Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta"— Transkript prezentace:

1 LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta

2 Svět je plný znamení Červená na semaforu - stůj
Bílá hůl – nevidomý člověk Srdce - láska

3 ZNAMENÍ V LITURGII Liturgické barvy Liturgické postoje Liturgická gesta Liturgické oděvy Liturgická paramenta Liturgické knihy

4 ZNAMENÍ KŘÍŽE LITURGICKÉ POSTOJE
Znamením kříže začínáme a končíme každou modlitbu. Znamení kříže děláme také před čtením evangelia na čele, na ústech a na prsou. Tímto gestem ukazujeme, že se chceme zcela vydat Bohu: Bohu Otci, Synu Božímu a Duchu Svatému. Toto gesto je připomínkou kříže, na kterém Pán Ježíš zemřel za naše hříchy.

5 STÁNÍ LITURGICKÉ POSTOJE
Stání při modlitbě je znamením soustředění a připravenosti naslouchat. Křesťan stojí vzhledem k přítomnosti Boha a úctě k Bohu. Stojíme na začátku mše svaté, neboť v osobě vcházejícího kněze vidíme přítomnost Krista. Stojíme také při čtení evangelia – je to slovo Boží. Stání na konci mše svaté je výrazem naší připravenosti jít s „Dobrou novinou“ do našich domovů.

6 SEZENÍ LITURGICKÉ POSTOJE
Je postojem vnitřního usebrání, při kterém člověk naslouchá a přemýšlí, během liturgie sedíme ne proto, abychom hovořili mezi sebou, ale proto, abychom mohli rozmlouvat s Pánem Bohem, abychom se mohli modlit různými způsoby. Sedíme: když nasloucháme čtením když se zpívá žalm když posloucháme kázání při přípravě darů při podávání svatého přijímání

7 LITURGICKÉ POSTOJE KLEČENÍ
Klečení znamená snížit se před Bohem a vzdát mu úctu. Pán Bůh nám skrze Ježíše ukázal, že je naším milujícím Otcem, nemusíme se ho tedy bát, ale… Poklekáme před Bohem, protože je svatý a my jsme hříšníci. Poklekáme také proto, že jsme tak malí oproti jeho velikosti – jak mocný musí být Pán Bůh, když stvořil tak úžasný svět! Pokleknutí znamená, že chceme sloužit Bohu a chceme ho poslouchat na každém kroku.

8 SLOŽENÉ RUCE LITURGICKÉ POSTOJE
Složené ruce jsou jedním z nejčastějších gest, která doprovázejí naši modlitbu. Ruce slouží člověku k uchopení různých věcí (hraček, nástrojů), slouží k jídlu, k práci… Složené ruce ukazují směr našich myšlenek, které při modlitbě vystupují k nebi. Toto gesto také ukazuje na jednotu, která v nás vládne.

9 ZNAMENÍ POKOJE LITURGICKÉ POSTOJE
Odkazujeme si ho při každé mši svaté po výzvě kněze. Znamení odkazované okolostojícím mohou doprovázet slova „Pokoj tobě“, „Pokoj Vám“. Potvrzuje, že si vzájemně odpouštíme viny a chceme žít v pokoji. Je to rovněž přání, aby ten, kterému odkazujeme znamení pokoje, obdržel skutečně tento pokoj od lidí i od Pána Boha. Znamení pokoje si dáváme podáním ruky.

10 LITURGICKÉ POSTOJE BITÍ V PRSA
Je to znamení pokory, zkroušenosti a upřímné lítosti nad hříchy. Při vykonávání tohoto gesta poukazujeme na lidské srdce, které je zdrojem špatných myšlenek, vražd, smilstva, krádeži, křivého svědectví atd.

11 LITURGICKÉ POSTOJE PROSTRACE
Symbolizuje nejhlubší sebe ponížení a úsilnou modlitbu. Vyjadřuje uplné odevzdání se Bohu a pocit vlastní slabosti.

12 LITURGICKÉ POSTOJE POKLEKNUTÍ
Pokleknutím směrem ke svatostánku, který označuje věčné světlo, dává katolický křesťan najevo, že chápe chrám jako dům Boží, resp. jako zvláštní místo skutečné přítomnosti Ježíše Krista v Nejsvětější Svátosti oltářní, a že tuto víru vyznává. Pokleknutí je v mnoha kulturách znamením podřízenosti a uznáním svrchovanosti toho, před kým poklekáme.


Stáhnout ppt "LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta"

Podobné prezentace


Reklamy Google