Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_02.03.53. Název výukového materiálu: Určení hustoty podle Archimédova zákona ( Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_02.03.53. Název výukového materiálu: Určení hustoty podle Archimédova zákona ( Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_02.03.53

2 Název výukového materiálu: Určení hustoty podle Archimédova zákona ( Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní školy ÚNOR 2013

3 Použité zdroje: Fotografie : archiv autorky Ledovec : www.office.microsoft.com www.office.microsoft.com Hustoměr: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Ar%C 3%A4ometer.jpg/220px-Ar%C3%A4ometer.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Ar%C 3%A4ometer.jpg/220px-Ar%C3%A4ometer.jpg (On line) 2/2013

4 Anotace Materiál slouží k vysvětlení funkce hustoměru a další možnosti měření hustoty těles pomocí plování tělesa. V materiálu lze listovat pomocí ikonek. Je možné jen posouvat snímky také jen za sebou. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.

5 Určení hustoty podle Archimédova zákona Jak funguje hustoměr a proč se potopil Titanic?

6 Zopakujeme si zákon setrvačnosti V V Těleso setrvává v klidu, dokud síly, které na něj působí jsou v rovnováze. V rovnováze jsou ty dvě síly, které působí na jedno těleso, jsou stejně velké a opačného směru. TF = 0 Počítáme s celým objemem tělesa Počítáme s objemem ponořené části tělesa

7

8 DVĚ CESTY MĚŘENÍ URČENÍ HUSTOTY KAPALINY ZNÁMÁ HUSTOTA PLOVÁKU URČENÍ HUSTOTY PEVNÉHO TĚLESA ZNÁMÁ HUSTOTA KAPALINY CO MAJÍ SPOLEČNÉ? HUSTOTA PEVNÉHO TĚLESA JE MENŠÍ NEŽ HUSTOTA KAPALINY.

9 HUSTOMĚR PRŮHLEDNÁ NÁDOBKA SE STUPNICÍ ZÁTĚŽ HODNOTA HUSTOTY KAPALINY

10 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Ar%C3%A4ometer.jpg/220px-Ar%C3%A4ometer.jpg LABORATORNÍ HUSTOMĚR ukáže naměřenou hustotu kapaliny

11 HUSTOMĚR NA MĚŘENÍ CHLADÍCÍ KAPALINY Balónek na nasávání kapaliny Plovák Průhledná trubička

12 Jak pracuje Balónkem nasajeme kapalinu Sledujeme, kam se plovák ponoří Na plováku si přečteme, jak nízkou teplotu kapalina vydrží.

13 Nasajeme do hustoměru vodu z vodovodu Plovák se zcela ponořil, asi by nám voda v zimě zamrzla.

14 Z jaké látky jsou tato koupající se tělesa ve vodě? Sledujeme, jakou částí se dokázala ponořit do vody.

15

16

17

18 Odhadnete hustotu tělesa, které jsme hodili do vody? Zkuste podle jeho hustoty určit látku, ze které je vyrobeno. K čemu se taková tělesa slouží v praxi?

19 Proč porovnáváme jen ponořené objemy těles? Zopakujeme si něco o vztlakové síle kapaliny a gravitační síle Země.

20 JAKÉ SÍLY PŮSOBÍ NA TĚLESO? GRAVITAČNÍ SÍLA ZEMĚ VZTLAKOVÁ SÍLA OKOLNÍHO PROSTŘEDÍ m.g = == V.. Objem ponořené části tělesa

21 Porovnáme objemy Objem celého tělesa Objem ponořené části tělesa Hustota kapaliny Hustota tělesa : Porovnáme hustoty :

22


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_02.03.53. Název výukového materiálu: Určení hustoty podle Archimédova zákona ( Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana."

Podobné prezentace


Reklamy Google