Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kontrolní činnost ve zdravotnictví

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kontrolní činnost ve zdravotnictví"— Transkript prezentace:

1 Kontrolní činnost ve zdravotnictví
1

2 Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví Krajský úřad Kraj Zdravotní pojišťovny Státní ústav pro kontrolu léčiv

3 Právní úprava § 11 – § 27 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) § 46 - § 52 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)

4 Oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Poskytovatel může poskytovat pouze zdravotní služby uvedené v oprávnění k poskytování zdravotních služeb. O udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb rozhoduje krajský úřad.

5 Poskytovatelé zdravotních služeb
Státní zařízení Ministerstva zdravotnictví zařízení Ministerstva obrany Zařízení Ministerstva vnitra Nestátní smluvní krajská zařízení zařízení jiných právnických osob (církve, nadace) zařízení fyzických osob nesmluvní zařízení jiných právnických osob (než-li kraje)

6 Státní poskytovatelé ZS
Zřizovatel Ministerstvo zdravotnictví Forma Příspěvkové organizace Obchodní společnosti (omezeně) Druh Fakultní nemocnice Letecká záchranná služba Zdravotní ústavy Odborné léčebné ústavy Nemocnice Psychiatrické nemocnice

7 Nestátní poskytovatelé ZS
Zřizovatel Kraj Obec Forma Příspěvkové organizace Obchodní společnosti Druh Nemocnice Zdravotnická záchranná služba Psychiatrické nemocnice

8 Osoba provozovatele zdravotních služeb Zdravotnické zařízení
Obecné podmínky Osoba provozovatele zdravotních služeb Odborná způsobilost Členství v komoře Bezúhonnost Odborný zástupce pracovněprávní nebo obdobný vztah; maximálně pro dva poskytovatele Zdravotnické zařízení Provozní řád schválený orgánem ochrany veřejného zdraví Obor zdravotní péče Věcné a technické vybavení vyhláška č. 92/2012 Sb. Personální zabezpečení vyhláška č. 99/2012 Sb.

9 Vydání oprávnění k poskytování ZS
Na vydání oprávnění k poskytování ZS při splnění obecných i speciálních podmínek je právní nárok správní řízení Oprávnění k poskytování ZS nelze převést na jinou osobu!

10 Poskytování ZS bez oprávnění
Odborná první pomoc Zařízení sociálních služeb Převoz osoby ze zahraničí do ČR nebo naopak Poskytování zdravotních služeb osobami usazenými, hostujícími nebo se sídlem v jiném členském státě EU

11 Povinnosti poskytovatele ZS
Uzavřít pojistnou smlouvu o pojištění své odpovědnosti za škodu způsobenou v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb; podílet se na žádost kraje na zajištění LPS; informovat pacienta o ceně poskytovaných zdravotních služeb nehrazených nebo částečně hrazených z veřejného zdravotního pojištění; další povinnosti vymezené zejména zákonem č. 372/2011 Sb.

12 Nesmluvní poskytovatel ZS
Poskytování zdravotních služeb za přímou úhradu Povinnost upozornit pacienta na podmínky poskytování zdravotních služeb (nehrazená péče) Smlouva o péči o zdraví (§ 2636 a násl. NOZ)

13 Výběrové řízení Zdravotní pojišťovna povinna zajistit poskytování hrazených zdravotních služeb svým pojištěncům (časovou i místní dostupnost)! Tuto povinnost plní prostřednictvím sítě smluvních poskytovatelů zdravotních služeb – smlouva o poskytování a úhradě zdravotních služeb! Před uzavřením smlouvy se musí konat výběrové řízené – zákonná podmínka!

14 Výběrové řízení – nekoná se
Pro poskytovatele lékárenské péče Vězeňská služba Rozšíření sítě smluvního poskytovatele ZZS Centrum vysoce specializované péče Uzavírání nové smlouvy o poskytování a úhradě hrazených služeb se stejným subjektem (nesmí docházet k rozšíření rozsahu poskytovaných hrazených služeb)

15 Ukončení činnosti Úmrtí poskytovatele – zajištění zdravotnické dokumentace a oznámení krajskému úřadu osobami blízkými (vlastníkem objektu) Ukončení činnosti – oznamovací povinnost poskytovatele Krajský úřad – zabezpečí zdravotnickou dokumentaci, oznámí její převzetí nebo předání jinému poskytovateli (na dobu, než si pacient zvolí jiného poskytovatele)

16 Odejmutí oprávnění k poskytování ZS
Poskytování zdravotních služeb prostřednictvím osob nezpůsobilých k výkonu zdravotnického povolání Poskytovatel opakovaně požadoval od pacientů úhradu za zdravotní služby v rozporu se zákonem Zdravotní služby nejsou poskytovány po dobu delší než 1 rok

17 Kontrolní činnost SÚKL
Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech Zákon č. 268/2014 Sb., o zdravotnických prostředcích (od ) Zákon č. 372/2012 Sb., o zdravotních službách Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)

18 Kontrolní činnost Úřad pro ochranu osobních údajů
Česká lékařská komora Veřejný ochránce práv


Stáhnout ppt "Kontrolní činnost ve zdravotnictví"

Podobné prezentace


Reklamy Google