Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání."— Transkript prezentace:

1 F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel

2 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.09 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 3.Vytvořeno: Listopad 2012 4.Ročník: 2. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhMěření fyzikálních veličin Materiál slouží k výkladu nauky o hustotě hmotnosti. V prezentaci se žáci seznámí s definicí hustoty, jednotkami, měřením hustoty a různými druhy výpočtů z hustoty vyplývající. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami a příklady. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

3 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Hustota Pojem hustota se vztahuje k různým veličinám  vyjadřuje hodnotu určité veličiny vzhledem k jednotkovému objemu, ploše nebo délce Ze zeměpisu známe hustotu zalidnění  počet obyvatel vztažený na 1 km 2 [1]

4 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Hustota hmotnosti

5 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Hustoty některých látek

6 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Měření hustoty Hustotu můžeme měřit přímo speciálním měřidlem  hustoměrem Hustoměr využívám Archimedova zákona  čím má kapalina větší hustotu, tím méně se hustoměr do kapaliny ponoří Z principu nelze použít pro pevné látky [2]

7 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Měření hustoty Hustotu pevných látek měříme nepřímo  změříme objem a hmotnost tělesa a hustotu vypočítáme: [4] [3]

8 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Výpočet hustoty hmotnosti

9 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Výpočet objemu z hustoty hmotnosti Je-li hledanou neznámou objem, vyčteme z magického trojúhelníku, matematickou operaci pro zbývající dvě veličiny: Objem vypočítáme tak, že hmotnost vydělíme hustotou hmotnosti ?

10 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Výpočet hmotnosti z hustoty hmotnosti Je-li hledanou neznámou hmotnost, vyčteme z magického trojúhelníku, matematickou operaci pro zbývající dvě veličiny: Hmotnost vypočítáme tak, že hustotu hmotnosti vynásobíme objemem tělesa ?

11 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Otázky k zopakování Co vyjadřuje veličina hustota hmotnosti? Znáš ještě nějaké jiné veličiny hustoty? Jak měříme hustotu? Jak měříme hustotu pevných látek? Jak se hustota značí, jaké má jednotky a jak se vypočte?

12 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Výpočet hustoty [1]

13 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Výpočet hustoty [1]

14 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] MINZINHO. wikipedia [online]. [cit. 7.11.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Africa_densidade_pop.svghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Africa_densidade_pop.svg [2] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 7.11.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ar%C3%A4ometer.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ar%C3%A4ometer.jpg [3] GROBE, Hannes. wikipedia [online]. [cit. 7.11.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Measuring_cylinder_hg.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Measuring_cylinder_hg.jpg [4] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 7.11.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calculator.arp.600pix.jpg GULOVÁ, Marta. fyzikální veličiny [online]. [cit. 24.10.2012]. Dostupný na WWW: http://kosmonautu15.unas.cz/fyzika/fyzikalni_veliciny.pdf Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu


Stáhnout ppt "F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání."

Podobné prezentace


Reklamy Google