Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_1604_lidska.prava Téma: Všeobecná deklarace lidských práv Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky se Všeobecnou deklarací lidských práv takovým způsobem, že žáci přímo pracují s tímto dokumentem. Dochází tak k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti, žáci se učí pochopit úřední dokument a orientovat se v něm. Žáci mohou pracovat samostatně nebo v párech, po důkladném prostudování odpovídají na zadané otázky. Některé otázky nutí žáky propojit získané informace s vlastním všeobecným přehledem. Prezentace je interaktivní, je vhodná na promítání na interaktivní tabuli a je doplněna řešením. Materiál je určen pro 8. nebo 9. ročník, vzdělávací oblast Člověk a společnost, tematický okruh Právo a spravedlnost nebo Člověk a občanský život.

3 VŠEOBECNÁ DEKLARACE LIDSKÝCH PRÁV

4 Pozorně si prostuduj Všeobecnou deklaraci lidských práv (VDLP) a odpověz na následující otázky. osn/soubory/vseobecna- deklarace-lidskych-prav.pdf

5 Jaká organizace je garantem základních lidských práv?
OSN - Organizace spojených národů Patří Česká republika mezi její členské státy? Československo patřilo mezi zakládající členy OSN. Po rozpadu v roce 1993 byla nově vzniklá samostatná Česká republika přijata opět za člena OSN.

6 Podle VDLP jsou práva mužů a žen …..
Jsou si rovná. Proč je nutné, aby lidská práva byla chráněna zákonem? Kdyby vše selhalo, neměl by být člověk nucen uchýlit se k odboji proti tyranii a útlaku.

7 Jaký článek nebo články VDLP zaručují rovnost všech občanů bez ohledu na jejich pohlaví, věk, národnost, víru,…? článek 1 a článek 2 Kdybys měl rozhodnout, který článek VDLP bude vyškrtnut, vybereš si článek 3 nebo článek 24. Zdůvodni svůj výběr. Důležitější je článek 3, jelikož zaručuje právo na život.

8 Porušovaly by české země za vlády Marie Terezie článek 4?
Ano, nevolnictví zrušil až syn Marie Terezie Josef II. roku Zaručuje VDLP právo na výběr místa bydliště? Jaký článek? ano, článek 13/1

9 V jakém případě nemohu uplatnit
článek 14 o možnosti azylu v jiné zemi? Odpověď nám dává článek 14/2 - v případě trestného stíhání nebo činů, které jsou v rozporu se zásadami OSN. Co je to rodina podle VDLP ? Článek 16/3 - přirozená a základní jednotka společnosti, která má nárok na ochranu ze strany společnosti a státu.

10 Články 18, 19 a 20 dávají lidem tři významné svobody. Jaké?
Svobodu myšlení a víry, svobodu projevu a svobodu shromažďování. Základní vzdělání je podle VDLP ….. Je povinné a bezplatné - článek 26/1.

11 Co dává dle VDLP člověku vzdělání ?
Článek 26/2 - Vzdělání má směřovat k plnému rozvoji lidské osobnosti a k posílení úcty k lidským právům a základním svobodám. Má napomáhat k vzájemnému porozumění, snášenlivosti a přátelství mezi všemi národy a všemi skupinami rasovými i náboženskými, jakož i k rozvoji činnosti Spojených národů pro zachování míru. Který článek mluví jako jediný o povinnostech občana ? Článek 29 - Každý má povinnosti vůči společnosti, v níž jediné může volně a plně rozvinout svou osobnost. Každý je při výkonu svých práv a svobod podroben jen takovým omezením, která stanoví zákon výhradně za tím účelem, aby bylo zajištěno uznávání a zachovávání práv a svobod ostatních a vyhověno spravedlivým požadavkům morálky, veřejného pořádku a obecného blaha v demokratické společnosti.

12 Citace AUTOR NEUVEDEN. Všeobecná deklarace lidských práv [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: prav.pdf.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google