Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:"— Transkript prezentace:

1 Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Přemýšlíme Jaké znáte křesťanské svátky? Obr. 1 Obr. 2

3 Křesťanství Název odvozen od Krista; Křesťan – znamená „následovník Krista“; Kristus = mesiáš, boží posel; Kristus – z řeckého slova „pomazat“; Oficiálním náboženstvím bylo uznáno r. 313; Jaká životopisná data o životě Ježíše Krista již znáte?

4 Bible: Nový zákon – křesťanská část Bible; O Ježíšovi se píše zejména v evangeliích (z řečtiny znamená dobrá zpráva); Evangelia sv. Matouše, sv. Jana, sv. Lukáše a sv. Marka; Kniha Skutky apoštolů – o vzniku prvních společenství; Epištoly – dopisy věřících; Závěr Nového zákona – Apokalypsa.

5 Kdo je Bůh pro křesťana? Stvořitel světa a všeho živého; Stvořitel člověka (kniha Genesis); Bůh se zjevil malému národu, se kterým uzavřel smlouvu, že ho nikdy neopustí (národ Izraelců); Chtěl sdílet život lidí, proto poslal svého syna Ježíše; Ježíš se zrodil z těla člověka – vtělením; Bůh je Otec, Syn i Duch svatý (svatá trojice); Bůh je nekonečný, všemohoucí, dobrý a milosrdný.

6 Rozdělení křesťanů: Zpočátku byli všichni křesťané jedna „rodina“; V 11. století schizma (trvalé rozdělení); Katolictví (tzn. „univerzální církev“); Pravoslaví („pravá víra“); V 16. století v západní Evropě hnutí „reformace“ = protestantství (luterání, reformovaní…); V Anglii ve stejné době vzniká anglikánská církev; Dnes – ekumenické snahy o sjednocení církví.

7 Křest Z řeckého slova = potopit; Pokřtěním se člověk oficiálně stane křesťanem; Budoucí křesťan je potopen do smrti a života vzkříšeného Ježíše; Slovo křest v češtině pochází ze staroněmeckého slova krist odvozeného od slova Kristus; Katechismus – příprava na křest, seznamování s Biblí a křesťanskou vírou.

8 Svátost Z řeckého slova = tajemství; Svátost je akt, prostřednictvím kterého dostávají věřící zvláštní milosti; Svátost křtu a eucharistie; Biřmování; Smíření; Manželství; Svěcení; Pomazání nemocných hlav.

9 Použité zdroje: MROWIEC, Katia, Michel KUBLER a Antoine SFEIR. Bůh, Jahve, Alláh: vše, co nás zajímá o křesťanství, judaismu a islámu : [100 odpovědí na základní otázky víry: víra židů, víra křesťanů, víra muslimů]. 1. vyd. Praha: Garamond, 188 s. ISBN 978-80-7407-058- 7. DUDÁK, Vladislav. Seminář ze společenských předmětů pro 2. stupeň základní školy. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 1998, 160 s. ISBN 80-859-3794-8. REEBER, Michel. Velká světová náboženství. 1. vyd. v nakl. Levné knihy KMa. Praha: Levné knihy KMa, 2006, 66 s. Malá moderní encyklopedie (Levné knihy KMa). ISBN 80-730-9355-3.

10 Str. 2. Obr 1. GOLDI64. [cit. 2013-08-06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Osterstrauss_08.jpg Str. 2. Obr. 2. LOTUS HEAD. [cit. 2013-08-06]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Christmas_tree _sxc_hu.jpg


Stáhnout ppt "Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:"

Podobné prezentace


Reklamy Google