Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lichoběžník VY_42_INOVACE_25_02.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lichoběžník VY_42_INOVACE_25_02."— Transkript prezentace:

1 Lichoběžník VY_42_INOVACE_25_02

2 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Lichoběžník Autor: Mgr. Zuzana Pokorná Vytvořeno: 7. dubna 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický okruh: Geometrie v rovině a prostoru Téma: Čtyřúhelníky Pomůcky: PC, dataprojektor, Pracovní karty a šablony pro činnostní učení matematice nakladatelství Tvořivá škola – karta č. 14 b, 7. ročník Anotace: Prezentace je zaměřená na učivo o lichoběžnících. Nejdříve lichoběžník přibližuje a ukazuje některé jeho vlastnosti. Poté jsou v prezentaci uvedeny příklady na obvod a obsah lichoběžníku. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.

3 Lichoběžník a ‖ c b ‖ d Lichoběžník má dvě strany
rovnoběžné, zbývající dvě strany různoběžné. d b v A a B a ‖ c b ‖ d AB, CD – základny lichoběžníku AD, BC – ramena lichoběžníku v – výška lichoběžníku

4 Pravoúhlý lichoběžník Jedno rameno je kolmé k oběma základnám. b = v
δ γ Rovnoramenný lichoběžník Ramena jsou shodné úsečky. b = d, α = β, γ = δ d b α β A a B

5 Obvod a obsah lichoběžníku
o = a + b + c + d S = 𝑎+𝑐 . 𝑣 2

6 Vypočítej obsah lichoběžníku, je-li zadáno:
a) a = 5 cm, c = 8 cm, v = 0,6 cm S = 𝑎+𝑐 . 𝑣 2 S = ,6 2 S = 3,9 (cm2) b) a = 13 m, c = 6 m, v = 10 m S = 𝑎+𝑐 . 𝑣 2 S = S = 95 (m2)

7 Vypočítej obvod a obsah lichoběžníků ve čtvercové síti dle karty
1. Rovnoramenný lichoběžník o = a + b + c + d o = o = 20 S = 𝑎+𝑐 . 𝑣 2 S = S = 25 2. Pravoúhlý lichoběžník o = a + b + c + d o = ,3 o = 21,3 S = 𝑎+𝑐 . 𝑣 2 S = S = 25

8 Citace ODVÁRKO, Oldřich a Jiří KADLEČEK. Matematika pro 7. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, 1999, s Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN Texty jsou vlastní originální tvorbou autora. Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office.


Stáhnout ppt "Lichoběžník VY_42_INOVACE_25_02."

Podobné prezentace


Reklamy Google