Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: Moderní škola
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_OVAM1/12 Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žáci 2. stupně základní školy Typická věková skupina: 14 až 15 let

2 Předmět: občanská výchova
Ročník: 8.-9. Anotace: Tento učební materiál slouží k seznámení žáků s elementárními pojmy učiva o PRÁVU. Obsahuje základní pojmy z oboru práva a otázky a úkoly k procvičení. Klíčová slova: právo, základní pojmy, právní řád, norma, právní síla, právní vědomí Speciální vzdělávací potřeby: PC Datum: Autor: Mgr. Alena Mertlíková

3 Právo ZÁKLADNÍ POJMY

4 PRÁVO - ZÁKLADNÍ POJMY PRÁVO je souhrn norem stanovených státem
a státem vynutitelných. Je to souhrn pravidel chování, které vydává stát a jejichž zachování si vynucuje. PRÁVNÍ ŘÁD je souhrn všech právních norem platných v určitém státě.

5 PRÁVNÍ NORMA je všeobecně závazné pravidlo chování lidí vydané státem,
PRÁVO - ZÁKLADNÍ POJMY PRÁVNÍ NORMA je všeobecně závazné pravidlo chování lidí vydané státem, jehož dodržování je vynutitelné státní mocí. Právní normy najdeme ve SBÍRCE ZÁKONŮ ČR A SBÍRCE MEZINÁRODNÍCH SMLUV. Existují právní normy různé právní síly.

6 PRÁVNÍ SÍLA PRÁVNÍ NORMY je uspořádání právních
PRÁVO - ZÁKLADNÍ POJMY PRÁVNÍ SÍLA PRÁVNÍ NORMY je uspořádání právních norem podle jejich významu a důležitosti. Právní síla určuje postavení určitého předpisu v právním řádu (podle toho, který státní orgán předpis vydal).

7 Normami NEJVYŠŠÍ právní síly jsou ÚSTAVA ČR
PRÁVO - ZÁKLADNÍ POJMY Normami NEJVYŠŠÍ právní síly jsou ÚSTAVA ČR a ostatní ústavní zákony. Schvaluje je Parlament ČR 3/5 většinou hlasů. ZÁKONY A ZÁKONNÁ OPATŘENÍ schvaluje Parlament ČR prostou většinou hlasů. VLÁDNÍ NAŘÍZENÍ vydává vláda ČR. VYHLÁŠKY vydávají jednotlivá ministerstva a některé další orgány veřejné správy.

8 PRÁVNÍ VĚDOMÍ je vztah jednotlivých občanů k právu.
PRÁVO - ZÁKLADNÍ POJMY PRÁVNÍ VĚDOMÍ je vztah jednotlivých občanů k právu. Vím, že existují nějaká pravidla chování a jsem či nejsem ochoten se jimi řídit. Součástí právního vědomí je i názor na právní řád.

9 PRÁVO - ZÁKLADNÍ POJMY Otázky a úkoly k opakování Co je právo?
Co je právní řád? Co je právní norma? Kde najdeme právní normy platné v ČR? Jaká je právní norma nejvyšší právní síly v ČR? Seřaď právní normy podle právní síly od právní normy nejvyšší právní síly k nejnižší.

10 Autor Zdroj Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Mertlíková. FRONĚK, Václav. Vybrané problémy ze základů teorie práva. 4. dopl. vyd. Praha: Armex Publishing, 2006, 70 s. Skripta pro střední a vyšší odborné školy. ISBN OBRÁZKY  klipart


Stáhnout ppt "Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google