Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258"— Transkript prezentace:

1 Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Odbor regionálního rozvoje

2 Nezpůsobilé výdaje Způsobilé výdaje – def. v části Příručky – nutné kumulativní splnění všech podmínek a) skutečné, odůvodněné a řádně prokázané + b) vynaložené příjemcem + c) nezbytné pro realizaci projektu + d) vynaložené včas – v průběhu realizace projektu (s výjimkami viz. čl. 8.11 Příručky) + e) splňují princip 3E + f) jsou přiměřené + g) jsou správně evidovány v účetnictví Nezpůsobilé výdaje – část 8.12 Příručky – demonstrativní výčet, - příspěvek na režijní náklady přesahující povolených 10%

3 Nezpůsobilé výdaje spočívající v porušení rozpočtové kázně
Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších zákonů. § 22 - neoprávněné použití nebo zadržení peněžních prostředků poskytnutých z rozpočtu územního samosprávného celku Režim ex ante (zálohové platby) – neoprávněným použitím je: použití peněžních prostředků, kterým byla porušena povinnost stanovená dotační smlouvou (den PRK = den, kdy byly peněžní prostředky použity, resp. odešly z projektového účtu), porušení povinnosti stanovené dotační smlouvou, která souvisí s účelem, na něž byly peněžní prostředky poskytnuty (den PRK = dem, kdy došlo k porušení povinnosti),

4 Nezpůsobilé výdaje spočívající v porušení rozpočtové kázně
Režim ex post (dotace proplacená zpětně) – neoprávněným použitím je: použití peněžních prostředků, kterým byla porušena povinnost stanovená dotační smlouvou (den PRK = den připsání peněžních prostředků na účet příjemce) porušení povinnosti stanovené smlouvou o poskytnutí dotace, která souvisí s účelem, na který byly peněžní prostředky poskytnuty, ke kterému došlo před připsáním peněžních prostředků na účet příjemce a které ke dni připsání trvá. (den PRK = den připsání peněžních prostředků na účet příjemce) Neprokáže-li příjemce, jak byly peněžní prostředky použity.

5 Porušení rozpočtové kázně
NE: nezpůsobilý výdaj (v režimu ex post), který nebyl poskytovatelem dotace proplacen. Zadržení peněžních prostředků - porušení povinnosti vrácení poskytnutých prostředků ve stanoveném termínu. Odvod za porušení rozpočtové kázně do rozpočtu poskytovatele dotace Odvod do 1.000,00 Kč se neukládá (za všechny PRKy během realizace celého projektu).

6 Porušení rozpočtové kázně
V případě neproplacení nezpůsobilých výdajů v režimu ex ante se odvod nevymáhá. Penále – za prodlení s odvodem, počítá se ode dne porušení rozpočtové kázně do dne úhrady odvodu na účet poskytovatele dotace. Nevyměřuje se: do 1.000,- Kč, u neproplaceného nezpůsobilého výdaje.

7 Možnosti promíjení orgán, který o poskytnutí peněžních prostředků rozhodl – Zastupitelstvo JMK, na základě písemné žádosti toho, kdo porušil rozpočtovou kázeň (lhůta jednoho roku od PM platebního výměru), z důvodů zvláštního zřetele. Platební výměr musí být v právní moci. Neexistuje jednotný sazebník úlev schválený (akceptovaný) EK pro jednotlivá pochybení (PRK).

8 Nejčastější pochybení
Výplata mezd/ jiných výdajů v hotovosti (čl Příručky). Nesplnění pravidel publicity (čl. 5. Příručky). Úhrada DPH, kurzové ztráty. Překročení hranice 10% na příspěvek na režii (čl Příručky) Úhrada výdajů v době přerušení projektu ( čl písm. t) Příručky). Úhrada výdaje, který není v příčinné vazbě s projektem (čl písm. g) Příručky). Neprovedení podstatné změny projektu. Pozdní refundace z projektového účtu.

9 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258"

Podobné prezentace


Reklamy Google