OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Prezentace k problematice – „obchod s vojenským materiálem, obchod se zbraněmi a střelivem, licenční řízení.“ Novela zákona o zahraničním obchodu.
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
1 Působnost Ministerstva obrany při Zahraničním obchodu s vojenským materiálem V Praze dne
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
Nástroje územního plánování
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Evidence obyvatel.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
ZÁKON 360/1992 Sb. o výkonu povolání
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Systém kontrolní činnosti SEI
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
Obchodní společnosti.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Komanditní společnost
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Veřejnoprávní smlouvy
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Umisťování staveb.
Informace o novelách zákona č. 435/2004 Sb
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Živnostenské podnikání
Postup při zřizování obchodní společnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ

Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem na území ČR na základě závazných stanovisek MV, MZV, MO.

§ 7 - podmínky pro vydání povolení: - z ákladní kapitál právnické osoby není tvořen z více než 49% vklady zahraničních osob; - obchod s vojenským materiálem bude prováděn vlastním jménem a na vlastní účet; - finanční zajištění vzhledem k rozsahu obchodu. - Členové statutárních orgánů, členové dozorčích rad a prokuristé: - věk 21 let - občan členského státu a trvalý pobyt a území Evropské unie - způsobilost k právním úkonům - splňuje podmínky podle zákona 451/1991 Sb. - splňuje předpoklady pro výkon citlivé činnosti podle zákona 412/2005 Sb. - obchod s VM bude prováděn vlastním jménem a na vlastní účet - finanční zajištění vzhledem k rozsahu obchodu

Doklady k žádosti - pokud není žadatel zapsán do OR společenská smlouva s úředně ověřenými podpisy zakladatelů; - v případě, že se údaje v OR liší od žádosti: * lustrační osvědčení * doklad o bezpečnostní způsobilosti § 9 – Žádost o vydání povolení Žádost o vydání povolení

§ 10 - v rozhodnutí je uvedeno: - název a sídlo právnické osoby, IČ - co se povoluje a co se zamítá v teritoriálním komoditním zaměření - délka povolení - další podmínky - odůvodnění - poznámka § 11 nevydání povolení § 12 - o vydání povolení je rozhodnuto do 60 dnů - poplatek za vydání ,- Kč - obchodovat se může po zápisu do OR

§ 13 - zánik povolení:  uplynutím doby platnosti povolení  výmazem právnické osoby  rozhodnutím o úpadku  rozhodnutím ministerstva pokud bylo povolení vydáno na základě nepravdivých nebo neúplných údajů  držitel přestal splňovat předpoklady pro vydání povolení  to vyžadují zahraničně politické, obchodní a bezpečnostní zájmy ČR  držitel povolení porušil předpisy upravující obchod s vojenským materiálem  oznámením o ukončení činnosti.

KDEHONALÉZTKDEHONALÉZT

OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ

§ 5 odst. 2 Vojenským materiálem se pro účely tohoto zákona rozumí i služby poskytované v souvislosti s vojenským materiálem uvedeným v odstavci 1, zejména provádění oprav, úprav, jakož i poskytování informací, vysílání a přijímání odborníků za účelem výzkumu, vývoje, konstrukce, výroby, úprav, oprav, údržby, použití a ovládání vojenského materiálu.

Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst. 1 nebo 2. Žádosti a dokumentace podle§ 14 odst. 2 Žádost o udělení licence podle § 14 odst. 2 Obsahově odpovídá ustanovení § 15 odst. 3ustanovení § 15 odst. 3 - Musí být doložena (§ 15 odst. 5): * návrhem smlouvy nebo uzavřenou smlouvou s přesnou specifikací VM a uvedením jeho množství * dokladem o konečném užití * dalšími údaji identifikujícími VM

 u významného VM závazné stanovisko MO ČR s uvedením výrobních čísel vojenské techniky (i pro sběratelské účely). V případě, že počet techniky je 10 ks a více, žadatel dodá seznam výrobních čísel v elektronické formě emvýznamného VM  při vývozu může EUC nahrazovat mezinárodní dovozní certifikát (IIC) vystavený odpovědným státním orgánem země vývozu  při dovozu do ČR může být také IIC vystavený LS MPO na žádost podnikatele. IIC platí 6 měsíců ode dne vydání  při vývozu VM, není-li žadatel jeho výrobcem, doklad o nabytí vyváženého VM  kolková známka v hodnotě 1 000,- Kč. Nemusí být u služeb v hodnotě 1,- Kč (vývoz či dovoz VM pro účely výstav, předvedení, reklamací a bezúplatného vývozu a dovozu vzorků – viz § 104 zákona č. 634/2004 Sb., O správních poplatcích)

podle Žádost o udělení licence podle § 14 odst. 3 Obsahově odpovídá ustanovení § 15 odst. 4§ 15 odst. 4 Tzv. „souhrnná“ licence V případě obchodu s VM, kdy ZSP mají sídlo v určitém členském státě EU, lze požádat o udělení licence pro tento stát, i když koneční uživatelé mají sídlo a ke konečnému užití VM dojde v kterémkoli členském státě EU Seznam povoleného VM je stanoven ve vyhlášce č.332/2009 Sb. příloha č. 3příloha č. 3 V případě obchodu s VM, kdy ZSP mají sídlo v určitém členském státě EU, lze požádat o udělení licence pro tento stát, i když koneční uživatelé mají sídlo a ke konečnému užití VM dojde v kterémkoli členském státě EU Seznam povoleného VM je stanoven ve vyhlášce č.332/2009 Sb. příloha č. 3příloha č. 3

KDEJENALÉZTKDEJENALÉZT

Vzory žádostí o udělení licence Vzor obecně Podle § 15 odst. 3 písm. h) bod 1 a 3 Podle § 15 odst. 3 písm. h) bod 2 a 4 Podle § 14 odst. 3

Značení licencí A – dovoz zboží nebo služeb za úplatu B – vývoz zboží nebo služeb za úplatu C – dovoz zboží nebo služeb bezúplatně D – vývoz zboží nebo služeb bezúplatně N – dovoz zboží nebo služeb v rámci EU P – vývoz zboží nebo služeb v rámci EU S – dovoz a vývoz zboží nebo služeb s pohybem přes území ČR Y – dovoz a vývoz zboží nebo služeb bez pohybu přes území ČR Od Licence typu S a Y: Uplatňuje se, když se nemění počet ani druh zboží.

Kontakty