KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život v obecenství – Zpověď
Advertisements

RANÝ STŘEDOVĚK.
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Integrita bezúhonnost
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Jirka Pospíšil, AC Vyškov, POSLÁNÍ CÍRKVE A KŘESŤANŮ Jirka Pospíšil, AC Vyškov,
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Ve společenství s Matkou Boží
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
1. Zpívej, že lásku a Boha znáš a že Bůh tebe zná. A když se zlého cos přihodí, on že tě pozvedá. Zpívej mu žitím svým, zpívej, že on dal ti jistotu radost.
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
1. Přemohl Ježíš smrti noc, | z hrobu vstal na úsvitu. | Jeho je sláva čest i moc | a on nám kráčí na pomoc, | na pomoc svému lidu.
Centrum pro katechezi v Olomouci porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí jeho otcovskou péči. porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
1. Buď požehnán Pán s vroucností, | dne každého nás v hojnosti | zahrne dary svými  | Bůh silný, naše spasení, | ó vzdávejme mu chválení | vždy zpěvy.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Průlet liturgickým rokem
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Vypracoval: Jakub Moravec
Modlitba v domě Hospodinově: Anna, Samuel, David Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
MŠE SVATÁ. Příprava k bohoslužbě oběti
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Kniha Žalmů. Název t e hillîm chvály psalmoi žalmy.
vyjadřují skryté dění při liturgii. Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Způsoby modlitby II Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Modlitby na květen 2015 A tak bratři, modlete se za nás, aby se Slovo Páně rychle šířilo…
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Kněz:nebo: Modlitba na závěr přinášení darů Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Modleme se, aby Bůh přijal.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
ZÁKLADNÍ KAMENY DUCHOVNÍHO ŽIVOTA II. CHVÁLA A UCTÍVÁNÍ.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Řád mše svaté.
Ježíš.
Lidská práva.
Digitální učební materiál
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Starověká Palestina.
Úvod do středověku.
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Ve škole liturgie Pavel Ambros, ak. rok 2018–2019,
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Transkript prezentace:

KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi) 3. Lex orandi a jeho literární forma

Obřad není jen liturgie, ale spíše komplexní katolická tradice, jedinečný způsob, kterým jisté společenství věřících vnímá, vyjadřuje a prožívá svůj katolický život v rámci Kristova mystického těla.

Mentální struktura v jazyce neděle воскресе́нье domenica Sonntag

1. Židovská tradice modlitby Dvakrát za den, za svítání a když nadešla hodina odebrat se k odpočinku, všichni před Bohem ať vyznávají ta dobrodiní, která jim poskytl vysvobozením z Egypta. Vděčnost je přirozená povinnost, ať už se týká vděku za přijaté dary nebo naší připravenosti k vděčnosti za ty dary, které nám nabídne a dá v budoucnu. Josef Flavius, Židovské starožitnosti 4, 212

1. Židovská tradice modlitby Když se prvotní křesťané scházeli k modlitbě v chrámě, v podloubí Šalamounově, ukazovali tím, že sice měli velmi blízko k židovskému kultu a že stavěli na jeho tradici. Protože byli pronásledováni od Židů, byli zároveň chápáni jako skupina, která je vyloučena z oficiálního židovského náboženství. Vrátili se do chrámu jako lidé, kteří prožili nanebevstoupení Páně: „Poklonili se mu a s velkou radostí se vrátili do Jeruzaléma. Byli stále v chrámě a velebili Boha". (Lk 24, 52-53)

1. Židovská tradice modlitby To zcela naprosto nové, co bylo důvodem, že křesťané od samého počátku „s vděčností zpívali z celého srdce žalmy, chvalozpěvy a duchovní písně", bylo pochopení modlitby: „Cokoliv mluvíte nebo konáte, všecko dělejte ve jménu Pána Ježíše a skrze něho děkujte Bohu Otci.“ (Kol 3,16-17)

1. Židovská tradice modlitby Vyvstává docela přirozeně otázka: Proč křesťané přijali tolik prvků židovské modlitby? Proč neodmítli strukturu a vnitřní logiku starozákonních modliteb? Proč je s ní křesťanská modlitba tak spjatá?

2. toda = díkuvzdání Základem struktury židovské modlitby byla toda díkuvzdání, které se skládá a) z vyznání vlastní nevěrnosti; b) vyznávat vznešenost partnera smlouvy, který je vždy věrný;

Zde se vytvořila liturgicko-soudní forma, posvátný úkon, který bylo možno pochopit jen z literární formy, které vytvořily staré kultury Blízkého východu ve vztahu, který se vytvořil mezi vazalem – poddaným (to je lid Izraele) a lenním pánem (Bohem). Vazal měl právo léno užívat jen se souhlasem lenního pána, kterému byl navíc vázán řadou povinností, například poplatky či vojenskou službou. Souhrn povinností vazala vůči lennímu pánu se označoval jako „věrnost“ (lat. fidelitas) a jejich porušení bylo důvodem k odnětí léna.

2. toda = díkuvzdání toda – příkaz a nařízení smlouvy; – přistoupení, souhlas a přilnutí ke smlouvě; – žaloba [rib] proti vazalovi (izraelský lid): žaloba lenního pána; – žaloba proti Bohu; žaloba vazala proti lenními Pánu

2. toda = díkuvzdání Joz 7,19-26 Tu řekl Jozue Akanovi: „Synu, vzdej slávu Jahvovi, Bohu Izraele, a vzdej mu čest; vyznej [toda] mi, co jsi udělal, a nic mi neskrývej.“