Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR"— Transkript prezentace:

1 Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR

2 Úvod Zákon upravuje: Sociální podnik Integrační sociální podnik
Státní politiku rozvoje sociálního podnikání

3 Sociální podnik Fyzická osoba, Právnická osoba,
které byl přiznán status sociálního podniku

4 Podmínky přiznání statusu
obor, v němž osoba podniká, je společensky prospěšný - přispívá k ochraně životního prostředí, místnímu nebo sociálnímu rozvoji, kulturnímu obohacení, nebo vzdělanosti povinnost dbát ve zvýšené míře o jednání v souladu s dobrými mravy

5 Omezení nakládání se ziskem
PO oprávněná vyplácet podíly na zisku nebo obdobná plnění jiným osobám, může vyplácet tyto podíly nejvýše do částky představující méně než polovinu zisku před zdaněním dosaženého v předcházejícím účetním období FO má povinnost více než polovinu příjmů ze své samostatné činnosti využít v následujícím účetním období ke společensky prospěšné činnosti

6 Další povinnosti Informační povinnost vůči zaměstnancům,
Ochrana životního prostředí, Nejméně 30 % z celkových příjmů sociálního podniku v rámci jednoho účetního období musí pocházet z práce zaměstnanců sociálního podniku.

7 Integrační sociální podnik
FO nebo PO, které byl přiznán status integračního sociálního podniku. Integrační sociální podnik je povinen zaměstnávat znevýhodněné osoby. Podíl znevýhodněných osob musí dosahovat alespoň 30% průměrného ročního přepočteného počtu zaměstnanců integračního sociálního podniku.

8 Znevýhodněné osoby osoby se zdravotním postižením podle § 67 zákona o zaměstnanosti nebo osoby sociálně znevýhodněné: věkově znevýhodněné, bez vzdělání, osobně pečují o dítě do 4 let věku nebo o závislou fyzickou osobu, mají záznam v rejstříku trestů, v období alespoň 6 měsíců před vznikem pracovního poměru byly příjemcem příspěvku na živobytí podle zákona o hmotné nouzi, a to maximálně po dobu 24 měsíců ode dne vzniku pracovního poměru u zaměstnavatele, který je integračním sociálním podnikem, nebo byly vedeny v evidenci uchazečů o zaměstnání po dobu alespoň12 měsíců bezprostředně předcházejících vzniku pracovního poměru u zaměstnavatele, který je integračním sociálním podnikem, a to maximálně po dobu 24měsíců ode dne vzniku pracovního poměru u zaměstnavatele, který je integračním sociálním podnikem.

9 Povinnosti integračního sociálního podniku vůči zaměstnancům
psychosociální podpora spočívající zejména v pomoci se začleněním na trh práce a do společnosti formou poradenství, doprovázení při vyřizování záležitostí nezbytných pro začlenění se na trh práce, posilování společenských kontaktů.

10 Přiznání statusu Rozhoduje MPSV na základě žádosti: Žadatel:
plní povinnosti stanovená zákonem o SP, a to po dobu nejméně 12 měsíců před podáním žádosti, nemá v evidenci daní zachyceny daňové nedoplatky vedené finančním nebo celním úřadem, nemá nedoplatek na pojistném a na penále, není v likvidaci nebo v posledních 5 letech nebylo rozhodnuto o zamítnutí insolvenčního návrhu, bezúhonnost.

11 Zánik statusu sociálního podniku
smrtí fyzické osoby nebo zánikem právnické osoby, rozhodnutím MPSV o odejmutí statusu sociálního podniku.

12 Podpora pro sociální podniky
dotace, služby, záruky, zvýhodněné úvěry, finanční příspěvky, vyhrazené veřejné zakázky pro subjekty zaměstnávající znevýhodněné osoby


Stáhnout ppt "Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google