Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)"— Transkript prezentace:

1 ... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)

2 Závěrečné poselství XII
Závěrečné poselství XII. řádného generálního shromáždění Synody biskupů na téma: Slovo Boží v životě a v poslání církve (vydáno na závěr této synody 24. října 2008 ) Opakujeme starobylou výzvu: „To slovo je ti velmi blízko, ve tvých ústech a ve tvém srdci, abys je dodržoval" (Dt 30,14). Bůh říká každému: „Lidský synu, srdcem přijmi a ušima slyš všechna má slova, jež k tobě mluvím" (Ez 3,10). 

3 Všem nyní nabízíme duchovní cestu,
která probíhá ve čtyřech etapách a vede nás od věčného a nekonečného Boha až do našich domovů a do ulic našich měst. Touto cestou půjdeme společně i my během našich 5 setkání… Bude nás doprovázet evangelista Lukáš, neboť jeho evangelium se v tomto roce čte v nedělním cyklu.

4 ZJEVENÍ Hlas SLOVA Je to hlas, který vstoupil na scénu na počátku stvoření, když přerušil mlčení nicoty: „Na počátku… Bůh řekl: buď světlo“ a bylo světlo…

5 JEŽÍŠ KRISTUS Tvář SLOVA
Středem zjevení je božské Slovo, které se stalo tváří. Křesťanská tradice staví vedle sebe Boží Slovo, které se stalo tělem, s týmž Slovem, která se stává knihou.

6 CÍRKEV Dům SLOVA Boží Slovo má svůj dům v Novém zákonu. Z církve vychází hlas posla, který všem předkládá kérygma, neboli prvotní a základní zvěstování, které Ježíš vyhlásil na počátku své veřejné činnosti: „Naplnil se čas a přiblížilo se Boží království. Obraťte se a věřte evangeliu“! (Mk 1, 15).

7 MISIE – POSLÁNÍ Cesty SLOVA
Boží slovo „vychází“ ze svého domu, z chrámu, a vydává se na cesty světa, aby se setkalo s putujícími národy země, které hledají pravdu, spravedlnost a mír. Vždyť také i v moderním sekularizovaném městě, existuje skrytá touha, zárodečná naděje a záchvěvy očekávání.

8 Drazí mladí, jako se Ježíš jednoho dne setkal s mladým Pavlem, tak se chce také setkat s každým
z vás. Ano, dříve než se toto setkání stane naší touhou, je velkou touhou Krista. Někdo se mě však může zeptat: jak se s ním mohu setkat já, dnes? Dejte ve svém životě prostor modlitbě! Modlit se sám je dobré, a modlit se společně je ještě lepší a prospěšnější, protože Pán slíbil, že bude přítomen tam, kde se dva nebo tři shromáždí v jeho jménu (srov. Mt 18, 20). Zúčastňujte se liturgie ve své farnosti a hojně se syťte Božím slovem a aktivní účastí na svátostech. Jak víte, vrchol a střed existence a poslání každého věřícího a každé křesťanské komunity je eucharistie, svátost spásy, v níž je přítomný Kristus a dává jako duchovní pokrm pro věčný život své vlastní tělo a svou vlastní krev. Skutečně nevýslovné tajemství! Kolem eucharistie se rodí a roste církev... (Benedikt XVI. – Z poselství k XXIV. světovému dni mládeže, 5. dubna 2009)

9 Lukáš osobně pozemského Ježíše
neznal. Psal s touhou po pravdě. Lk a Sk jsou jedno jediné dílo ve dvou částech. Z textu vystupuje radost, milosrdenství a Boží milost.

10 Svatý Lukáši, ty sis zamiloval laskavou a milosrdnou tvář Ježíše  a obdivuhodně jsi ji „namaloval“ ve svém evangeliu, abys ji takto přiblížil nám i mnohým dalším. Pomáhej nám svou přímluvou, abychom každodenně čerpali z nezměrného bohatství lásky milosrdného Boha a svým konáním ji přibližovali všem, s nimiž se setkáváme. Provázej nás svým orodováním a svou ochranou na všech našich cestách, abychom vždy kráčeli s otevřenýma očima a s otevřeným srdcem a dokázali Ježíše poznat pokaždé, když se k nám přiblíží ve svém slovu, ve svátostech i v našich bližních. Amen.

11 Ježíšův půst a pobývání na poušti ukazuje i nám,
jak se on, ač Boží Syn, sám živil Slovem z Božích úst. (na společenství u Knihy knih navazuje nyní adorace)


Stáhnout ppt "... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)"

Podobné prezentace


Reklamy Google