Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"— Transkript prezentace:

1 Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín
Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení DUM VY_32_INOVACE_E20.03 Ročník 2. ročník nástavbového studia podnikání Tematická oblast a předmět Národní hospodářství Ekonomika Název učebního materiálu Subjekty národního hospodářství Autor Mgr. Lenka Horňáčková Datum vytvoření Anotace Učební materiál je určen pro žáky nástavbového studia podnikání. Prezentace slouží k inovativnímu výkladu učiva o subjektech národního hospodářství. Zároveň obsahuje řešené úlohy k prověření získaných znalostí. Prezentace zahrnuje 15 snímků, při jejichž zhotovení byly použity ani-mace.

2 SUBJEKTY NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
OBSAH Členění subjektů národního hospodářství Fyzické a právnické osoby Domácnosti Firmy Stát Řešené úlohy Zdroje

3 1. ČLENĚNÍ SUBJEKTŮ NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Členění subjektů NH z hlediska osob Členění subjektů NH z hlediska účastníků trhu Domácnosti Fyzické osoby Firmy Právnické osoby Stát

4 2. FYZICKÉ A PRÁVNICKÉ OSOBY
Koho si představíme pod pojmem fyzická osoba? Jednoho člověka, např. jednoho podnikatele, který podniká na základě výpisu z živnostenského rejstříku; jednoho zaměstnance, který je v pracovně-právním vztahu ke svému zaměstnavateli; jednoho lékaře nebo jednoho advokáta, kteří provozují svou činnost podle zvláštních předpisů; apod.

5 Kdo je právnickou osobou?
Zpravidla skupina dvou a více osob, které vstupují do právních vztahů pod společným jménem, např. Státní podniky Obchodní společnosti Družstva

6 Jak se fyzická osoba odlišuje od právnické osoby?
FO vzniká narozením. Způsobem vzniku PO vzniká dnem zápisu do obchodního rejstříku. FO zaniká smrtí. Způsobem zániku PO zaniká dnem výmazu z obchodního rejstříku. FO je způsobilá k právním úkonům od 18 let. Způsobilostí k právním úkonům PO je způsobilá k právním úkonům od svého vzniku.

7 3. DOMÁCNOSTI Kdo tvoří domácnosti? Proč? Jednotlivci
na trhu představují spotřebitele. Rodiny Proč? Protože nakupují výrobky a služby, které následně spotřebovávají.

8 Toky domácností ve vztahu k firmám a státu v rámci NH
Domácnosti Platí firmám za výrobky a služby. Nabízí firmám i státu svou práci. Platí státu daně.

9 Trvalé dosahování zisku (s výjimkou neziskových firem).
4. FIRMY Co rozumíme firmou? Samostatnou jednotku, která nakupuje výrobní faktory, mění je na výrobky a služby, které následně prodává. Co je hlavním cílem firmy? Trvalé dosahování zisku (s výjimkou neziskových firem).

10 Toky firem ve vztahu k domácnostem a státu v rámci NH
Firmy Nabízí své výrobky a služby domácnostem i státu. Vyplácí domácnostem odměnu za práci. Platí státu daně.

11 Omezuje negativní dopady trhu na ekonomiku a posiluje pozitivní vlivy.
5. STÁT Jakou úlohu v národním hospodářství hraje stát? Stanovuje podmínky pro ostatní subjekty národního hospodářství prostřednictvím hospodářské legislativy. Omezuje negativní dopady trhu na ekonomiku a posiluje pozitivní vlivy. Vystupuje na straně nabídky (prostřednictvím státních podniků) i poptávky (prostřednictvím státních zakázek).

12 Toky státu ve vztahu k domácnostem a firmám v rámci NH
Poskytuje domácnostem a firmám veřejné statky a služby. Vyplácí domácnostem odměnu za práci. Poskytuje domácnostem transferové platby (sociální dávky, důchody, podpory v nezaměstnanosti apod.). Platí firmám za výrobky a služby. Poskytuje firmám dotace a investiční pobídky.

13 6. ŘEŠENÉ ÚLOHY 1. Určete, o jakou osobu se jedná. Kaufland ČR, v.o.s.
Fyzická osoba Právnická osoba ELSTAV – Ing. Jan Novák Fyzická osoba Právnická osoba Eva Malá - kadeřnictví Fyzická osoba Právnická osoba ALFA, s.r.o. Fyzická osoba Právnická osoba ISŠ Hodonín Fyzická osoba Právnická osoba MUDr. Pavel Kovář Fyzická osoba Právnická osoba

14 2. Zodpovězte následující otázky.
Který subjekt NH nabízí práci? Domácnosti Který subjekt NH poskytuje dotace? Stát Které subjekty NH platí daně? Domácnosti a firmy Který subjekt NH nabízí výrobky? Firmy Který subjekt NH poskytuje veřejné statky? Stát

15 7. ZDROJE Použitý text je tvorbou autora.
Prezentace neobsahuje obrázky.


Stáhnout ppt "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"

Podobné prezentace


Reklamy Google