ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Účetní závěrka (Sbírka listin)
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Struktura územní samosprávy a jiná územní členění (kraje, pověřené obce, obce, mikroregiony a regiony soudržnosti)
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
Zeměpis – 9.ročník Správní členění ČR VY_32_INOVACE_
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Michal Matouš Právnická fakulta Masarykovy univerzity
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Místní rozpočtové jednotky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Matouš Bořkovec, ZŠ Mikoláše Alše
OBECNÍ ÚŘAD VO 9, s. 9 n..
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Název projektu: Moderní škola
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Zvláštní odborná způsobilost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
DUM - Digitální Učební Materiál
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor právní a legislativní
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV: VY_12_INOVACE_02B_30_Územní samospráva TEMA: Člověk a společnost ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY: 20.05.2013

ANOTACE DUM je určen pro 2. ročník čtyřletého cyklu a 4.ročník šestiletého cyklu gymnaziálního vzdělávání v rámci předmětu ZSV jako interaktivní výukový materiál ke kapitole Územní samospráva. DUM je vytvořen jako prezentace. Obsahuje základní informace o fungování územní samosprávy, dále odkaz na internet – snímek č.9, kde žáci najdou vyhlášku místní samosprávy a pracují s ní. Podrobně ji prostudují a odpovídají na otázky, odůvodňují své odpovědi. V závěru – snímek č.16 - jsou sestaveny otázky, které zopakují probrané učivo. Na snímku č. 17 doplňují žáci pomocí digitálního pera informace, které mohou najít na internetových stránkách. Materiál je určen k interaktivní výuce.

ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVA ČR se dělí na oblasti územní samosprávy Základní jednotka územní samosprávy = OBEC Vyšší územně správní celky = KRAJE

OBEC Obec je veřejnoprávní korporace (právnická osoba) Má své jméno, může mít a používat svůj znak a obecní vlajku V právních věcech vystupuje samostatně svým jménem a na svoji odpovědnost Podle zákona o obcích rozlišujeme obce, městyse, města a statutární města Podle zákona o hlavním městě Praze je Praha na úrovni vyššího územně správního celku (kraje) a její území se člení na městské části

VYMEZENÍ OBCE Územně – jde o ohraničený územní celek, jehož katastrální mapa je zanesena v dokumentaci katastrálního úřadu. Území se dělí na: Intravilán – zastavěná (vnitřní) část obce Extravilán – vnější část obce (pole, louky, lesy)

Obyvatelstvem: občan s trvalým bydlištěm v dané obci bezdomovci (registrovaní na obecním úřadě) mají právo volit či být voleni do obecního zastupitelstva povinni řídit se vyhláškami obce (př. platit poplatky za odvoz odpadu)

Ekonomicky: město má svůj rozpočet s příjmy a výdaji = OBECNÍ ROZPOČET podíly na daních odváděných do státního rozpočtu dotace, poplatky, pokuty, pronájem a prodej obecního majetku výdaje: na realizaci hospodářského, sociálního a kulturního rozvoje obce

PŮSOBNOST OBCE SAMOSTATNÁ vytváří podmínky pro rozvoj obce a uspokojování občanů spravuje obecní záležitosti vydává obecně závazné vyhlášky zřizuje a ustanovuje orgány obce hospodaří se svým majetkem PŘENESENÁ obsah výkonu státní správy přenesen (delegován) na obec při výkonu přenesené působnosti se řídí zákony i dalšími předpisy orgánů státní správy

Obecně závazná vyhláška OZV Přečtěte si vyhlášku na webových stránkách a odpovězte na následující otázky. odkaz – Obecně závazná vyhláška č. 1/2013,o zákazu požívání alkoholických nápojů na veřejném prostranství [DOC, 4,6 MB] oficiální web. stránky O jakou působnost se v tomto případě jedná? Kdo kontroluje dodržování této vyhlášky? Čím se rozumí veřejná prostranství? Čím se rozumí alkoholický nápoj? Souhlasíte s touto vyhláškou? Zdůvodněte. DÚ: Prostudujte mapy v příloze vyhlášky a rozhodněte, zda vaše bydliště patří do lokality veřejného prostranství.

Otázky a odpovědi 1. Nejmenší útvar územní samosprávy? O: Obec 2. Jak vymezujeme obec? O: Územím, obyvatelstvem, ekonomicky 3. Jak dělíme působnost obce? O: Na přenesenou a samostatnou

ORGÁNY OBCE obecní zastupitelstvo obecní rada starosta/primátor obecní úřad

OBECNÍ ZASTUPITELSTVO nejvyšší orgán obce zastupitelé voleni v komunálních volbách (starší 18 let) volit může občan obce starší 18 let volby jednou za 4 roky počet členů je 5 – 55 (podle počtu obyvatel obce) funkce: schvaluje obecní rozpočet volí starostu, místostarosty, členy obecní rady

STAROSTA volen zastupitelstvem zastupuje obec - reprezentativní funkce svolává a řídí jednání rady a zastupitelstva je zodpovědný za informování veřejnosti

OBECNÍ RADA menší, výkonný orgán obce starosta, místostarostové, radní hlavní úkol – připravovat podklady pro jednání zastupitelstva, realizovat rozhodnutí zastupitelstva členové voleni zastupitelstvem počet členů v radě je vždy lichý, je to 1/3 zastupitelstva (5-11), pokud by to bylo méně než 5, rada se nezřizuje

OBECNÍ ÚŘAD tvoří ho starosta, jeho zástupci a odbory odbory – složené ze zaměstnanců obecního úřadu. Jsou to odborné a výkonné orgány pro jednotlivé úseky činnosti. realizují přenesenou i samostatnou působnost odbory úřadu řídí TAJEMNÍK

OPAKOVÁNÍ 1. Kdo stojí v čele obecního úřadu? Kdo má na starosti pracovníky odborů? O: Starosta. Tajemník 2. Kdo může být členem zastupitelstva? O: Občan s trvalým bydlištěm v obci starší 18 let, který byl zvolen v komunálních volbách. 3. Kdo volí členy rady, jaký poměr k zastupitelstvu to obvykle je? O: Radní jsou voleni zastupitelstvem, je to 1/3 zastupitelstva. 4. Kdo ručí za informování veřejnosti o vyhláškách schválených zastupitelstvem? O: Starosta

DOPLŇTE Doplňte, potřebné informace vyhledejte na internetu. Starostou/primátorem v místě mého bydliště je …………………………………………………………………….. Počet členů zastupitelstva je……….., rady………….. Kdy se uskutečnilo poslední veřejné zasedání zastupitelstva? …………………………………………….. Kolik je v ČR statutárních měst? .............................. Kolik je v ČR krajů? ………………………………………. Hejtmanem Ústeckého kraje je………………………

Zdroje RYSKA, Radovan; PUŠKINOVÁ, Monika. Právo pro střední školy. Praha: EDUKO nakladatelství, s.r.o., 2012, ISBN 978-80-87204-573. http://www.chomutov-mesto.cz/