Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_62_INOVACE_ Odměna za naši práci Autor Mgr. Marie Grusová Tematická oblast Finanční gramotnost pro gymnázium Ročník Pro 6. ročník víceletého gymnázia Datum tvorby Září – říjen 2012 Anotace Materiál je určen pro výuku volitelného předmětu Finanční gramotnost pro 6. ročník víceletého gymnázia Metodický pokyn Výukový materiál obsahuje základní informace a pojmy úzce související s finanční gramotností, dále navazující grafy, obrázky a výpočty.

2 ANOTACE V tomto materiálu si objasníme jakými formami jsme odměňováni za svoji práci, proč zrovna v dané výši, jestli je nějaký rozdíl mezi pojmem mzda a pojmem plat a zda tyto dávky pobíráme pouze ve finančním vyjádření; dále si vysvětlíme pojem superhrubá mzda a její výpočet, dále si vysvětlíme pojmy minimální mzda a průměrná mzda včetně jejich vývoje v ČR.

3 5. ODMĚNA ZA NAŠI PRÁCI

4 Proč vůbec pracujeme? Nejčastějším důvodem je možnost výdělku.
Ale rovněž tak snaha získat si jejím prostřednictvím určité místo ve společnosti. Neochota sedět doma a nudit se. Seberozvíjení a neustálá práce sama na sobě. A ještě určitě další důvody…(uveďte).

5 Vysvětlení rozdílů mezi mzdou, platem a odměnou z dohody:
- MZDA je peněžité plnění a tzv. naturální mzda poskytované zaměstnavatelem zaměstnanci za práci a to v soukromém sektoru (podnikatelé). PLAT je peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem zaměstnanci zpravidla ve veřejném sektoru. ODMĚNA z dohody je peněžité plnění poskytované za práci vykonávanou na základě dohody o provedení nebo dohody o pracovní činnosti. Jedná se hlavně o práce menšího rozsahu, v praxi používán nejčastěji termín jako „brigáda“.

6 Veřejný sektor Zaměstnanci státu, územních samosprávných celků,
státního fondu, příspěvkových organizací, školských právnických osob zřízených MŠMT, krajem, obcí, veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízení.

7 Formy mezd ČASOVÁ = její výše je závislá na odpracovaném čase. Zřejmě nejčastěji používaná; příliš nemotivuje k vyšším výkonům. ÚKOLOVÁ = výdělek je závislý na množství vykonané práce (výrobky, výkony). Je motivující. PODÍLOVÁ = výše mzdy se odvíjí od objemu prodaných výrobků nebo poskytnutých služeb, vyjádřena % z prodeje či tržeb. Vysoce motivující. KOMBINOVANÁ = např. část mzdy jako časová a část jako podílová (např. manažeři – část mzdy jako fixní, druhá část jako podíl za tržby).

8 Jak vysoký dostaneme plat?
Výši platu určuje zaměstnavatel zaměstnanci podle Zákoníku práce (ZP) a nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech ve veřejných službách a správě. Pracovník je zařazen do platové třídy na základě složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce. Je stanoveno 16 platových tříd, v nich příslušné platové tarify (dle § 123 ZP) a z nich pak platové stupně (délka započitatelné praxe).

9 Pohyb mezd v podnikatelské versus nepodnikatelské sféře v ČR

10 Použité zdroje: Vlastní, www.googel.cz – obrázky: - www.nasepenize.cz,
-


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google