Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/2 Výstup: VY_32_INOVACE_2Dl203 Ověření ve výuce: Veřejná správa Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Vnitřní správa Předmět: Veřejná správa Ročník: 2. Klíčová slova:
Pojem evidence obyvatel, údaje v evidenci, výdej údajů, poskytovatelé údajů, poplatek Jméno autora: JUDr. Božena Dolejská Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace cílem je seznámit žáky s pojmem vnitřní správa a její organizaci v rámci veřejné správy prezentace slouží k orientaci v základních pojmech vnitřní správy, k vysvětlení a pochopení důležitosti evidence obyvatel pro stát a jeho orgány, význam trvalého pobytu pro místní příslušnost orgánů veřejné správy žáci jsou vedeni ke kritickému myšlení, k obraně proti manipulaci, k ochraně tradic a národních hodnot jsou naplněna průřezová témata: ODS, CSP

4 Evidence obyvatel Evidence obyvatel je vedena v informačním systému a obsahuje údaje o státních občanech České republiky osobách, které pozbyly státní občanství České republiky cizincích, kteří jsou matkou, otcem, popřípadě jiným zákonným zástupcem, manželem, registrovaným partnerem nebo dítětem občana

5 cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení k přechodnému pobytu na dobu delší než 90 dnů občané jiných členských států Evropské unie s přechodnou dobou pobytu delší než 90 dnů cizinci s uděleným azylem nebo doplňkovou ochranou jiné fyzické osoby, o nichž to stanoví jiný právní předpis (např. přeshraniční pracovníci)

6 Správcem ISEO je Ministerstvo vnitra ČR a vede o občanech tyto hlavní údaje:
Jméno a příjmení, rodné příjmení Rodné číslo, datum narození Pohlaví Bydliště Manžel, děti Rodiče Zákaz pobytu

7 Poskytovatelé údajů ministerstvo vnitra krajské úřady
obecní úřady obcí s rozšířenou působností ohlašovny územního obvodu místa trvalého pobytu

8 Výdej údajů Žádost může podat obyvatel starší 15 let.
Do 15 let může o poskytnutí údajů žádat jeho zákonný zástupce. Údaje z evidence obyvatel jsou poskytovány k osobě žadatele a k osobě blízké. K osobě blízké se poskytuje pouze údaj o datu, místu a okresu úmrtí, popř. místu a státu úmrtí.

9 Osobou blízkou se rozumí otec, matka, prarodiče, sourozenec, dítě, vnuk, manžel nebo partner.
Údaj o osvojení může být poskytnut obyvateli až po dovršení věku 18 let a jen Ministerstvem vnitra ČR.

10 Za poskytnutí údajů z informačního systému evidence obyvatel se hradí správní poplatek ve výši 50,-- Kč za každou započatou stránku.

11 Trvalý pobyt Místem trvalého pobytu se rozumí adresa pobytu občana v ČR, kterou si zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu který je označen číslem popisným nebo evidenčním, popř. orientačním, a který je podle stavebního zákona určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci.

12 Změnu místa trvalého pobytu občan ohlásí ohlašovně v místě nového trvalého pobytu.
K odhlášení občana z původního místa trvalého pobytu dojde automaticky. Místem trvalého pobytu občana v době jeho narození je místo trvalého pobytu matky, pokud se rodiče nedohodnou jinak.

13 Občan, který se rozhodne ukončit trvalý pobyt na území České republiky, sdělí tuto skutečnost písemně ohlašovně podle místa svého trvalého pobytu. Za ohlášení změny místa trvalého pobytu zaplatí občan České republiky správní poplatek ve výši 50 Kč.

14 Zdroje: http://cs. wikipedia. org/wiki/Registr_obyvatel http://portal


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google