Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tel. 602 552 265, e-mail: dagmar.lahresova@seznam.cz Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tel. 602 552 265, e-mail: dagmar.lahresova@seznam.cz Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová."— Transkript prezentace:

1 Tel. 602 552 265, e-mail: dagmar.lahresova@seznam.cz
Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová Tel ,

2 PŘEDPISY SOUVISEJÍCÍ S VÝKONEM PRÁCE OBČANŮ EVROPSKÉ UNIE A CIZINCŮ
zákon č. 435/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů (Zákon o zaměstnanosti dále jen „ZoZ“) zákon č. 262/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů (Zákoník práce dále jen „ZP“) zákon č. 326/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů (Zákon o pobytu cizinců na území České republiky dále jen „ZPC“) nařízení vlády č. 567/2006 Sb., aktuální znění k (dále jen „NV“)

3 CO JE INFORMAČNÍ POVINNOST ZAMĚSTNAVATELE PODLE § 87 ZoZ (v roce 2015 druhý nejčastější nedostatek zjištěný u zaměstnavatelů)

4 KOHO MUSÍ ZAMĚSTNAVATEL INFORMOVAT?  V JAKÉM ČASOVÉM HORIZONTU?
 JAKÝM ZPŮSOBEM?

5 KOHO, KDY a JAK informovat podle § 87 ZoZ – informační povinnost zaměstnavatele
Nastoupí – li do zaměstnání nebo ukončí – li zaměstnání občan EU, jeho rodinný příslušník, cizinec nebo byla uzavřená smlouva se zahraničním zaměstnavatelem, na základě které byly tyto osoby vyslány na území ČR k plnění úkolů vyplývající z této smlouvy, je zaměstnavatel (popř. právnická nebo fyzická osoba) povinen informovat: KOHO: příslušnou krajskou pobočku Úřadu práce (podle místa výkonu práce) KDY: a to nejpozději v den nástupu těchto osob k výkonu práce JAK: písemně

6 INFORMAČNÍ POVINNOST ZAMĚSTNAVATELE PODLE § 87 ZoZ (3 případy)
pracovněprávní vztah k zaměstnavateli se sídlem na území ČR vyslání k plnění úkolů: na základě uzavřené smlouvy na základě pronájmu pracovní síly pracovněprávní vztah k zaměstnavateli se sídlem mimo území ČR

7 Notifikační povinnost - nestandardní úprava
VYSÍLÁNÍ PRACOVNÍKŮ NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY versus NOTIFIKAČNÍ POVINNOST Notifikační povinnost - nestandardní úprava (obsahuje § 87 ZoZ) provést notifikační oznámení je povinen příjemce služby (zadavatel) !!! tuto povinnost splní příjemce služby písemným ohlášením u příslušné krajské pobočky Úřadu práce bližší výčet údajů, které je příjemce služby povinen notifikovat obsahuje § 102 a § 91 ZoZ

8 § 87 ZoZ - lhůty o nástupu zaměstnání - vyslání k plnění úkolů (nejpozději v den nástupu) o ukončení vyslání k plnění úkolů (nejpozději do 10 kalendářních dnů) o předčasném ukončení vyslání k plnění úkolů (nejpozději do 10 kalendářních dnů)

9 SPRÁVNÍ DELIKTY PODLE § 139 a § 140 ZoZ
Fyzická osoba se dopustí přestupku nebo právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba se správního deliktu dopustí tím, že: nesplní oznamovací povinnost nebo nevede evidenci v tomto zákoně stanovenou (pokuta do výše Kč) nemá v místě pracoviště kopie dokladů prokazující existenci prokazující existenci pracovněprávního vztahu podle § 136, odst. 1 (pokuta do výše Kč)

10 DALŠÍ DŮLEŽITÁ USTANOVENÍ A POVINNOSTI
§ 88 ZoZ § 102 odst. 2 ZoZ Evidence občanů EU a cizinců a odkazující na § 91 ZoZ Evidence obsahuje údaje uvedené v § 91 odst. 1 písm. a), b), c) a e) § 101 a § 319 ZP

11 KDO NENÍ CIZINEC dle § 85 ZoZ
Pro účely zaměstnávání zaměstnanců ze zahraničí se podle zákona 435/2004 Sb., se za cizince nepovažuje: občan Evropské unie a jeho rodinný příslušník podle § 3 odst. 2 ZoZ rodinný příslušník občana České republiky uvedený v § 3 odst. 3 ZoZ (tzn. nejsou státními příslušníky České republiky ani jiného členského státu Evropské unie, ale mají v právních vztazích upravených tímto zákonem stejné právní postavení jako občan České republiky)

12 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Tel. 602 552 265, e-mail: dagmar.lahresova@seznam.cz Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová."

Podobné prezentace


Reklamy Google