Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_04 Osoby právnické Téma sady: Člověk a právo Obor, ročník: Obchodní akademie, 2. ročník, Ekonomické lyceum 3. ročník Datum vytvoření: únor 2013 Anotace: Právnické osoby, vznik, jednání, zrušení, typy právnických osob Metodický obsah: Výklad nového učiva

2 Právnické osoby Právnická osoba je organizovaný útvar,
má právní osobnost, vede záznamy o svých majetkových poměrech. Veřejné rejstříky přístupné každému; každý může nahlížet a pořizovat se z nich výpisy, opisy, kopie. Zapisuje se den vzniku, zrušení, sídlo, předmět činnosti, člen statutárního orgánu, další stanoví jiný právní předpis.

3

4 Vznik a zánik právnické osoby
Ustavení právnické osoby: zakladatelským právním jednáním, (1 zakladatel – zakladatelská listina, je-li více - smlouva) působením veřejné moci (zákonem, rozhodnutím), jiným způsobem, např. schválením stanov. Vznik právnické osoby: dnem zápisu do veřejného rejstříku, dnem nabytí účinnosti zákona nebo pozdějším dnem. Zánik právnické osoby – výmazem z rejstříku.

5 Rozlišení, působení právnické osoby (PO)
Jméno právnické osoby: je její název, nesmí být klamavý. Rozlišení právnické osoby podle účelu ustavení, činnosti: PO soukromého práva. PO veřejného práva, např. Česká národní banka. Stát – největší právnická osoba. Všechny PO jsou vytvářeny k uspokojování zájmů lidí. Veřejně prospěšná je PO, která přispívá k dosažení obecného blaha vykonáváním veřejně prospěšné činnosti.

6 Orgány, jednání právnické osoby (PO)
Orgán právnické osoby: individuální – jeden člen kolektivní – více členů Fyzická osoba jako člen orgánu musí být plně svéprávná. Jednání právnické osoby Statutární orgán – jedná FO jako jejich orgán přímo. Člen statutárního orgánu – zastupuje ve všech záležitostech. Kdo se za PO podepisuje, připojí k jejímu názvu svůj podpis, popřípadě i údaj o své funkci nebo svém zařazení. Nepřímé zastupování – smluvní.

7 Zrušení právnické osoby (PO)
Zrušení s likvidací právním jednáním, uplynutím doby, rozhodnutím orgánu veřejné moci, dosažením účelu (pro který byla ustavena), ze zákon. důvodů. Likvidace – se vyžaduje po zrušení PO, (ledaže celé její jmění nabývá právní nástupce nebo stanoví zákon jinak). Určený likvidátor vymáhá pohledávky, uhrazuje dluhy, zpeněžuje majetek.

8 Zrušení právnické osoby (PO)
Zrušení bez likvidace zrušení PO při přeměně (dnem účinnosti přeměny), zrušením konkursu při úpadku PO (nestačí majetek). Přeměna právnické osoby fúze (sloučení, splynutí), rozdělení, změna právní formy.

9 Typy právnických osob (PO)
Korporace tvoří jejich členové (společníci) i jeden člen; je to společenstvím osob, jejím základem je osobní složka. Fundace vytvořená majetkem vyčleněným k určitému účelu. Její činnost se váže na účel, k němuž byla zřízena. Jsou to nadace, nadační fondy. Ústavy PO ustavená za účelem provozování činnosti užitečné společensky nebo hospodářsky s využitím své osobní a majetkové složky.

10 Úkoly k doplnění učiva Shromažďujte si pokladní doklady a podle informací z nich vyhledejte další informace o těchto subjektech, tj. zda jsou zapsány v obchodním rejstříku a jaké další zajímavé informace se z rejstříku můžete dozvědět. Jaké znáte nadace nebo nadační fondy? Pokuste se v rejstříku nalézt další informace o nadaci, kterou znáte. Vaše škola je též právnickou osobou. Pokuste se nalézt rejstřík škol a vyhledat další informace o vaší škole. K čemu především slouží veřejné rejstříky?

11 Prameny a literatura Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník
RYSKA, Radovan a Monika PUŠKINOVÁ. Právo pro střední školy: podle nového občanského zákoníku. Vyd. 7., V nakl. Eduko 1., přeprac. Praha: Eduko, 2012, 86 s. ISBN Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google