Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

II. – III. r./ Hotelnictví a turismus

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "II. – III. r./ Hotelnictví a turismus"— Transkript prezentace:

1 II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Družstvo Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví a turismus Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 610 Klíčová slova: Družstvo, člen, členská schůze, nedělitelný fond. Anotace: Odborná prezentace pro výuku předmětu ekonomika na téma: Družstvo.

2 Družstvo

3 Družstvo Družstvo je společenství neuzavřeného počtu osob založené za účelem podnikání nebo zajišťování hospodářských, sociálních nebo jiných potřeb svých členů.

4 Družstvo Družstva hospodaří především v zemědělství, v bytovém hospodářství včetně výstavby bytů, v obchodě a ve výrobních službách. Družstvo musí mít nejméně pět členů nebo alespoň dvě právnické osoby.

5 Vytvoření družstva 1 .fáze - založení (na ustavující schůzi)
určení základního kapitálu schválení stanov volba představenstva a kontrolní komise 2.fáze - vznik družstva družstvo vzniká dnem zápisu do obchodního rejstříku

6 Orgány družstva členská schůze nejvyšší orgán družstva,
schází se nejméně jednou ročně, schvaluje účetní závěrku, rozdělení a užití zisku, volí členy představenstva a kontrolní komise, rozhoduje o výši základního kapitálu představenstvo řídí činnost družstva, volí ze svých členů předsedu, který řídí jednání představenstva kontrolní komise odpovídá pouze členské schůzi a je nezávislá na jiných orgánech družstva, projednává stížnosti členů a kontroluje činnost družstva,

7 VKLAD ČLENA DRUŽSTVA podmínkou členství je splaceni základního členského vkladu (nebo jeho části určené stanovami vstupní vklad). členové se mohou zavázat, pokud to stanovy připouštějí, k dalšímu členskému vkladu a k další majetkové účasti na podnikání družstva

8 ZÁKLADNÍ KAPITÁL ustavující schůze určí zapsaný základní kapitál ze souhrnu členských vkladů, k jejichž splacení se zavázali členové družstva, stanovy určí výši základního kapitálu, který se zapisuje do obchodního rejstříku (zapisovaný základní kapitál), tento zapisovaný základní kapitál musí činit nejméně Kč.

9 NEDĚLITELNÝ FOND Družstva vytvářejí nedělitelný fond, který je doplňován 10 % z čistého zisku až do doby, než jeho výše dosáhne 50 % zapisovaného základního kapitálu.

10 Ručení družstvo jako celek za porušeni svých závazků odpovídá celým svým majetkem. členové družstva neručí za závazky družstva. stanovy mohou určit uhrazovací povinnost členů ke krytí ztrát družstva maximálně do trojnásobku členského vkladu.

11 Rozdělení zisku zisk je rozdělován podle poměru výše vkladu splacené členem ke splaceným vkladům všech členů, stanovy však mohou obsahovat jinou úpravu.

12 Zrušení a likvidace družstva
Družstvo se ruší: usnesením členské schůze prohlášením konkursu nebo zamítnutím návrhu na prohlášení konkursu pro nedostatek majetku rozhodnutím soudu uplynutím doby, na kterou bylo družstvo zřízeno dosažením účelu, k němuž bylo družstvo zřízeno Družstvo zaniká výmazem z obchodního rejstříku.

13 Použitá literatura PETR KLÍNSKÝ, Otto Münch. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy. 4. vyd. Praha: EDUKO. ISBN KOČÍ, Jana a Lenka ŠAMŠOVÁ. Základy ekonomiky: pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2009, 143 s. ISBN


Stáhnout ppt "II. – III. r./ Hotelnictví a turismus"

Podobné prezentace


Reklamy Google