Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje"— Transkript prezentace:

1 kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Přestupky a výkon SPD kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje

2 Zákon č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich
Účinnost od 1. července 2017 Upravuje podmínky odpovědnosti za přestupek, druhy správních trestů a ochranných opatření, zásady pro jejich ukládání, postup před zahájením řízení o přestupku, postup v řízení o přestupku.

3 Přestupky Přestupek je: společensky škodlivý protiprávní čin, který je v zákoně za přestupek výslovně označen a který vykazuje znaky stanovené zákonem, nejde-li o trestný čin. Na protiprávní jednání, uvedená v § 76, § 76a a § 76b zákona o PO, se od hledí jako na přestupky podle zákona č. 250/2016 Sb.

4 Právnické osoby PO je pachatelem, jestliže k naplnění znaků přestupku došlo jednáním fyzické osoby, která se za účelem posuzování odpovědnosti PO za přestupek považuje za osobu, jejíž jednání je PŘIČITATELNÉ PO a která porušila právní povinnost uloženou PO, a to: při činnosti právnické osoby v přímé souvislosti s činností právnické osoby ku prospěchu právnické osoby nebo v jejím zájmu; za porušení právní povinnosti uložené PO se považuje též porušení právní povinnosti uložené organizační složce nebo jinému útvaru, který je součástí PO.

5 Osoby, jejíž jednání je přičitatelné PO
statutární orgán nebo člen st. orgánu, jiný orgán PO nebo jeho člen, zaměstnanec nebo osoba v obdobném postavení při plnění úkolů vyplývající z tohoto postavení, fyzická osoba, která plní úkoly PO, fyzická osoba, kterou PO používá při své činnosti, fyzická osoba, která za právnickou osobu jednala, jestliže PO výsledku takového jednání využila.

6 Právnické osoby Odpovědnost PO za přestupek není podmíněna zjištěním konkrétní fyzické osoby, která se považuje za osobu, jejíž jednání je přičitatelné právnické osobě. Správní orgán není povinen zjišťovat konkrétní fyzickou osobu, která se za účelem posuzování odpovědnosti PO za přestupek považuje za osobu, jejíž jednání je přičitatelné PO.

7 Zproštění odpovědnosti PO za přestupek
PO za přestupek neodpovídá, jestliže prokáže, že vynaložila veškeré úsilí, které bylo možno požadovat, aby přestupku zabránila. PO se nemůže odpovědnosti za přestupek zprostit, jestliže z její strany nebyla vykonávána povinná nebo potřebná kontrola nad fyzickou osobou, která se za účelem posuzování odpovědnosti PO za přestupek považuje za osobu, jejíž jednání je přičitatelné PO, nebo nebyla učiněna nezbytná opatření k zamezení nebo odvrácení přestupku.

8 Odpovědnost podnikající fyzické osoby za přestupek
PFO je pachatelem, jestliže k naplnění znaků přestupku došlo při jejím podnikání nebo v přímé souvislosti s ním a PFO svým jednáním porušila právní povinnost, která je uložena PFO nebo FO. PFO je pachatelem též v případě, jestliže dojde k naplnění znaků přestupku došlo jednání FO, která se za účelem posuzování odpovědnosti PFO za přestupek považuje za osobu, jejíž jednání je přičitatelné PFO.

9 Osoby, jejíž jednání je přičitatelné PFO
zaměstnanec nebo osoba v obdobném postavení při plnění úkolů vyplývající z tohoto postavení, fyzická osoba, která plní úkoly PFO, fyzická osoba, kterou PFO používá při své činnosti, fyzická osoba, která za podnikající právnickou osobu jednala, jestliže PFO výsledku takového jednání využila.

10 Druhy správních trestů a obecné zásady pro jejich ukládání
Za přestupek lze uložit správní trest: Uložení napomenutí příkazem na místě Uložení pokuty příkazem na místě Příkazní řízení

11 Uložení napomenutí příkazem na místě
Při ukládání napomenutí správní orgán upozorní pachatele na důsledky protiprávního jednání, jež mu podle zákona hrozí, pokud by se i v budoucnu dopouštěl podobného jednání. Písemná forma Nutný souhlas pachatele

12 Uložení pokuty příkazem na místě – za pomocí příkazového bloku
Lze uložit v případě, že obviněný (PO nebo PFO) souhlasí: se zjištěným stavem věcí, s právní kvalifikací skutku, s uložením pokuty a její výší a s vydáním příkazového bloku. Příkazem na místě lze uložit pokutu nejvýše Kč V případě, že je Příkazem na místě ukládána pokuta, obdrží obviněný příkazový blok Na místě zaplacený – vybírá HZS Na místě nezaplacený (s poučením o způsobu zaplacení, lhůtě splatnosti a následcích nezaplacení) – vybírá příslušný celní úřad

13 Příkazní řízení dle § 90 přestupkového zákona a dle § 150 SŘ
Příkaz může správní orgán vydat, považuje-li skutkové zjištění za dostatečné V řízení o vydání příkazu může být jediným podkladem kontrolní protokol Výše sankcí: - až Kč PO nebo PFO provozující činnosti bez ZPN a se ZPN - až Kč PO nebo PFO provozující činnosti s VPN při opětovném porušení povinnosti do výše dvojnásobku Uložení pokuty nezbavuje provozovatele činnosti povinnosti odstranit nedostatky.

14 Obecné zásady ukládání správních trestů
Při určení druhu a výměry správního trestu se přihlédne zejména: k povaze a závažnosti přestupku Významem zákonem chráněného zájmu Významem a rozsahem následku přestupku Způsobem spáchání přestupku Okolnostmi spáchání přestupku Délkou trvání protiprávního jednání K přitěžujícím a polehčujícím okolnostem U PO a PFO k povaze její činnosti

15 Upuštění od uložení správního trestu
Od uložení správního trestu lze upustit, jestliže vzhledem k závažnosti přestupku, okolnostem jeho spáchání a osobě pachatele lze důvodně očekávat, že již samotné projednání věci před správním orgánem postačí k jeho nápravě.

16 Dotazy?

17 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje"

Podobné prezentace


Reklamy Google