Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_14 Vedlejší ujednání při kupní smlouvě Téma sady: Člověk a právo Obor, ročník: Obchodní akademie, 2. ročník, Ekonomické lyceum, 3. ročník Datum vytvoření: Květen 2013 Anotace: Výhrada vlastnického práva, předkupní právo, koupě na zkoušku, cenová doložka. Metodický obsah: Výklad nového učiva

2 Výhrada vlastnického práva
Vyhradí-li si prodávající k věci vlastnické právo, má se za to, že se kupující stane vlastníkem teprve úplným zaplacením kupní ceny. Nebezpečí škody na věci však na kupujícího přechází již jejím převzetím.  Výhrada vlastnického práva působí vůči věřitelům kupujícího jen tehdy, bylo-li ujednání pořízeno ve formě veřejné listiny, bylo-li pořízeno v písemné formě a podpisy stran úředně ověřeny.

3 Výhrada zpětné koupě Vzniká kupujícímu povinnost převést na požádání věc prodávajícímu za úplatu zpět. Kupující vrátí prodávajícímu věc v nezhoršeném stavu a prodávající vrátí kupujícímu kupní cenu; tím jsou vyrovnány i užitky z peněz a plody z věci snad vytěžené. Nebyla-li ujednána lhůta, ve které má prodávající právo žádat vrácení věci, platí u movité věci za ujednanou tříletá lhůta a desetiletá lhůta u nemovité věci. Je-li zapsána do veřejného seznamu jako věcné právo, lze věc zatížit jen se souhlasem oprávněné osoby.

4 Předkupní právo Ujedná-li si předkupník k věci předkupní právo, vzniká dlužníku povinnost nabídnout věc předkupníkovi ke koupi, pokud by ji chtěl prodat třetí osobě (koupěchtivému). Výhrada předkupního práva zavazuje dědice a předkupní právo lze zcizit, je-li to výslovně ujednáno. Je-li předkupní právo zřízeno jako právo věcné, opravňuje předkupníka domáhat se převedení věci vůči nástupci druhé strany, jenž věc nabyl koupí. Nekoupí-li předkupník nabídnutou věc, zůstává mu předkupní právo zachováno.

5 Předkupní právo Nabídku učiní prodávající předkupníkovi ohlášením všech podmínek. Při nabídce se vyžaduje oznámení obsahu smlouvy uzavřené s koupěchtivým. Nabídka ke koupi nemovité věci vyžaduje písemnou formu. Předkupník zaplatí kupní cenu v ujednané lhůtě, jinak do 8 dnů po nabídce u věci movité a u nemovité věci do 3 měsíců po nabídce. Neučiní-li to, předkupní právo zanikne. Předkupník zaplatí kupní cenu ve výši nabídnuté koupěchtivým a splní podmínky nabídnuté koupěchtivým vedle kupní ceny.

6 Koupě na zkoušku Kdo koupí věc na zkoušku, kupuje s podmínkou, že věc ve zkušební lhůtě schválí. Neujednají-li strany zkušební lhůtu, činí u movitých věcí 3 dny a u nemovitých věcí 1 rok od uzavření smlouvy. Má-li být věc prohlédnuta nebo vyzkoušena po odevzdání, běží zkušební doba ode dne odevzdání. Převzal-li kupující věc, platí, že kupující věc schválil, neodmítl-li ji ve zkušební době. Kupující nemá právo věc odmítnout, nemůže-li ji vrátit ve stavu, v jakém ji převzal.

7 Cenová doložka Je-li ujednána cenová doložka, upraví se kupní cena věci dodatečně s přihlédnutím k výrobním nákladům. Neurčí-li se, které náklady jsou rozhodné, mění se kupní cena v poměru k cenovým změnám hlavních surovin potřebných k vyrobení věci. Neurčí-li strany, která doba rozhoduje pro posouzení cenových změn, přihlédne se k cenám v době uzavření smlouvy a v době, kdy měl prodávající věc dodat. Práva a povinnosti stran z cenové doložky zaniknou, neuplatní-li oprávněná strana svá práva u druhé strany bez zbytečného odkladu po dodání věci.

8 Prameny a literatura Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník
Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google