Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:"— Transkript prezentace:

1 Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:  Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva v ČR Téma:  Správní právo Jméno autora:  Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:  29. září 2012 Anotace: Materiál seznamuje se správním právem v ČR. Klíčová slova: právo, správní právo, obec, město, statutární města Metodický popis:  Podpora hodiny Základy práva Správní právo Správní právo je souhrn právních norem upravujících výkonnou státní moc, veřejnou správu a územní samosprávu.

2 Prameny správního práva
Ústava České republiky Zákon o obcích Zákon o okresních úřadech Zákon o Policii ČR….

3 Základní pojmy správního práva
Matriky Státní občanství Cizinci a uprchlíci Města,obce Správní řízení

4 Matriky Jsou to orgány zřizovány a vedeny obecnímu ( městskými ) úřady pro stanovený obvod. Pracovní náplní matrik je identifikovat veškeré osoby ( jméno, příjmení, rodné číslo), později vydávat veřejnou listinu = občanský průkaz. Dále vedou knihy narození, pobytu občanů, registraci cestovních dokladů…

5 Státní občanství Nelze jednoznačně vymezit.
Zpravidla se chápe jako určitý trvalý vztah občana a státu, jehož obsahem jsou jak práva, tak povinnosti. Pozbýt čs. občanství lze pouze na vlastní žádost např. zdržování se v cizině.. Nabýt čs.občanství lze narozením, osvojením, určením otcovství,nalezením, udělením a prohlášením.

6 Cizinci a uprchlíci Cizinec-každý, kdo není občanem ČR.
Může na našem území pobývat krátkodobě ( do 90 dnů), dlouhodobě na základě víza, povolení atd., maximálně však 6 měsíců a také na základě zelené karty – dlouhodobý pobyt za účelem zaměstnání. Modrá karta- pokud cizinec není občanem EU. Uprchlík-statut uprchlíka, s nímž je spojeno právo azylu, může získat cizinec,který má ve státě, jehož je občanem, důvodný strach z pronásledování z důvodů rasových, politických, náboženských, národnostních…

7 Města,obce Zákon o obcích rozlišuje obce, městyse města, statutární města a hlavní město Prahu. Města jsou obce, v nichž do roku 1990 působily městské národní výbory.Městem se obec stává rozhodnutím Parlamentu ČR.

8 Správní řízení Řízení před správními orgány upravuje zákon o správním řízení Účastníkem je ten, o je může bnýt podán hož právech a povinnostech má být jednáno nebo jsou jeho práva a povinnosti dotčeny. Průběh řízení-dokazování ( provádí správní orgán) a výsledkem je správní rozhodnutí. Proti tomuto rozhodnutí může být podáno odvolání ( opravný prostředek).

9 Použitá literatura Šíma,A.,Suk,M. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 11. vydání. Praha: C.H.Beck, 2011


Stáhnout ppt "Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google