Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_PRAVO_17 Účastníci pracovněprávních vztahů Téma sady: Právo Obor, ročník: Veřejnosprávní činnost, 2. ročník Datum vytvoření: březen 2013 Anotace: Pracovní právo, zákoník práce, pracovněprávní vztahy, zaměstnanec, zaměstnavatel, způsobilost k právním úkonům, rovný přístup, diskriminace. Metodický obsah: Výklad nového učiva, objasnění pojmů z pracovního práva vztahujících se k účastníkům pracovněprávních vztahů s uvedením příkladů z praxe.

2 PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY
Všechny vztahy, které se řídí normami pracovního práva. Vznik mezi zaměstnanci a zaměstnavateli – vždy jen se souhlasem obou subjektů. Rozlišení pracovněprávních vztahů - Individuální pracovněprávní vztahy (pracovní vztahy jednotlivých zaměstnanců). - Kolektivní pracovněprávní vztahy (vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnaneckými odborovými orgány).

3 ÚČASTNÍCI PRACOVNÍHO PRÁVA
INDIVIDUÁLNÍ PRACOVNÍ PRÁVO KOLEKTIVNÍ PRACOVNÍ PRÁVO zaměstnavatel zaměstnavatel zaměstnanec odborová organizace Úkol : Uveďte příklad, kdy může fyzická osoba někoho zaměstnat, i když není podnikatelem.

4 ZAMĚSTNANEC ZAMĚSTNAVATEL
Zaměstnancem může být v ČR pouze osoba starší 15 let, která uzavřela pracovní smlouvu se zaměstnavatelem. ZAMĚSTNAVATEL Zaměstnavatelem může být osoba právnická (např. podnik, instituce) nebo osoba fyzická (individuální zaměstnavatel), která uzavřela pracovní smlouvu se zaměstnancem. Úkol: Je pracovněprávním vztahem, když živnostník nepracuje pro zaměstnavatele za mzdu?

5 ZPŮSOBILOST K PRÁVNÍM ÚKONŮM - ZAMĚSTNAVATEL
FYZICKÁ OSOBA JAKO ZAMĚSTNAVATEL Způsobilost k právním úkonům vzniká dosažením18 let věku a zaniká smrtí nebo prohlášením za mrtvého. POZOR: Neplatí zde úprava z OZ, kdy lze nabýt způsobilosti v plném rozsahu manželstvím. PRÁVNICKÁ OSOBA JAKO ZAMĚSTNAVATEL Způsobilost k právním úkonům od svého vzniku, zaniká zrušením právnické osoby. Jedná prostřednictvím statutárního orgánu (např. s.r.o. prostřednictvím jednatele).

6 ZPŮSOBILOST K PRÁVNÍM ÚKONŮM
ZAMĚSTNANEC Zaměstnancem může být pouze fyzická osoba, která má pracovně právní způsobilost. Fyzická osoba ji získá dosažením 15 let věku a ukončení povinné školní docházky. Omezení způsobilosti k právním úkonům fyzické osoby, která dosáhla 15 let – pouze u dohod o hmotné odpovědnosti (lze uzavřít až po dosažení 18 let věku). Úkol: Proč je omezena způsobilost k právním úkonům u dohod o hmotné odpovědnosti nezletilých zaměstnanců?

7 ZÁKLADNÍ PRÁVA A POVINNOSTI
ZAMĚSTNAVATEL – PRÁVA A POVINNOSTI VYPLÝVAJÍCÍ Z PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ Povinnost vytvářet příznivé pracovní podmínky. Pečovat o BOZP na pracovišti (ochranné pomůcky). Povinnost vyplácet mzdu. Právo řízení a kontroly práce. Úkol: Co spadá pod povinnost vytvářet příznivé pracovní podmínky? Uveďte příklady. Obr.1 Organizace (1)

8 ZÁKLADNÍ PRÁVA A POVINNOSTI
ZAMĚSTNANEC - PRÁVA A POVINNOSTI VYPLÝVAJÍCÍ Z PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ Povinnost pracovat svědomitě podle svých znalostí a schopností. Povinnost plně využívat pracovní dobu. Povinnost dodržovat předpisy k zajištění BOZP. Povinnost řádně hospodařit se svěřeným majetkem. Právo obdržet mzdu za práci, právo na dovolenou apod. Úkol: Vysvětlete, co znamená – plně využívat pracovní dobu?

9 ROVNÉ ZACHÁZENÍ DISKRIMINACE
ROVNÉ ZACHÁZENÍ SE ZAMĚSTNANCI Povinnost zaměstnavatelů zajistit zejména v oblastech : pracovních podmínek, odměňování za práci, odborné přípravy, kariérního růstu apod.). DISKRIMINACE Přímá - nerovné zacházení (např. z důvodu rasy, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení…). Nepřímá (např. změna pracovní doby pro matky s dětmi). Obtěžování, sexuální obtěžování. Pokyn k diskriminaci a navádění k diskriminaci.

10 Kdo jsou účastníci pracovněprávních vztahů?
KONTROLNÍ OTÁZKY Kdo jsou účastníci pracovněprávních vztahů? Vyjmenujte základní povinnosti zaměstnavatele a zaměstnance v pracovním poměru a uveďte, která práva z toho pro zaměstnance plynou? Vyjmenujte základní povinnosti zaměstnance v pracovním poměru a uveď, jaký význam mohou mít tyto povinnosti pro jeho zaměstnavatele. Kde se může zaměstnanec domáhat svých práv, pokud se cítí poškozen?

11 ZDROJE OBRÁZKŮ Obr.č. 1 [online]. [cit ]. Dostupné z:

12 AUTORSKÁ PRÁVA A CITACE
Kolektiv autorů. Právo pro každého: učebnice programu "Právo pro každý den - Street Law" [online]. Vyd. 4. se zapracovanými změnami v zákonech Praha: Partners Czech, 2010, 1 CD-ROM [cit ]. ISBN RYSKA, Radovan; PUŠKINOVÁ, Monika. Právo pro střední školy. 7. vyd. Praha: Eduko první, přepracované, 2012, 88 s. ISBN ŠÍMA, Alexander a Milan SUK. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 12., dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2012, xviii, 406 s. ISBN Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google