Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Advertisements

Kde vzít energie k nadpřirozenému? Viktor Baláž, Vyškov,
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Integrita bezúhonnost
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Přijď Duchu svatý.
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Ve společenství s Matkou Boží
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
Můžeš mít radost 1.Můžeš mít radost ve svém srdci
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Prostředky Boží milosti Herľany Prostředky milosti „Ke Kristu nikdo nemůže přijít, pokud ho Otec nepřitáhne.... Nicméně Otec tak nechce.
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE.
Vypráví se vtip: Katecheta se zeptá dětí v náboženství: „Děti je to chlupaté, má to dlouhý ocas a skáče to po stromě, co je to?“ Malý Jenda se ujme.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Od naslouchání ke skutkům Vzorem: poslední večeře.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Přijď Duchu svatý.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
1. Křti nás ohněm lásky svaté svojí, | zaněť srdce naše plápolem! | Přepaš horlivosti bedra naše k boji, | navštěv zase, | Pane, tuto zem!
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zázrak komunikace s Bohem
Máš dost síly plavat proti proudu?
Slovo života Květen 2012.
Můžeš mít radost 1.Můžeš mít radost ve svém srdci
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh:
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Transkript prezentace:

Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ VyLItÍ DUCHA SVATÉHO 1

Co je biřmování ? Zpřítomnění události Letnic, jak je vylíčena v 2.kapitole Skutků apoštolů Apoštolové byli ze strachu před Židy shromážděni za zavřenými dveřmi spolu se ženami a s Pannou Marií modlili se už devátý den Ježíš jim slíbil, že jim sešle Ducha Utěšitele, který jim připomene všechno, co jim říkal Dům se naplnil hlukem, jakoby se odněkud přihnal silný vítr Nad hlavami se jim objevily jazyky jako z ohně a oni promlouvali cizími jazyky s velkou odvahou v srdci vyšli ven na ulici a vydávali SVĚDECTVÍ O KRISTU Bylo teprve devět hodin ráno Jejich rozjařené chování nápadně připomínalo chování opilců apoštolové však vysvětlují, že tuto změnu v nich způsobil Duch svatý, který jim byl dán (z výsosti)

Připravit se na přijetí svátosti biřmování znamená : že se z člověka plného strachu stane člověk plný odvahy (kvůli pravdě, kvůli Kristu) že člověk, který rád ustrašeně sedí sám doma za zavřenými dveřmi, najednou nebude mít zábrany, jít k druhým že člověk, který se stydí za svoji (křesťanskou) víru, ji začne obhajovat JAK? Všemi možnými způsoby. Slovem i činem. To nejdůležitější na závěr: Bude se u toho bavit a bude mu to činit uvnitř srdce velikou radost.

Jak se svátost udílí? Při slovech „Přijmi pečeť darů Ducha svatého“ maže udělovatel svátosti biřmovance svěceným olejem na hlavě. Řádným udělovatelem svátosti : biskup Mimořádným udělovatelem : kněz Svátost může přijmout jen pokřtěný křesťan Ordinář upravuje min.věk biřmovanců pro přípravu k této svátosti : obvykle 14 let. Kmotr by měl být pokřtěný, biřmovaný, který nás bude doprovázet v našem životě. Biřmovací jméno by mělo být jméno nám blízkého světce. Svátost biřmování se právem označuje jako svátost „křesťanské dospělosti“

Systém přípravy Dary Ducha svatého, charismata a ovoce (vzájemný vztah, svátosti,…) Katechismus katolické církve (jako jeden ze tří pramenů víry) Písmo svaté (jako další z pramenů víry, vnímáno jako dopis milujícího otce svému dítěti) Magisterium (učitelský úřad církve) a Církev jako taková (zaměřeno na můj vztah k Církvi)

Domácí úkol : Těšit se. Proč ? Protože, když mi někdo slibuje, že mi dá něco hodně cenného a vzácného, je dobré se na to těšit a představovat si přitom, co konkrétně mně ten dárek přinese. Chci také prožívat tu radost, o které se mluví v souvislosti s přijetím této svátosti. K promyšlení : „Co mi schází k úplné radosti?“ „Co od Boha chci, ale bojím se to říci?“