Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/1 Výstup: VY_32_INOVACE_2DL112 Ověření ve výuce: Veřejná správa Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Správa kultury Předmět: Veřejná správa Ročník: 2. Klíčová slova:
Provozovatel ze zákona, na základě licence, registrace, rada pro rozhlasové a televizní vysílání Jméno autora: JUDr. Božena Dolejská Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace cílem je seznámit žáky s pojmem kultura, její organizaci v rámci veřejné správy prezentace slouží k orientaci v základních pojmech kultury a pochopení významu televize a rozhlasu v ovlivňování kulturního myšlení žáci jsou vedeni ke kritickému myšlení, k obraně proti manipulaci, k ochraně tradic a národních hodnot žáci jsou vedeni k pochopení významu kultury pro člověka, k pochopení kultury jako činnosti člověka jsou naplněna průřezová témata: ODS, CSP

4 Legislativa – televize a rádio
Zákony umožňují vytvoření duálního systému vysílání - tj. koexistenci veřejnoprávního a privátního sektoru (veřejná a soukromá rádia a televize). Legislativa stanoví práva a povinnosti provozovatelů rozhlasového a televizního vysílání, licenční řízení a registrace provozovatelů převzatého vysílání.

5 Druhy provozovatelů Provozovatelé rozhlasového a televizního vysílání podle vzniku oprávnění provozovat vysílání: 1.    Provozovatelé ze zákona – Česká televize, Český rozhlas 2.    Provozovatelé s licencí – Prima 3.    Provozovatelé s registrací – HBO

6 Televize a rozhlas - provozovatelé
 Provozovatelé ze zákona Jedná se o právnické osoby, které jsou nezávislé na státu a neručí za jeho závazky stejně tak, jako stát neručí za závazky jejich. Česká televize a Český rozhlas jsou provozovateli vysílání ze zákona se specifickými úkoly veřejné služby.

7 Televize a rozhlas - provozovatelé
Oba provozovatelé jsou nezávislí na státu, nedostávají žádné státní subvence a jejich činnost je financována příjmy z rozhlasových a televizních poplatků a příjmy z vlastní podnikatelské činnosti (zejména se jedná o prodej reklamního času, ale i výnosy z autorských práv, pronájmu techniky atd.).

8 Význam veřejnoprávního vysílání
Slouží k plnění kulturních, společenských a sociálních potřeb společnosti. Je zde informace o jeho povaze, důvodech jeho existence a mezinárodních dokumentech k tomu se vztahujících. Odůvodněnost existence médií veřejné služby a jejich nezastupitelná role v současné společnosti je vyjádřena jak v právu EU, tak řadě dalších materiálů institucí EU a Rady Evropy.

9 Rada pro rozhlasové vysílání
Rada – orgán, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu tvorby a šíření programů Českého rozhlasu, volený a kolegiální orgán, který má 9 členů. Členy volí a odvolává Poslanecká Sněmovna, které je Rada z výkonu své činnosti odpovědná. Funkční období je na dobu 6 let (každé 2 roky je volena jedna třetina členů). Generální ředitel - jmenován radou na dobu 6 let. Radě je také ze své činnosti odpovědný. Rada také zřizuje dozorčí komisi – má za úkol kontrolovat hospodaření Českého rozhlasu. Skládá se z 5 členů volených Radou.

10 Rada televizního vysílání
Rada České televize – kolegiální orgán, který má 15 členů. Jsou voleni na dobu 6 let, každé 2 roky je volena jedna třetina členů, ze své činnosti je odpovědný Poslanecké sněmovně. Generální ředitel – jmenuje ho Rada na základě výběrového řízení, na dobu 6 let. Ze své činnosti je odpovědný Radě, která ho také může odvolat. Dozorčí komise – poradní orgán Rady ve věcech kontroly hospodaření České televize. Má 5 členů volených na 2 roky Radou. Úkolem je sledovat, zda jsou účelně a hospodárně využívány finanční prostředky a majetek České televize.

11 Provozovatelé s licencí
Uděluje ji Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na základně žádosti prostřednictvím vysílačů a družic a kabelových systémů. Licence opravňuje jejího provozovatele k vysílání a k šíření teletextu v rozsahu a za podmínek stanovených zákonem.

12 Licence Licence je vydávaná na dobu určitou a to:
a)  pro rozhlasové vysílání nejvýše na dobu 8 let b)  pro televizní vysílání nejvýše na dobu 12 let Provozovatel musí zahájit vysílání do 180 dnů po nabytí právní moci u rozhlasového vysílání a do 360 dnů u televizního vysílání.

13 Provozovatelé s registrací
Princip registrace se uplatňuje pouze u tzv. převzatého vysílání. Provozovatelem s registrací může být a)   právnická osoba se sídlem na území České republiky a zapsaná v obchodním rejstříku b)   fyzická osoba s trvalým pobytem na území České republiky - do obchodního rejstříku se zapisuje až po registraci

14 Zdroje: Htpp:skolajecna.cz/soss/wp.../Kulturní-správa- I..pptx


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google