Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Legislativní změny na úseku EO, OP, CD

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Legislativní změny na úseku EO, OP, CD"— Transkript prezentace:

1 Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský úřad oddělení státního občanství a přestupků

2 1. Změna zákona o evidenci obyvatel
od účinná novela provedená zákonem č. 456/2016 Sb. doplnění § 3 odst. 3 písm. g) – v případě adresy místa trvalého pobytu na adrese sídla ohlašovny nebo adrese sídla zvláštní matriky je tento údaj označen jako adresa úřadu; to neplatí, pokud má občan adresu místa trvalého pobytu na adrese sídla ohlašovny nebo adrese sídla zvláštní matriky z důvodu užívání objektu podle § 10 odst. 1 doplnění § 10 odst. 1 – místem trvalého pobytu se rozumí také sídlo zvláštní matriky, které je v informačním systému označeno jako adresa úřadu

3 novela provedená zákonem č. 183/2017 Sb., účinná od 1.7.2017
změna Hlavy IV Přestupky při vedení a užívání informačního systému správní delikt přestupek, „se uloží pokuta“ „lze uložit pokutu“

4 2. Změna zákona o základních registrech
novela provedená zákonem č. 460/2016 Sb., účinná od mezi subjekty vedené v registru osob byl přidán svěřenský fond (§ 25) novela provedená zákonem č. 251/2017 Sb., účinná od možnost zapisovat údaj o adrese úřadu z AIS cizinců [§ 18 odst. 1 písm. c)] oprávnění osob obstarat si nebo poskytnout s využitím prostředku pro elektronickou identifikaci výpis ze zápisu vedeného v elektronické podobě v základním registru nebo potvrzení o tom, že určitý údaj v základním registru není veden (§ 59a)

5 3. Změna zákona o občanských průkazech
novela provedená zákonem č. 195/2017 Sb., účinná od ruší se vydávání OP se strojově čitelnými údaji bez kontaktního elektronického čipu (§ 2 odst. 2) občan může požádat o vydání OP se strojově čitelnými údaji a s elektronickým čipem ve zkrácené lhůtě do 5 pracovních dnů a v pracovních dnech do 24 hodin (§ 4a odst. 7) žádost o vydání OP ve zkrácené lhůtě lze podat u kteréhokoliv ORP nebu u MV (§ 4 odst. 3) občan může uvést telefonní číslo pro veřejnou mobilní síť nebo adresu elektronické pošty pro účely zaslání informace o možnosti převzetí dokladu (§ 4); tento údaj bude po 60 dnech odstraněn (§ 17 odst. 2)

6 OP vydaný ve zkrácené lhůtě do 5 pracovních dnů lze převzít na ORP, kde byla podána žádost nebo na MV, doklad vydaný do 24 hodin jen u MV (§ 8) občan stvrdí převzetí OP svým podpisem, který již nebude přímo na žádosti, ale bude se pořizovat prostřednictvím tabletu (§ 8)

7 při převzetí OP se strojově čitelnými údaji občan zadá bezpečnostní osobní kód (BOK), který slouží k autentizaci držitele při fyzickém prokázání jeho totožnosti při převzetí OP nebo kdykoli poté občan může zadat identifikační osobní kód a deblokační osobní kód identifikační osobní kód (IOK) slouží k přístupu k identifikačnímu certifikátu a je využíván při vzdálené autentizaci držitele a k přístupu k identifikačním údajům držitele uloženým v kontaktním elektronickém čipu deblokační osobní kód (DOK) slouží k odblokování přístupu k identifikačnímu certifikátu

8 doplněn nový důvod skončení platnosti OP – ohlášením nebezpečí zneužití dat v identifikačním certifikátu [§ 11 odst. 1 písm. c)] OP bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti 1 měsíc bude možné vydat jen z důvodu výkonu volebního práva (§ 24c)

9 novela provedená zákonem č. 251/2017 Sb., účinná od 1.7.2018
pro účely elektronické identifikace se za vydavatele OP se strojově čitelnými údaji a s elektronickým čipem považuje MV (§ 4 odst. 8) v evidenci OP bude veden údaj o datu a času zablokování autentizace identifikačního certifikátu (§ 17 odst. 2) Správa základních registrů bude využívat údaje z AIS evidence občanských průkazů (§ 18d odst. 3)

10 4. Změna zákona o cestovních dokladech
novela provedená zákonem č. 195/2017 Sb., účinná od občan může požádat o vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě do 5 pracovních dnů nebo v pracovních dnech do 24 hodin (§ 5 odst. 3) cestovní pas ve zkrácené lhůtě vydá MV nebo ORP, u kterého byla podána žádost (§ 5 odst. 4) převzetí dokladu vydaného ve zkrácené lhůtě je možné u ORP, u něhož byla žádost podána, v případě cestovního pasu vyhotoveného do 24 hodin jen u MV (§ 22 odst. 3) možnost uvedení telefonního čísla pro veřejnou mobilní telefonní síť nebo adresy elektronické pošty pro zaslání informace o možnosti převzetí dokladu (§ 5 odst. 13)

11 občan stvrzuje převzetí cestovního pasu svým podpisem, který již nebude přímo na žádosti, ale bude se pořizovat prostřednictvím tabletu (§ 22 odst. 2) možnost odevzdání neplatného cestovního dokladu, který je zaplněn záznamy, též u MV, pokud občan současně požádá o vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě (§ 32 odst. 1)

12 5. Změna zákona o správních poplatcích novela provedená zákonem č
5. Změna zákona o správních poplatcích novela provedená zákonem č. 195/2017 Sb., účinná od

13

14 6. Změna správního řádu novela provedená zákonem č. 183/2017 Sb., účinná od vedení spisu a nahlížení do spisu, jestliže tento obsahuje utajované informace nebo jiné informace, na něž se vztahuje zákonem uložená nebo uznaná povinnost mlčenlivosti nebo utajované informace poskytnuté Policií ČR nebo zpravodajskými službami (§ 17 odst. 3, § 36 odst. 3, § 38 odst. 6, § 68 odst. 3) tzv. hybridní doručování [§ 19 odst. 3, § 71 odst. 2 písm. e)] prohlášení nicotnosti rozhodnutí (§ 77) příkazní řízení (§ 150)


Stáhnout ppt "Legislativní změny na úseku EO, OP, CD"

Podobné prezentace


Reklamy Google