Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
VyLItÍ DUCHA SVATÉHO 1

2 Co je biřmování ? Zpřítomnění události Letnic, jak je vylíčena v 2.kapitole Skutků apoštolů Apoštolové byli ze strachu před Židy shromážděni za zavřenými dveřmi spolu se ženami a s Pannou Marií modlili se už devátý den Ježíš jim slíbil, že jim sešle Ducha Utěšitele, který jim připomene všechno, co jim říkal Dům se naplnil hlukem, jakoby se odněkud přihnal silný vítr Nad hlavami se jim objevily jazyky jako z ohně a oni promlouvali cizími jazyky s velkou odvahou v srdci vyšli ven na ulici a vydávali SVĚDECTVÍ O KRISTU Bylo teprve devět hodin ráno Jejich rozjařené chování nápadně připomínalo chování opilců apoštolové však vysvětlují, že tuto změnu v nich způsobil Duch svatý, který jim byl dán (z výsosti)

3 Připravit se na přijetí svátosti biřmování znamená :
že se z člověka plného strachu stane člověk plný odvahy (kvůli pravdě, kvůli Kristu) že člověk, který rád ustrašeně sedí sám doma za zavřenými dveřmi, najednou nebude mít zábrany, jít k druhým že člověk, který se stydí za svoji (křesťanskou) víru, ji začne obhajovat JAK? Všemi možnými způsoby. Slovem i činem. To nejdůležitější na závěr: Bude se u toho bavit a bude mu to činit uvnitř srdce velikou radost.

4 Jak se svátost udílí? Při slovech „Přijmi pečeť darů Ducha svatého“ maže udělovatel svátosti biřmovance svěceným olejem na hlavě. Řádným udělovatelem svátosti : biskup Mimořádným udělovatelem : kněz Svátost může přijmout jen pokřtěný křesťan Ordinář upravuje min.věk biřmovanců pro přípravu k této svátosti : obvykle 14 let. Kmotr by měl být pokřtěný, biřmovaný, který nás bude doprovázet v našem životě. Biřmovací jméno by mělo být jméno nám blízkého světce. Svátost biřmování se právem označuje jako svátost „křesťanské dospělosti“

5 Systém přípravy Dary Ducha svatého, charismata a ovoce (vzájemný vztah, svátosti,…) Katechismus katolické církve (jako jeden ze tří pramenů víry) Písmo svaté (jako další z pramenů víry, vnímáno jako dopis milujícího otce svému dítěti) Magisterium (učitelský úřad církve) a Církev jako taková (zaměřeno na můj vztah k Církvi)

6 Domácí úkol : Těšit se. Proč ?
Protože, když mi někdo slibuje, že mi dá něco hodně cenného a vzácného, je dobré se na to těšit a představovat si přitom, co konkrétně mně ten dárek přinese. Chci také prožívat tu radost, o které se mluví v souvislosti s přijetím této svátosti. K promyšlení : „Co mi schází k úplné radosti?“ „Co od Boha chci, ale bojím se to říci?“


Stáhnout ppt "Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google