Zdroje informací Zpracoval: Štěpán Rattay Oživení, o. s. Oživení, o. s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení neškolských příspěvkových organizací Pracovně právní oblast, oblast odměňování, organizační záležitosti.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Zákon o svobodném přístupu k informacím Zákon o svobodném přístupu k informacím Porada s řediteli krajských škol a školských zařízení 11. dubna 2012.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
O RGANIZACE ZAJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Organizační a příspěvkové organizace.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Název vzdělávacího materiálu
OBECNÍ ÚŘAD VO 9, s. 9 n..
Zpráva o uplatňování ÚP
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Stavební uzávěra základní informace
Občanské soudní řízení I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Vznik pracovního poměru
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
SVOBODNÝ PŘÍSTUP K INFORMACÍM
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Zpráva o uplatňování územního plánu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
PODNIKATELSKÁ RADA, MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

Zdroje informací Zpracoval: Štěpán Rattay Oživení, o. s. Oživení, o. s.

Obsah: Úvod Úvod Jak získat informaci - media, soukromý zdroj - veřejné zdroje - zák.č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím Jak získat informaci - media, soukromý zdroj - veřejné zdroje - zák.č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím Postupy Postupy Na co (ne)máme nárok? Na co (ne)máme nárok?

Co využíváme k získání informace? Media a osobní zdroje (známost) Media a osobní zdroje (známost) Veřejné zdroje: internet úřední deska Veřejné zdroje: internet úřední deska Na základě zákona č.106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím Na základě zákona č.106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím Na základě zákona o obcích, o krajích Na základě zákona o obcích, o krajích

Veřejné zdroje - Internet centralniadresa.cz centralniadresa.cz Web obce (MČ, Magistrátu, úřadu) Web obce (MČ, Magistrátu, úřadu) justice.cz justice.cz CEDR cedr.mfcr.cz/cedr3 CEDR cedr.mfcr.cz/cedr3 ARES wwwinfo.mfcr.cz/ares ARES wwwinfo.mfcr.cz/ares ČÚZK nahlizenidokn.cuzk.cz ČÚZK nahlizenidokn.cuzk.cz Odkaz „Digitální archiv“ Odkaz „Digitální archiv“ Globální vyhledavače např. google.com Globální vyhledavače např. google.com Databáze FairPlay Databáze FairPlay Zákony portal.gov.cz Zákony portal.gov.cz

Postupy - rozhodování Ujasnit si, co chci znát a dobře formulovat žádost. Mám na informaci nárok? Ujasnit si, co chci znát a dobře formulovat žádost. Mám na informaci nárok? Jasně formulovat požadavek. ZVOLIT POSTUP - zvážit Jasně formulovat požadavek. ZVOLIT POSTUP - zvážit Z časového hlediska (naléhavost x pohodlnost) Z časového hlediska (naléhavost x pohodlnost) Z hlediska dostupnosti (náročnost x nepříjemnost) Z hlediska dostupnosti (náročnost x nepříjemnost)

Postup – jak získat informaci Veřejné zdroje – internet Veřejné zdroje – internet vyhledat ve veřejných zdrojích a médiích ( Newton, národní čítárna periodik, rešeršní centrum NK) vyhledat ve veřejných zdrojích a médiích ( Newton, národní čítárna periodik, rešeršní centrum NK) Na základě zákona o svobodné přístupu k informacím, zák. o obcích, o krajích Na základě zákona o svobodné přístupu k informacím, zák. o obcích, o krajích Analýza toho, co jsme se dozvěděli. Analýza toho, co jsme se dozvěděli. Medializace, etc. Medializace, etc.

Zákon č.106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím Žadatel (f. o., p. o. a povinné údaje!) Žadatel (f. o., p. o. a povinné údaje!) Povinný subjekt Povinný subjekt ➔ státní orgány ➔ orgány územní samosprávy ➔ veřejné instituce-veřejné prostředky ➔ subjekty s rozhodováním o právech, právem chráněných zájmech nebo povinonostech f.o., p.o. v oblasti veřejné správy Formulace žádosti-jasné z požadavku Formulace žádosti-jasné z požadavku Odeslání písemnou formou na adresu povinného subjektu elektronikou formou na el.adresu k tomu určenou Odeslání písemnou formou na adresu povinného subjektu elektronikou formou na el.adresu k tomu určenou Lhůty – 15 dnů (+10 dnů), odvolání do 15 dnů, požádáme-li do 15 dnů, musí povinný subjekt (ne f.o.) umožnit dálkový přístup Lhůty – 15 dnů (+10 dnů), odvolání do 15 dnů, požádáme-li do 15 dnů, musí povinný subjekt (ne f.o.) umožnit dálkový přístup

Na co nemám nárok? Dle zákona 106/1999 Sb. (obchodní tajemství) § 17, díl V, zák.č. 513/1991 Sb., obchodního zákoník Dle zákona 106/1999 Sb. (obchodní tajemství) § 17, díl V, zák.č. 513/1991 Sb., obchodního zákoník Předmětem práv náležejících k podniku je i obchodní tajemství. Obchodní tajemství tvoří veškeré skutečnosti obchodní, výrobní či technické povahy související s podnikem, které mají skutečnou nebo alespoň potenciální materiální či nemateriální hodnotu, nejsou v příslušných obchodních kruzích běžně dostupné, mají být podle vůle podnikatele utajeny a podnikatel odpovídajícím způsobem jejich utajení zajišťuje. Předmětem práv náležejících k podniku je i obchodní tajemství. Obchodní tajemství tvoří veškeré skutečnosti obchodní, výrobní či technické povahy související s podnikem, které mají skutečnou nebo alespoň potenciální materiální či nemateriální hodnotu, nejsou v příslušných obchodních kruzích běžně dostupné, mají být podle vůle podnikatele utajeny a podnikatel odpovídajícím způsobem jejich utajení zajišťuje. Musí platit všechny 4 podmínky najednou!!! Musí platit všechny 4 podmínky najednou!!!

Na co nemám nárok? zák.č.106/1999 Sb., o svobodném... - ochrana utajovaných skutečností (je-li informace v souladu s právními předpisy.... tajné, přísně tajné) - ochrana důvěrnosti majetkových poměrů (osoba, která není povinným subjektem, získané informace na základě zák. o daních,poplatcích, penzijním nebo zdrav.pojištění) -další omezení práva na informaci (informace ve vztahu k vnitřním pokynům a personálním předpisům pov.subj.,trestní řízení, rozhodovací činnost soudů, NKÚ, MF ČR) zák.č.106/1999 Sb., o svobodném... - ochrana utajovaných skutečností (je-li informace v souladu s právními předpisy.... tajné, přísně tajné) - ochrana důvěrnosti majetkových poměrů (osoba, která není povinným subjektem, získané informace na základě zák. o daních,poplatcích, penzijním nebo zdrav.pojištění) -další omezení práva na informaci (informace ve vztahu k vnitřním pokynům a personálním předpisům pov.subj.,trestní řízení, rozhodovací činnost soudů, NKÚ, MF ČR)

Na co má zastupitel nárok? Zákon č.128/2000 Sb., o obcích § 82 Zákon č.128/2000 Sb., o obcích § 82 Člen zastupitelstva obce má při výkonu své funkce právo Člen zastupitelstva obce má při výkonu své funkce právo a) předkládat zastupitelstvu obce, radě obce, výborům a komisím návrhy na projednání, a) předkládat zastupitelstvu obce, radě obce, výborům a komisím návrhy na projednání, b) vznášet dotazy, připomínky a podněty na radu obce a její jednotlivé členy, na předsedy výborů, na statutární orgány právnických osob, jejichž zakladatelem je obec, a na vedoucí příspěvkových organizací a organizačních složek, které obec založila nebo zřídila; písemnou odpověď musí obdržet do 30 dnů, b) vznášet dotazy, připomínky a podněty na radu obce a její jednotlivé členy, na předsedy výborů, na statutární orgány právnických osob, jejichž zakladatelem je obec, a na vedoucí příspěvkových organizací a organizačních složek, které obec založila nebo zřídila; písemnou odpověď musí obdržet do 30 dnů, c) požadovat od zaměstnanců obce zařazených do obecního úřadu, jakož i od zaměstnanců právnických osob, které obec založila nebo zřídila, informace ve věcech, které souvisejí s výkonem jejich funkce; informace musí být poskytnuta nejpozději do 30 dnů. c) požadovat od zaměstnanců obce zařazených do obecního úřadu, jakož i od zaměstnanců právnických osob, které obec založila nebo zřídila, informace ve věcech, které souvisejí s výkonem jejich funkce; informace musí být poskytnuta nejpozději do 30 dnů.

Tyto semináře jsou součástí projektu „Občan v právním státě - I.“, který je podporován za finanční podpory MVČR a Open Society Fund Praha