Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Veronika Dostálková MBA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Veronika Dostálková MBA"— Transkript prezentace:

1 Ing. Veronika Dostálková MBA
OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Podnik a podnikání je poskytnout žákům potřebné informace o pojmu ekonomie, podnik a podnikání. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomie na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na obchodní společnosti.

3 Obchodní společnosti

4 Obchodní společnosti Obchodní společnosti Osobní Kapitálové
Veřejná obchodní společnost v.o.s. Komanditní společnost k.s. Kapitálové Společnost s ručením omezeným s.r.o. Akciová společnost a.s.

5 Veřejná obchodní společnost
Počet zakladatelů a členů: 2 osoby Ručení za závazky: majitelé ručí nerozdílně celým svým i osobním majetkem. Založení společnosti: společenskou smlouvou. Dělení zisku: zisk se dělí mezi společníky rovným dílem.

6 Komanditní společnost
Počet zakladatelů a členů: 2 osoby komanditista a komplementář Ručení za závazky: komplementář ručí celým svým i osobním majetkem. Komanditista ručí do výše vkladu (min Kč) Založení společnosti: společenskou smlouvou. Dělení zisku: zisk se dělí mezi společníky podle pravidel uvedených ve společenské smlouvě.

7 Společnost s ručením omezeným
Počet zakladatelů a členů: 1-50 osob Základní jmění: Kč Ručení za závazky: majitelé ručí do výše svého vkladu. Založení společnosti: společenskou smlouvou. Zápisem do obchodního rejstříku. Dělení zisku: zisk se dělí mezi společníky podle výše vloženého kapitálu.

8 Valná hromada (majitelé) (jednají jménem společnosti)
Orgány s.r.o. Valná hromada (majitelé) Dozorčí rada kontrolní orgán (volí majitelé) Jednatelé (jednají jménem společnosti)

9 Akciová společnost Počet zakladatelů a členů: min. 2 fyzické, nebo 1 právnická osoba Základní jmění: Kč Ručení za závazky: majitelé ručí do výše hodnoty svých akcií. Založení společnosti: Zakladatelskou smlouvou. Zápisem do obchodního rejstříku. Dělení zisku: zisk se dělí mezi společníky podle hodnoty a množství akcií.

10 Valná hromada (majitelé)
Orgány a.s. Valná hromada (majitelé) Dozorčí rada kontrolní orgán (volí majitelé) Představenstvo (řídí činnost a.s.)

11 Úkol Porovnejte výhody a nevýhody u všech druhů obchodních společností.

12 Použité zdroje KLÍNSKÝ, Petr; MUNCH, Otto. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy Praha: Fortuna, 2006, ISBN BELLOVÁ, Jana; ZLÁMAL, Jaroslav; MENDL, Zdeněk. Ekonomie. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2011, ISBN


Stáhnout ppt "Ing. Veronika Dostálková MBA"

Podobné prezentace


Reklamy Google