Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29."— Transkript prezentace:

1 HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29

2 Z dětství si pamatujeme hádanku: Co je těžší, kilo peří nebo kilo železa? Odpověď známe – je to stejně těžké V čem je tedy rozdíl? železný předmět 1 kg schováme do kapsy pytel peří 1 kg bude obrovský

3 Z matematiky známe pojem - objem Je to fyzikální veličina. Každé těleso zaujímá určitý prostor. Objem vypočítáme dle stanovených vzorců. př. objem kvádru V = a x b x c Podle materiálu, ze kterého je těleso vyrobeno, má těleso svou hmotnost, ale také svůj objem.

4 Vysvětli: 1. kulička – olověná 2. kulička – polystyrénová 3. kulička – ze smrkového dřeva jsou stejně velké, ale mají různou hmotnost Jak je to možné?

5 Odpověď: Každá z kuliček má svůj objem i svou hustotu Hustota kuličky je dána hmotností a objemem tento vztah se dá zapsat vzorcem hustota = hmotnost : objem ρ = m : V ρ = značka hustoty (čteme ró) jednotkou hustoty je g/cm 3 nebo kg/m 3

6 Hustotu látek si nemusíme pamatovat, jsou seřazeny v MFCh tabulkách. př. najdi hustotu olova polystyrénu smrkového dřeva Zjištěné hodnoty si zapiš do sešitu a vypočítej hustotu výše uvedených kuliček. Počítej s objemem kuličky 2 cm 3.

7 Příklady hustoty z přírody voda sladká z potoka ρ = 998 kg/m 3 voda slaná Tichý oceán ρ = 1025 kg/m 3 voda z Mrtvého moře ρ = 4 krát vyšší !!! hladina Mrtvého moře unese člověka díky své vysoké hustotě

8 ODKAZY RAUNER Karel, HAVEL Václav, PROKŠOVÁ Jitka, RANDA Miroslav. FYZIKA 6. 1. Plzeň: FRAUS, 2004. ISBN 80-7238-210-1. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

9 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: HUSTOTA Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: 18. 5. 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: FYZIKÁLNÍ VELIČINY Téma: HUSTOTA Pomůcky: Interaktivní tabule, počítač, nosič flash Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o hustotě.


Stáhnout ppt "HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29."

Podobné prezentace


Reklamy Google