Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
vedoucí odštěpného závodu
Advertisements

PODNIKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI DRUŽSTVO.
Přechod na nový systém akreditací JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Příprava založení fiktivní firmy I Obchodní zákoník Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Pracovní právo. Pohovor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Právnické osoby podle NOZ § 118 Právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Obchodní zákoník a rejstřík Ročník / obor studia:II.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Věková hranice českého práva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Občanský zákoník – fyzické osoby Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám -
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Osobníkapitálové Obchodní společnosti - veřejná obchodní společnost - komanditní společnost - společnost s ručením omezeným - akciová společnost.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Pojem přeměna obchodní společnosti
Vznik mezinárodní smlouvy
Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Občanské soudní řízení I.
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA I NOZ - pokračování
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Daň z příjmů právnických osob
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Komanditní společnost
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Charakteristika ručení
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Název projektu: Moderní škola
UPVK_2003 Podnikové hospodářství 1 podzim 2015
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Podnik a podnikání Ing. Kateřina dušáková.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Transkript prezentace:

Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama Právnická osoba – statutárním orgánem zastoupení smluvní zákonné Statutární orgán – úprava v OZ, § 20, jedná ve všech věcech právnické osoby, jeho jednatelská působnost je neomezená a neomezitelná, nejde o zastoupení, ve smlouvách by neměla být formulace „statutární zástupce“ Rozdíl omezení jednatelské působnosti a způsobu jednání jménem společnosti, § 13/5 omezení, která vyplývají z vnitřních dokumentů nebo rozhodnutí nejsou účinná navenek Výklad § 13 odst. 4 ObchZ: působnost svěřená zákonem – likvidátor a statutární orgán v likvidaci Zastoupení:zákonné – založeno zákonem bez ohledu na vůli stran, u smluvního nutno odlišovat smlouvu o zastoupení = vztah zástupce a zastoupeného (může např. vyplývat z mandátní smlouvy) a plnou moc, která je výrazem tohoto zastoupení ve vztahu ke III. osobám prokura Vedoucí odštěpného závodu na základě plné moci Osoba pověřená podle § 15 ObchZ

Statutární orgány obchodních společností a družstva veřejná obchodní společnost všichni společníci komanditní společnost všichni komplementáři společnost s ručením omezeným jednatel nebo více jednatelů Vos: společenská smlouva – pouze někteří nebo jeden společník, pokud více, je oprávněn jednat každý z nich ve všech věcech samostatně, ale společenská smlouva může stanovit jiný způsob jednání navenek Ks: obdobné řešení pro komplementáře, komanditisté mohou jednat jen se zmocněním, pokud jednají bez zmocnění, ručí za závazky z takto uzavřených smluv neomezeně jako komplementáři Sro: statutárním orgánem může být i třetí osoba, pokud více jednatelů, tvoří kolektivní statutární orgán, způsob jednání: podle společenské smlouvy, podpůrné řešení v zákoně: každý samostatně ve všech věcech As: kolektivní orgán, způsob jednání určují stanovy, podpůrně v zákoně: každý člen představenstva ve všech věcech samostatně Družstvo: představenstvo je kolektivní orgán, pouze členové družstva, způsob jednání určují stanovy, podpůrné řešení v zákoně: předseda nebo místopředseda, kogentně: pro úkony, pro něž předepsána písemná forma, je třeba podpisu alespoň dvou členů představenstva, malá družstva – předseda, popř. další člen pověřený členskou schůzí družstva s členstvím výhradně právnických osob a méně než pět členů – statutární orgán určují stanovy akciová společnost představenstvo představenstvo družstvo

Zákonné zastoupení podnikatele Vedoucí odštěpného závodu Osoba pověřená podle § 15 ObchZ je zapsán do obchodního rejstříku pověřena určitou činností při provozování podniku koná ve všech věcech odštěpného závodu Vedoucí odštěpného závodu: je zapsán v OR, nepotřebuje plnou moc, platí rejstříkové fikce, jeho jednatelská působnost je omezena na věci, které se týkají odštěpného závodu, zavazuje ale podnikatele, je proto nutno např. při uplatňování nároků ze smluv, které uzavřel vedoucí odštěpného závodu, žalovat podnikatele Činnost osoby pověřené podle § 15 se musí týkat provozu podniku, nikoli např. vnitřních vztahů v právnické osobě, rozsah jednatelské působnosti zahrnuje všechny záležitosti, na něž pověření dopadá, kriteriem překročení rozsahu jednatelské působnosti je obvyklost. Pokud dojde k vykročení z vymezeného rámce, je chráněna dobrá víra třetích osob a podnikatel je jednáním svého zástupce vázán, jestliže třetí osoba nevěděla a vzhledem ke všem okolnostem nemohla vědět o překročení. Toto zmocnění smrtí podnikatele nezaniká, ale zmocněnec může činit jen úkony v rámci obvyklého hospodaření. Výkladové problémy: nezanikalo ani když to zákon výslovně nestanovil (nejde o plnou moc), není jasný vztah obvyklých úkonů a úkonů v rámci obvyklého hospodaření, s tím souvisí i otázka, kdy je nutný souhlas dědiců a svolení soudu. koná ve všech věcech, které zavazuje podnikatele jsou s danou činností obvykle spojeny

Prokura Rozsah jednatelské působnosti všechny právní úkony, k nimž dochází při provozu podniku není zahrnuto oprávnění zcizovat a zatěžovat nemovitosti Vznik prokury zápisem do obchodního rejstříku Zánik prokury odvolání podnikatelem Rozšířená prokura – včetně zcizování a zatěžování nemovitostí, Prokuru je možno omezit vnitřními pokyny – nemá účinnost vůči třetím osobám Společná prokura: více prokuristů – zákon nabízí varianty způsobu jednání: samostatně, společně, alespoň dva, nutno zapsat do rejstříku, Poslední odstavec problematický – souhlasy jsou podmínkou platnosti jednání, musí být dány předem. Zánik prokury – rejstříkový zápis má význam jen deklaratorní Vazba na OZ – překročení jednatelské působnosti u smluvního zástupce se zde neuplatní (problematické judikáty) výpověď prokuristou smrt prokuristy dohoda podnikatele a prokuristy

Smluvní zastoupení podnikatele na základě plné moci rozsah jednatelského oprávnění uveden v plné moci Forma plné moci písemná plná moc: pokud je třeba, aby právní úkon byl učiněn písemné formě nebo netýká-li se jen určitého právního úkonu překročení jednatelského oprávnění zmocnitel vázán, pokud jednání schválil neoznámí-li zmocnitel osobě, s níž zmocněnec jednal, svůj nesouhlas s jednáním bez zbytečného odkladu, platí, že jednání schválil zánik plné moci odvolání zmocnitelem provedením úkonu, na který byla omezena výpověď zmocněncem smrt zmocněnce

Jednání podnikatele podle OZ Podnikatel – fyzická osoba Plně svéprávným se člověk stává zletilostí. Zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého roku věku, uzavřením manželství nebo přiznáním svéprávnosti. Před nabytím zletilosti Má se za to, že každý nezletilý je způsobilý k právním jednáním co do povahy přiměřeným rozumové a volní vyspělosti nezletilých jeho věku. Souhlas zákonného zástupce k určitému právnímu jednání Souhlas zák. zástupce k samostatnému provozování obchodního závodu nebo k jiné obdobné výdělečné činnosti, k platnosti souhlasu je nutné přivolení soudu.

Jednání podnikatele podle OZ Podnikatel – právnická osoba Statutární orgán - veškerá působnost, pokud ji zakladatelské právní jednání, zákon nebo rozhodnutí orgánu veřejné moci nesvěří jinému orgánu právnické osoby. Člen statutárního orgánu může zastupovat právnickou osobu ve všech záležitostech. Náleží-li působnost statutárního orgánu více osobám, tvoří kolektivní statutární orgán. Neurčí-li zakladatelské právní jednání, jak jeho členové právnickou osobu zastupují, činí tak každý člen samostatně. Vyžaduje-li zakladatelské právní jednání, aby členové statutárního orgánu jednali společně, může člen právnickou osobu zastoupit jako zmocněnec samostatně, jen byl-li zmocněn k určitému právnímu jednání.

Jednání podnikatele podle OZ Právnické osoby Právnickou osobu zastupují její zaměstnanci v rozsahu obvyklém vzhledem k jejich zařazení nebo funkci; přitom rozhoduje stav, jak se jeví veřejnosti. Omezení zástupčího oprávnění vnitřním předpisem právnické osoby má účinky vůči třetí osobě, jen muselo-li jí být známo. Právnickou osobu zavazuje protiprávní čin, kterého se při plnění svých úkolů dopustil člen voleného orgánu, zaměstnanec nebo jiný její zástupce vůči třetí osobě.

Jednání podnikatele podle OZ Pověří-li podnikatel někoho při provozu obchodního závodu určitou činností, zastupuje tato osoba podnikatele ve všech jednáních, k nimž při této činnosti obvykle dochází. Podnikatele zavazuje i jednání jiné osoby v jeho provozovně, pokud byla třetí osoba v dobré víře, že jednající osoba je k jednání oprávněna Prokura: podnikatel zapsaný v obchodním rejstříku, jednání, při provozu obchodního závodu. Zcizit nebo zatížit nemovitou věc je však prokurista oprávněn, je-li to výslovně uvedeno. Opatrovník: Soud jmenuje opatrovníka právnické osobě, která to potřebuje, aby mohly být spravovány její záležitosti nebo aby mohla být hájena její práva. Zástupce na základě plné moci