Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26."— Transkript prezentace:

1 ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26

2 alkaloidy – jsou přírodní látky - vznikají přeměnou aminokyselin rostlinný původ živočišný původ části hub oměj obojživelníci náprstník tabák mák

3 Rostlinné alkaloidy jsou ve formě krystalické soli špatně rozpustné ve vodě pro živočichy prudce jedovaté v čeledi: mákovitá pryskyřníkovitá liliovitá lilkovitá mák oměj ocún rulík durman

4 Dělení ALKALOIDŮ: a) jedy b) léky c) psychotropní látky d) návykové látky

5 Zástupci rostlinných alkaloidů: nikotin – v listech tabáku návyková látka Závislost ! kouření způsobuje rakovinu

6 Některé alkaloidy : opium – v nezralých makovicích máku obsahuje morfin a kodein morfin – název též morfium lékaři – k tlumení bolesti vysoce návyková látka! atropin – v rulíku, v blínu, v durmanu (okrasná zahrada – malé děti) oční lékaři – na rozšíření zornic pro vyšetření oka kurare – velmi jedovatý název „šípový jed“ indiáni – foukačky – etické usmrcení lovené zvěře v pralese kofein – také tein ze zrnek kávy a lístků čaje – návykový !

7 ODKAZY ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. CHEMIE 9. 1. Plzeň: FRAUS, 2007. ISBN 978-80-7238- 584-3. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

8 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: ALKALOIDY Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: 3. 1. 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: chemie Tematický okruh: ALKALOIDY Téma: ALKALOIDY Pomůcky: interaktivní tabule, počítač, nosič flesh Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o alkaloidech. V závěru je samostatný úkol a jeho řešení, který se zabývá poruchami činnosti lidského těla po požití alkaloidů.


Stáhnout ppt "ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26."

Podobné prezentace


Reklamy Google