Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

2 STÁTNÍ PODNIK

3 Je právnickou osobou.  Jeho činnost je upravena zákonem o státním podniku.  Zřizuje je stát.  Zakladatelem mohou být příslušná ministerstva, obecní úřady nebo magistráty.

4  Zřizuje podnik zakladatel ZAKLADATELSKOU LISTINOU a vydává STATUT STÁTNÍHO PODNIKU.  Vzniká dnem zápisu do obchodního rejstříku.  Označení - STÁTNÍ PODNIK nebo s. p..  Majetek s. p. je KMENOVÉ JMĚNÍ.  Zakladatel má právo i podnik zrušit nebo provést strukturální změny.  S. p. vytváří REZERVNÍ FOND.  Podnik ručí za závazky svým majetkem.  Za závazky podniku stát neručí, s. p. neručí za závazky státu.

5 ROZDĚLENÍ ZISKU Z vytvořeného zisku musí podnik zaplatit daně a zbývající část zisku (disponibilního) rozděluje podle potřeby na zajištění své další činnosti.

6 TYPY STÁTNÍCH PODNIKŮ 1.PODNIKY ZAMĚŘENÉ NA PODNIKATELSKOU ČINNOST 2.PODNIK PRO USPOKOJOVÁNÍ VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÝCH ZÁJMŮ

7 1.PODNIKY ZAMĚŘENÉ NA PODNIKATELSKOU ČINNOST  Jsou finančně soběstačné.  Své náklady plně hradí z výnosů ze své činnosti.  Řídí jej ŘEDITEL, kterého jmenuje na základě výběrového řízení zakladatel a ten jej může pouze odvolat.  Ředitel je statutární orgán.  Ředitel jmenuje a odvolává svého zástupce, který je statutárním orgánem v jeho nepřítomnosti.  S. p. – ČESKÁ POŠTA s. p. ; STÁTNÍ TISKÁRNA CENIN s. p.  Dále je zvolena DOZORČÍ RADA.

8 DOZORČÍ RADA s. p. Je kontrolním orgánem a plní tyto úkoly: 1.projednává základní otázky koncepce rozvoje podniku 2.dohlíží na vedení a hospodaření podniku 3.projednává účetní závěrku a rozdělení použitelného zisku 4.upozorňuje ředitele na zjištěné nedostatky 5.může navrhnout zakladateli odvolat ředitele 6.vyjadřuje se k rozdělení, sloučení a zrušení podniku

9 Většina státních podniků byla zprivatizována – převod státního vlastnictví na soukromé ekonomické subjekty (nejčastěji a.s.).

10 2.PODNIK PRO USPOKOJOVÁNÍ VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÝCH ZÁJMŮ Tyto podniky nedosahují zisku. Mají vymezený POVINNÝ PŘEDMĚT ČINNOSTI v zakládací listině. Rozdíl mezi náklady a výnosy uhrazuje zřizovatel formou DOTACE (nenávratně poskytnutých prostředků). V čele je ŘEDITEL jmenovaný zakladatelem. V podniku se NEZŘIZUJE DOZORČÍ RADA. VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÉ ČINNOSTI: údržba zeleně, svoz odpadu, veřejné osvětlení a komunikace, bytové hospodářství a jiné technické služby

11

12 Autorem materiálu a jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Kapalínová


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."

Podobné prezentace


Reklamy Google