Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M."— Transkript prezentace:

1 PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M

2 PRACOVNÍ PRÁVO V HISTORII
HISTORIE PRACOVNÍHO PRÁVA Mezopotánie –  Chammurabiho zákoník (např. najímání pracovní síly). Starověké římské právo (např. zakotvení tzv. námezní mzdy a z toho vyplývající právo na výplatu mzdy). Středověk - výkon práce řízen především cechovními předpisy (např. horní právo). Novověk a průmyslová revoluce - potřeba zavedení propracovanějšího systému pracovněprávních vztahů.

3 POJEM - PRACOVNÍ PRÁVO PRACOVNÍ PRÁVO – DEFINICE
Souhrn právních norem, které upravují pracovní vztahy a souvisí s výkonem práce. Pracovní vztahy vznikají mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Oblast pracovněprávních vztahů – vysoce regulovaná oblast (v ČR nutno dodržovat řadu norem EU).

4 PRACOVNÍ PRÁVO A EU PRIORITY EU V OBLASTI PRACOVNÍHO PRÁVA
Pracovní podmínky (zejména pracovní doba, práce na částečný úvazek, pracovní poměr na dobu určitou apod.). Informování pracovníků a konzultace s nimi (zejména v případě hromadného propouštění a slučování podniků).

5 „Co není zakázáno, je dovoleno“.
VYSVĚTLETE Právní princip ZP (§ 2) „Co není zakázáno, je dovoleno“.

6 ZÁKLADNÍ POJMY PRACOVNÍHO PRÁVA
Za zaměstnání považujeme druh ekonomického zapojení člověka do společnosti, které je realizováno na základě pracovního poměru. Zaměstnancem může být v ČR pouze osoba starší 15 let, která uzavřela pracovní smlouvu se zaměstnavatelem. Zaměstnavatelem může být osoba právnická (podnik nebo instituce) nebo osoba fyzická (individuální zaměstnavatel), která uzavřela pracovní smlouvu se zaměstnancem.

7 PRÁVO NA ZAMĚSTNÁNÍ PRÁVEM NA ZAMĚSTNÁNÍ SE ROZUMÍ
Zprostředkování práce ve vhodném zaměstnání (úřad práce, agentura práce). Rekvalifikace nezbytná k pracovnímu uplatnění. Podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci.

8 KONTROLNÍ OTÁZKY Definujete pojem pracovní právo.
Jaké jsou hlavní prameny pracovního práva? Vysvětlete, co jsou pracovněprávní vztahy? Uveďte příklad, jaké činnosti do pracovněprávních vztahů nepatří. Vysvětlete, co se rozumí právem na zaměstnání? Co to je podpora v nezaměstnanosti a kdo ji poskytuje? Vyjmenujte hlavní zásady zákoníku práce?

9 AUTORSKÁ PRÁVA, ZDROJE OBRÁZKU A CITACE
Obr.č.1 online]. [cit ]. Dostupné z: Obr.č.1http://pixabay.com/static/uploads/photo/2012/11/03/06/12/clause-63977_640.jpg?i Obr.č.2 Pixabay [online] [cit ]. Dostupné z: Kolektiv autorů. Právo pro každého: učebnice programu "Právo pro každý den - Street Law" [online]. Vyd. 4. se zapracovanými změnami v zákonech Praha: Partners Czech, 2010, 1 CD-ROM [cit ]. ISBN RYSKA, Radovan; PUŠKINOVÁ, Monika. Právo pro střední školy. 7. vyd. Praha: Eduko první, přepracované, 2012, 88 s. ISBN ŠÍMA, Alexander a SUK Milan : Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 12., dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2012, xviii, 406 s. ISBN Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.


Stáhnout ppt "PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M."

Podobné prezentace


Reklamy Google