Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Způsobilost k výkonu povolání
Přijímací řízení.
Revize Nového přístupu
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Vedení správního řízení
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Matrika Věra Graplová, DiS.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Nástroje územního plánování
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Obchodní společnosti.
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Změny Statutu RVŠ. Pozice studentského náhradníka - současný stav členství – náhradník není členem Rady Čl. I. Členové Rady a) Do Rady může každá vysoká.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Česká asociace adiktologů
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
1 NOVÝ ZÁKON O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách účinnost: prováděcí vyhlášky: 239/2004 Sb. - zadávací dok. stavby 240/2004.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Zdravotnická sekce v rámci Asociace vyšších odborných škol ________________________________________ Valná hromada AVOŠ 20. dubna 2010 _______________________________________.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Informační systém pro akreditace Marie Kaňková, MŠMT
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
EURES – vaše práce v Evropě
ZÁKON 360/1992 Sb. o výkonu povolání
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Legislativa.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Evropská občanská iniciativa
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
UZNÁVÁNÍ ODBORNÝCH (PROFESNÍCH) KVALIFIKACÍ V RÁMCI EU Seminář 2016.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Veřejnoprávní smlouvy
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Uznávání zahraničního vysokoškolského vzdělání a kvalifikace podle novely zákona o vysokých školách č. 137/2016 Sb. (květen 2016) Ministerstvo školství,
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES JUDr. Věra Koťátková odbor vysokých škol MŠMT Vera. Kotatkova@msmt.cz Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Obsah 1. Obsah navrhované změny zákona č. 18/2004 Sb., 2. Navrhované změny dalších právních předpisů 3. Navrhovaná změna zákona o vysokých školách 4. Schválená novela zákona o vysokých školách č. 261/2007 Sb., 5. Závěr – dotazy

1. Obsah navrhované změny zákona č. 18/2004 Sb., cíl – zajistit jednotnou aplikaci obecného a sektorového systému uznávání odborných kvalifikací dosavadní právní úprava – upravena 15 obecnými a sektorovými směrnicemi Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/36/ES - systém vzájemného uznávání odborných kvalifikací zjednodušuje a dává do jednoho právního předpisu

1. Obsah navrhované změny zákona č. 18/2004 Sb., stanoví soubor kritérií vyrovnávajících podstatné rozdíly u konkrétních povolání v různých členských státech EU upravuje dočasné nebo příležitostné poskytování služeb zavádí pět úrovní kvalifikace

1. Obsah navrhované změny zákona č. 18/2004 Sb., nově zavádí ve správním řízení společné řízení (o předběžné otázce a řízení o uznávání odborné kvalifikace) pro vznik oprávnění k samostatné výdělečné činnosti rozšiřuje oblast automatického uznávání profesní kvalifikace

1. Obsah navrhované změny zákona č. 18/2004 Sb., posiluje pravomoci MŠMT jako koordinátora činností ministerstev a profesních komor v oblasti systému uznávání odborné kvalifikace obsahuje nové ustanovení o používání profesních označení (§ 27) obsahuje nové ustanovení o posouzení odborné kvalifikace veřejnoprávním zaměstnavatelem (§ 37)

1. Obsah navrhované změny zákona č. 18/2004 Sb., členské státy EU jsou povinny zavést ustanovení směrnice o uznávání odborných kvalifikací do svých právních řádů do 20. října 2007

2. Navrhované změny dalších právních předpisů navrhovaná změna zákona č. 18/2004 Sb., se promítá do 26 zákonů seznam 26 zákonů uveden v písemných podkladech navrhované změny zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta

2. Navrhované změny dalších právních předpisů navrhované změny zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání navrhované změny zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících navrhovaná změna zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích navrhovaná změna zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích

3. Navrhovaná změna zákona o vysokých školách navrhovaná změna zákona o vysokých školách – viz příloha změna § 46 odst. 4 písm. d) zákona – změna akademického titulu v oblasti zubního lékařství na doktora zubního lékařství (dosud „zubní lékař“) – zkratka se nemění –“MDDr.“

3. Navrhovaná změna zákona o vysokých školách změna § 79 odst. 1 písm. f) zákona - V případě studijního programu zaměřeného na přípravu k výkonu regulovaného povolání též oznámení, že daný studijní program je zaměřen na přípravu k výkonu regulovaného povolání, a stanovisko příslušného uznávacího orgánu, zda absolventi budou připraveni odpovídajícím způsobem k výkonu tohoto povolání.

3. Navrhovaná změna zákona o vysokých školách změna § 83 odst. 5 zákona- Před uplynutím funkčního období může být člen Akreditační komise odvolán z funkce jen pro ztrátu bezúhonnosti, (Vypuštěno) pro dlouhodobou neúčast na práci Akreditační komise nebo na vlastní žádost.

3. Navrhovaná změna zákona o vysokých školách Změna § 90 odst. 3 zákona - Veřejná vysoká škola nebo ministerstvo může požadovat, aby pravost podpisů a otisků razítek na originálech dokladů byla ověřena ministerstvem zahraničních věcí státu, v němž má sídlo vysoká škola, která doklad vydala, nebo příslušným cizozemským orgánem a příslušným zastupitelským úřadem České republiky, pokud mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána, nestanoví jinak.

3. Navrhovaná změna zákona o vysokých školách změna § 106 zákona - Pro účely tohoto zákona se za členský stát Evropské unie považuje rovněž jiný smluvní stát Dohody o Evropském hospodářském prostoru a Švýcarská konfederace.

4. Schválená novela zákona o vysokých školách č. 261/2007 Sb., novela zákona o vysokých školách se týká sociálních stipendií zrušují se přídavky na dítě ve zvýšené výměře podle zákona o státní sociální podpoře č. 117/1995 Sb., zákon o vysokých školách proto musí definovat, kdo má nárok na sociální stipendium promítnutí do stipendijních řádů

5. Závěr-dotazy