Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29."— Transkript prezentace:

1 VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29

2 Tělesa na sebe mohou působit různými způsoby působením při dotyku stisk rukou mačkání papíru ždímání hadru náraz auta do stromu působením na dálku (způsobuje silové pole) Měsíc - oceán

3 Vzájemné působení těles statické dynamické (působí při dotyku) (tělesa jsou vůči sobě v pohybu) * dochází k deformaci: dočasné – tlačím rukou na houbu trvalé – mačkám plastelínu * mění se i pohyb těles př. když kopneme míč, změní směr

4 DŮSLEDKY VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ TĚLES NEGATIVNÍ: ÚRAZY ŽÁKŮ PŘI SPORTU DOPRAVNÍ NEHODY POZITIVNÍ: LIS NA OVOCE, ZELENINU LISOVÁNÍ OLEJŮ ZA STUDENA POTISK LÁTKY

5 ÚKOL Napiš do sešitu 3 příklady na deformaci dočasnou a trvalou. Popiš působení sil při mačkání česneku ručním lisem.

6 ŘEŠENÍ Dočasná deformace: zmačkání bavlněného trička poskládání plyšového medvídka narolování molitanové podložky !! Při mačkání česneku v ručním lisu provádíme jeho trvalou deformaci, protože prolisovaný česnek natrvalo změní svůj tvar.

7 ODKAZY RAUNER Karel, HAVEL Václav, PROKŠOVÁ Jitka, RANDA Miroslav. FYZIKA 7. 1. Plzeň: FRAUS, 2005. ISBN 80-7238-431-7. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

8 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ SIL Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: 4. 12. 2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: POHYB TĚLES, SÍLY Téma: VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ SIL Pomůcky: Interaktivní tabule, počítač, nosič flash Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o silovém působení těles. Součástí prezentace je úkol, který slouží žákům k procvičení nového učiva.


Stáhnout ppt "VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29."

Podobné prezentace


Reklamy Google