosti Ústava ČR? Jak se Ústava ČR člení a co obsahují jednotlivé hlavy? Jak je upravena dělba moci ve státě? Které jsou orgány moci výkonné? Jaká je soustava soudů v ČR? Jaký je princip přijímání zákonů v ČR? Co znamená nezávislost soudní moci? Co je to právo interpelace? Použité zdroje: C.H. BECK, Základy práva


Stáhnout ppt "6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON."

Podobné prezentace


Reklamy Google