Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
AUTOR: Mgr. Eva Cigániková NÁZEV: VY_32_INOVACE_OV,7_07_VOLBY TEMA: VOLBY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Výukový materiál: EUPŠ _OP VK_Cigániková_OV,7_07_Volby Šablona: III/2 Sada: OV,7 Autor: Mgr. Eva Cigániková Vytvořeno: září 2011 Ověřeno: – VII.třída Ročník: 7 Druh učebního materiálu: Prezentace Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Tematický okruh: ŘÍZENÍ SPOLEČNOSTI Téma: Volby Anotace: Seznámení s principem voleb v demokratické společnosti. Teorii vysvětlit na příkladech pro lepší porozumění. Poznámky:

3 Malé písemné opakování
Definuj stát Vyjmenuj státní symboly Co je to státní moc Jak dělíme státní moc Vyjmenuj formy státu podle toho, kdo stojí v čele Co je to demokracie Jaké druhy demokracie znáš Prémiová – vyjmenuj všechny náležitosti státu

4 Volby

5 Volby Vyjádření vůle občanů o tom, kam či kudy má život ve společnosti směřovat. Jsou nejdůležitějším principem demokracie. volební právo patří mezi základní práva občanů - aktivní ( volím od 18. let) - pasivní ( jsem volen od 21 nebo 40 let) umožňuje občanům vybírat své zástupce do zastupitelských úřadů umožňují občanům kandidovat do těchto úřadů

6 Volební právo rovné (všechny hlasy mají stejnou váhu)
svobodné (mohu se rozhodnout, zda a koho budu volit) přímé (dávám hlas konkrétnímu kandidátovi) všeobecné (voleni mohou být všichni občané od stanoveného věku) tajné (nikdo nemá právo vědět, koho volím)

7 parlamentní (zákonodárný orgán) prezidentské
Své zástupce v Evropském parlamentu volili Češi naposled v červnu 2009 a volili 22 europoslanců. parlamentní (zákonodárný orgán) prezidentské komunální (obecní, městské) volby do Evropského parlamentu (v rámci EU) Rozlišujeme volby :

8 Práce s učebnicí : Strana 50 - obrázek – vysvětli, jak mu rozumíš Strana 51 nahoře - rozhodni správně o volebním právu

9 Opakujeme společně s kontrolou:
Definuj stát Co je to demokracie? Vyjmenuj státní symboly ČR K čemu slouží volby? Jaké volební právo nám zaručuje ústava? (5 znaků) Vysvětli rozdíl mezi aktivním a pasivním vol. právem Od kolika let můžeš volit? Od kolika let můžeš být volen? Jaké druhy voleb znáš?

10 Otázky k písemnému opakování
Definuj stát Co je to demokracie? Vyjmenuj státní symboly ČR Jeden si vyber a podrobně popiš či vysvětli K čemu slouží volby? Jaké volební právo nám zaručuje ústava? Vysvětli rozdíl mezi aktivním a pasivním vol. právem Jakých voleb se může občan ČR zúčastnit? Co je to státní moc ? Jak dělíme státní moc? 11. prémiová – Od kolika let může občan ČR kandidovat na prezidenta republiky ?


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"

Podobné prezentace


Reklamy Google