Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M"— Transkript prezentace:

1 OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M

2 OBCHODNÍ PRÁVO Je odvětví soukromého práva, které upravuje majetkoprávní postavení podnikatelů a vztahy vznikající mezi nimi v souvislosti s jejich podnikatelskou činností. V menším rozsahu upravuje i vztahy v nepodnikatelské sféře.

3 OBCHODNÍ PRÁVO Hlavním pramenem obchodního práva je obchodní zákoník.

4 Obchodní zákoník Obchodní zákoník charakterizuje podnikání jako soustavnou činnost provozovanou samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem zisku.

5 Podnikatelé Podnikateli jsou u nás osoby tuzemské i zahraniční, jak fyzické tak právnické ( živnostenský, obchodní rejstřík). Všechny podnikatelské subjekty mají rovné postavení, tedy mají vlastnická práva a bez rozdílu jsou chráněna zákonem.

6 Podnikatel Podnikatel samostatný vlastnicky oddělený
podnikající na svůj účet

7 Obchodní společnosti Obchodní společnost je právnická osoba založená za účelem podnikání více osob nebo ve větším rozsahu. Jako ekonomický pojem označuje tržní subjekt, který se specializuje na přeměnu zdrojů na statky. Pro své fungování nakupuje společnost služby výrobních faktorů, organizuje jejich přeměnu na výstup (statky) a tento výstup prodává. V ekonomické teorii je chování společnosti popisováno teorií společnosti.

8 Obchodní společnost Vznik obchodní společnosti je rozdělen do dvou etap: založení společnosti vznik společnosti zápisem do obchodního rejstříku

9 Veřejná obchodní společnost
Neomezené a solidární ( společné a nerozdílné) ručení společníků za závazky společnosti. Společníkem mohou být jak fyzické tak právnické osoby. Součástí firmy je označení - v.o.s.

10 Komanditní společnost
Tato společnost je charakterizována dvojím postavením společníků, a to buď komplementářů, kteří ručí za závazky společnosti celým svým majetkem, nebo jako komanditistů, kteří ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu. Součástí firmy je označení - k.s.

11 Společnost s ručením omezením
Vhodná forma pro oblast středního podnikání. Společnost může být založena jedinou osobou, a to jak fyzickou, tak právnickou. Minimální základní kapitál činí Kč a minimální hodnota vkladu společníka Kč. Každý společník ručí za závazky společnosti jen do výše nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku. Součástí firmy je označení - s.r.o.

12 Akciová společnost Charakteristickým znakem akciové společnosti je rozvržení jejího základního kapitálu na určitý počet akcií o určité hodnotě. Akcie je cenný papír s náležitostmi stanovenými zákonem… Může být na majitele nebo na jméno. Dále pak prioritní akcie, které jsou spojeny s přednostním právem týkajícím se dividendy. Dividenda- podíl na čistém zisku společnosti.

13 Akciová společnost Funkci společenské smlouvy plní u akciové společnosti zakladatelská smlouva a stanovy. Akciová společnost ručí za své závazky svým majetkem. Akcionáři svým majetkem za její závazky neručí. Součástí firmy je označení - a.s.

14 Družstvo Družstvo je právnickou osobou založenou za účelem podnikání nebo zajišťování hospodářských a sociálních práv svých členů. Je otevřené tzn., že jde o neuzavřený počet osob ( členů). Členem družstva může být jak fyzická, tak právnická osoba. Musí mít však nejméně pět členů. Členové družstva neručí za jeho závazky.

15 Kontrolní otázky 1. Kdo je podnikatel?
2. Jaké typy obchodních společností známe a jaká je jejich charakteristika? 3. Co je obchodní rejstřík a jaký má význam?


Stáhnout ppt "OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M"

Podobné prezentace


Reklamy Google