Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb."— Transkript prezentace:

1 Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.

2 § 2 Základní zásady (1) Každá osoba má nárok na bezplatné poskytnutí základního sociálního poradenství (§ 37 odst. 2) o možnostech řešení nepříznivé sociální situace nebo jejího předcházení.

3 § 2 Základní zásady (2) Rozsah a forma pomoci a podpory poskytnuté prostřednictvím sociálních služeb musí zachovávat lidskou důstojnost osob. Pomoc musí vycházet z individuálně určených potřeb osob, musí působit na osoby aktivně, podporovat rozvoj jejich samostatnosti, motivovat je k takovým činnostem, které nevedou k dlouhodobému setrvávání nebo prohlubování nepříznivé sociální situace, a posilovat jejich sociální začleňování. Sociální služby musí být poskytovány v zájmu osob a v náležité kvalitě takovými způsoby, aby bylo vždy důsledně zajištěno dodržování lidských práv a základních svobod osob.

4 Přínos zákona pro uživatele:
Právo vlastní volby. Možnost individuálního přizpůsobení obsahu služby ve smlouvě s poskytovatelem. Jistoty pro osoby pečující. Právo na informace od obcí. Právo na zapojení se do střednědobého plánování rozvoje soc.služeb.

5 Přínos zákona pro poskytovatele soc.služeb
Zákonná opora pro široký sortiment poskytovaných soc.služeb. Jasné vymezení činností, které tvoří náplň jednotlivých služeb. Právo na úhradu některých soc.služeb a pravidla v úhradách. Právo na zapojení se do střednědobého plánování rozvoje soc.služeb. Právo požádat o dotaci ze státního rozpočtu na poskytování sociálních služeb.

6 Formální obsah zákona úvodní ustanovení(předmět úpravy,zásady,pojmy….)
příspěvek na péči - podmínky, výše, nároky… sociální služby – druhy, formy, činnosti, podmínky poskytování.. inspekce poskytování soc.služeb. mlčenlivost

7 Formální obsah zákona-pokračování
Financování sociálních služeb. Správní delikty. Předpoklady pro výkon povolání sociálního pracovníka. Předpoklady pro výkon činnosti v sociálních službách. Společná, přechodná a závěrečná ustanovení.

8 Nejvýraznější změny,které zákon přinesl
DRUHY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UŽIVATEL DOSTÁVÁ V HOTOVOSTI PŘÍSPĚVEK A SLUŽBY SI „NAKUPUJE“ ČÁSTEČNÉ NAROVNÁNÍ PODMÍNEK PRO POSKYTOVATELE SOC.SLUŽEB PŘECHOD NĚKTERÝCH PRAVOMOCÍ NA OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ

9 „Od nového zákona očekávám jistotu,že se o moje dítě někdo dobře postará,až já nebudu mít sílu. Že bude někde v blízkosti dostupná možnost najít vhodnou službu.“ (cit.z dotazníku SKOKu)


Stáhnout ppt "Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb."

Podobné prezentace


Reklamy Google