Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidská práva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidská práva."— Transkript prezentace:

1 Lidská práva

2 právo soubor platných pravidel
chování (příkazů, zákazů nebo dovolení), kterými se řídí lidské spolužití a které jsou uznávané nebo přímo stanovené státem. V případě nedodržování práva ho stát mocensky vynucuje.

3 povinnost to, co člověk má udělat, musí udělat, dát, nedělat, nebo strpět protože se k tomu sám zavázal - smluvní povinnost protože mu to přikazuje morálka nebo svědomí - mravní povinnost protože mu to ukládá jeho náboženství - náboženská povinnost protože to plyne z jeho stavu nebo profese - stavovská nebo profesní povinnost protože mu to ukládá zákon nebo jiný platný předpis - zákonná povinnost Povinnost se často chápe jen jako něco nepříjemného, protože u příjemných činností se o povinnostech nehovoří.

4 smluvní povinnost Dodržování daného slova Co se řeklo, má se také stát
( Povinnost ze smlouvy, ať už psané nebo nepsané, si člověk ukládá sám tím, že smlouvu uzavřel, a znamená zároveň oprávnění druhé strany dlužnou povinnost vymáhat.

5 mravní povinnost Povinnost mravní (ze svědomí sice nelze soudně vymáhat), přesto však se jí člověk obvykle cítí vázán, ať už proto, že ji sám uznává, anebo jen proto, že cítí tlak okolní společnosti. Zvláštní druh mravní povinnosti jsou tzv. čestné povinnosti, například povinnost zaplatit dluh ze hry nebo prohrané sázky. Také povinnost podílet se na obraně státu se často označuje jako čestná povinnost, je však dnes stanovena zákonem (všeobecná branná povinnost) a je tedy povinností právní.

6 Náboženská povinnost Všechna náboženství ukládají povinnosti, jimiž má člověk projevovat úctu a vděčnost Bohu nebo božstvům (účast na obřadech, modlitby, oběti, jak se chovat k jiným lidem = desatero….).

7 Stavovská a profesní povinnost
původně povinnosti mravní stavovské povinnosti - povinnost dospělých postarat se o staré rodiče - povinnost pomstít křivdu na příbuzných -povinnost šlechtice hájit svoji čest profesní povinnosti mlčenlivost advokáta nebo duchovního - povinnosti lékaře vůči pacientům Často se stávají povinnostmi právními

8 ukládají je zákony a musí být v souladu s lidskými právy
Právní povinnost ukládají je zákony a musí být v souladu s lidskými právy

9 Připrav se !!! Budeme opakovat!!!

10 1. Napiš, jaká práva máš Ty. 2. Jaké právo nemáš do 18 let?

11 Jaké povinnosti máš? Vůči komu?

12 METODICKÝ POPIS A POUŽITÉ ZDROJE
Prezentace slouží k doplnění výkladu Práva a povinnosti. Kliknutím na odkaz www. Lze využít webové stránky. Nutné přihlášení k internetu. Materiály použity z Wikipedie:


Stáhnout ppt "Lidská práva."

Podobné prezentace


Reklamy Google