ARCHITEKTONICKÉ SOUTĚŽĚ Tomáš Petrášek REA III zimní semestr 2004/2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015
Advertisements

TŘÍDNÍ SCHŮZKY přihlášky na SŠ leden 2013
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Vedení správního řízení
mimořádná Valná hromada SPŘ Praha 1 Zpráva komise k tvorbě Stanov SPŘ Složení komise: Ing. Jan Doležal Ing. Jaromír Pitaš Ing. Jaroslav Švec.
DOVOLÁNÍ.
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Nástroje územního plánování
Přijímací řízení na střední školy školní rok 2014/2015
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
TŘÍDNÍ SCHŮZKY přihlášky na SŠ leden 2012
TŘÍDNÍ SCHŮZKY přihlášky na SŠ únor 2014 tel. škola: ,
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP a OP LZZ zvláštní část Závazná postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Zasedání obecního zastupitelstva obce Květinov č Dne od 17:00hod.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Přijímací řízení na SŠ ve školním roce 2016/2017
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Pracovně právní vztahy
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Umisťování staveb.
Působnost valné hromady
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Novinky v předškolním vzdělávání
Ověření a udržitelnost malého projektu
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

ARCHITEKTONICKÉ SOUTĚŽĚ Tomáš Petrášek REA III zimní semestr 2004/2005

1. Kdy je doporučeno vyhlásit soutěž  1.1 Předmět soutěže situován na arch. či urb. významném území nebo pozemku  1.2 Předmět soutěže situován na pozemku v majetku obce či státu  1.3 Předmět soutěže vázán na využití veřejných fin. prostředků  1.4 Předmět soutěže zcela nový  1.5 Předmět soutěže velmi komplikovaný

2. Soutěžní Řád ČKA  2.1 Upravuje podmínky pro pořádání soutěží v odbornostech vymezených zákonem, náležejících do působnosti ČKA, a odbornostech bezprostředně souvisejících.  2.2 Nevztahuje se na mezinárodní soutěžě, vyjma regionálních nebo národních soutěží s vyzváním cizinců.  2.3 Soutěž konaná dle dletohoto řádu se považuje za veřejnou soutěž, a je předpokladem zadání veřejné zakázky.

3. ÚČEL SOUTĚŽÍ  3.1 Výběr nejlepšího řešení předmětu soutěže, autor bude pověřen vypracováním navazujících stupňů projektové dokumentace.  3.2 Účelem soutěžní přehlídky je prosadit již existující plány, projekty nebo stavby, a stanovit pořadí.

3.3.1 Rozdělění dle předmětu soutěží:  Urbanistické  Architektonické  Konstrukční  Kombinované

3.3.2 Rozdělení podle účastníků:  Veřejné (vždy anonymní)  Vyzvané (účastníci vyzváni jmenovitě, anonymní i neanonymní)  Kombinované (jejich veřejnost připouští pouze povaha anonymní)

3.3.3 Rozdělení podle počtu kol:  Jednokolové (obvykle menší rozsah)  Dvoukolové (předmět značného rozsahu, postupné zpřesňování, lhůta 2. kola nejpozději 6 měsíců po vyhlášení výsledků 1. kola. Návrhy pro 1. kolo nesmí být zveřejněny před konečným rozhodnutím poroty ve 2. kole )

3.3.4 Rozdělení podle záměru řešení:  Ideové (U soutěží výlučně ideových se rozsah omezuje na nezbytné minimum)  Projektové

3.4 Účastnící soutěže  Mohou se účastnit fyzické i právnické osoby či jejich sdružení. Účast je umožněna každému kdo splní požadavky soutěžních podmínek  Ze soutěže jsou vyloučeny osoby: -Podílející se na přípravě soutěže -Členové poroty včetně náhradníků -Které jsou v příbuzenském poměru (sešvakření 1. stupně), trvalí projektoví partneři, nadřízení či spolupracovníci výše vyloučených osob (tj. Vyhlašovatelů. poroty) -byla-li soutěž shledána komorou neregulérní, tak i osoby zapsané do seznamu autorizovaných či registrovaných osob

4. Vyhlašování soutěží  4.1 Vyhlašovatel soutěže – orgán veřejné správy, fyzická či právnická osoba  4.2Vyhlášení soutěže: -Soutěž vyhlášena dnem zpřístupnění podmínek -Lhůta minimálně 6 týdnů od vyhlášení - Informaci o vyhlášení podá vyhlašovatel komoře, ta ji zveřejní na svých internetových stránkách, vyhlašovatel ji též zveřejní v obchodním věstníku, popřípadě ústředním věstníku EU. Též ji zveřejní minimálně v jednom informačním médiu s celostátní působností -Vyzvaná soutěž se oznamuje písemnou formou všem vyzvaným, odesláno nejpozději v den vyhlášení soutěže. Účast musí písemně potvrdit ve stanovené lhůtě  4.3 Odvolání a zrušení soutěže: -Jen z mimořádných důvodů -Smí být též zrušena na návrh komory, prokáže-li se v jejím průběhu že byla schválena na základě nesprávných nebo neúplných informací -Při zrušení či odvolání soutěže musí vyhlašovatel alespoň částečně odškodnit soutěžící kteří před odvoláním převážně či zčásti splnili podmínky - Soutěžní přehlídku může vyhlašovatel zrušit jen ze závažných důvodů, odškodnit podobně jako výše je vyhlašovatel povinen, pouze je-li to výslovnmě uvedeno v podmínkách

4.4 Soutěžní podmínky:  Vypracovává obvykle odborník pověřený vyhlašovatelem, popřípadě ve spolupráci s ČKA  Podmínky musí být předloženy k ČKA k prověření regulérnosti soutěže v souladu se soutěžním řádem, a to nejménně 15 dní předem. Všichni členové poroty musí podpisem stvrdit souhlas s podmínkami. Pro vyjádření o regulérnosti si ČKA vyhrazuje lhůtu 10 dnů. Komora je oprávněna v průběhu soutěže souhlas odvolat.  Podmínky obsahují: - Jména a adresu vyhlašovatele, sekretáře a přezkušovatele, popř. auditora -Druh soutěže, u vyzvaných a kombinovaných též seznam vyzvaných -Předmět soutěže a rozsah řešení, všechny závazné požadavky -Záměr řešené soutěže (ideová či projketová) -Závazná kritéria dle nichž bude hodnocena -Všechny potřebné lhůty soutěže (určení místa, časua způsobu odevzdání zejména) -Seznam podkladů -Jmenný seznam členů poroty -Způsob označení soutěžních návrhů a přílih pro zaručení anonymity -Počet a výši cena odměn + dalších eventuelních úhrad -Ustanovení o právech vyhlašovatele o nekládání s výsledky soutěže (právo vystavovat, publikovat...) -Ustanovení o ochraně autorských práv autorů -Ustanovení o řešení případných rozporů -Ustanovení o způsobu celního odbavení, je-li soutěž zpřístupněna zahraničním účastníkům -Vyjádření komory oregulérnosti soutěže

Soutěžní podmínky:  Zájemcům o vyzvednutí podmínek je vyhlašovatel povinen podat vysvětleník organizační stránce soutěže  Vyhlašovatel se zavazuje převzít odpovědnost za převzaté návrhy až do řádného ukončení soutěže

5. Porota: 5.1 Funkce a složení:  Funkcí je posoudit soutěžní podminky, odsouhlasit jejich znění, posoudit soutěžní návrhy a rozhodnout o ocenění  Členy poroty jsou řádní členové a náhradníci, náhradnící obvykle tvoří třetinu členů poroty  Porota má vždy lichý počet členů (3-11). Jednání se účastní všichni členové, náhradníci pouze s hlasem poradním. Nezávislého člena poroty může nahradit jen osoba nezávislá  Členy poroty jmenuje vyhlašovatel z řad odborníků, urbanistů, architektů. V každé porotě musí být zastoupeni autorizovaní architekti,. Členy mohou být i zástupci vyhlašovatele, budoucí uživatelé a představitelé místní správy. V zájmu nezávislosti rozhodování musí být nadpoloviční většina členů nezávislých na vyhlašovateli.  Je-li vyhlašovatelem o nominaci nezávislých členů požádána komora, nominuje kandidáty z řad autorizovaných osob.  Porota může k rozhodování přizvat též odborné znalce, účastnící se jen jednání k nimž byli přizváni, a to jen s hlasem poradním  Činnost členů poroty je honorována jako vysoce kvalifikovaná

Porota: 5.2 Pomocné orgány soutěžní poroty:  Sekretář soutěře -Přijímá soutěžní návrhy, potvrzuje jejich převzetí -Označuje doručené soutěžní návrhy datem a hodinou převzetí, a pořadovým číslem -Vypracovává seznam soutěžních návrhů, zajišťuje jejich ochranu a bezpečnost -Provádí další práce na pokyn členů poroty  Přezkušovatel soutěžních návrhů (oba nesmí být členy poroty) -Spolupracuje při vypacování podmínek -Sleduje průběh soutěže -Ověřuje zda doručené návrhy splňují požadavky stanovené podmínkami, a podává porotě písemnou zprávu o formálním průběhu přípravy soutěže a kontrole úplnosti -koná přípravné práce pro činnost poroty, spolupracuje s ní, a připravuje pro ní podklady, na jejichž základě porota rozhodneo připuštění soutěžních návrhů do řádného hodnocení. Podrobnosti o jeho působení stanoví porota.

Porota: 5.3 Auditor soutěže:  Může vykonávat nezávislý a odborný dohled nad přípravou programu soutěže, podmínek (zejména podkladů, obsah a rozsah formy návrhů) a průběhem soutěže. Vyžádá-li si tuto činnost vyhlašovatel, jmenuje jej komora.  Je to nezávislá, odborně vzdělaná osoba, zapsaná do seznamu auditorů soutěží, vedeném komorou.  Auditor dohlíží výlučně nadmformálním dodržováním časového průběhu a organizace soutěže, a nad právními náležitostmi procedurálních postupů. Spolupracuje se sekretářem, přezkušovatelem, sporotou, a účastní se jejich zasedání s hlasem poradním.  Auditor se nesmí účastnit soutěže, ustanovení této funkce je předmětem ujednání mezi vyhlašovatelem a komorou.  Zjistí-li auditor nesrovnalosti, upozorní porotu, a setrvá-li ta na svém postupu či rozhodnutí, učiní záznam do protokolu soutěže. Porota je povinna své rozhodnutí v tomto protokolu zdůvodnit.

Porota: 5.4 Jednání soutěžní poroty:  Před vyhlášením soutěže svolá vyhlašovatel jmenované členy poroty k ustavující schůzi, předem jim rozešlepodmínky. Tam odsouhlasí podmínky a svou účast na soutěži. Členové zvolí ze svého středu předsedu.  Na 1. zasedání poroty, konaném po termínu odevzdání soutěžních návrhů si předseda ode všech vyžádá prohlášení, že budou pstupovat nestranně, nepodíleli se ani nepřímo ani na žádném z předložených návrhů, a neznají jejich autory.  V průběhu soutěžnmí lhůty může konat vyhlašovatel a pověření členové poroty zasedání k zodpovězení dotazů, a k podání doplňujících informací, je-li projeven zájem.  Porota je schopna usnášení, je-li přítomen plný počet jejích členů, rozhoduje prostou většinou hlasů.  Porota ze soutěže vyloučí: -Ze soutěže návrhy, jež jež nejsou v souladu se závaznými podmínkami (v případě malé odchylky návrhu od podmínek, nemající zásadní vliv na anonymitu, zvýhodnění ani srozumitelnost, může porota 4/5 většinou rozhodnout o ponechání návrhu v soutěži. -Z posuzování části návrhů nepožadované soutěžními podmínkami. Porota může soutěžící vyloučit pouze do doby otevření obálek. -Návrhy jež porušilypodmínky, avšak jsou pozoruhodným přínosem, může porota (2/3 většinou)ocenit mimořádnou odměnou (až po cenách a odměnách.

Porota: Jednání soutěžní poroty:  Porota posoudí všechny návrhy, rozdělí všechny odměnya ceny, vyjímečně může neudělit některé ceny (jednomyslně), nebo odměny (4/5 většinou). Nutno řádně zdůvodnit v protokolu.  Protokol obsahuje: - Zápisy z jednání a výsledky hlasování - Rozhodnutí o vyloučení návrhů a seznamu všech posuzovaných - Způsob aplikace hodnocení - Posouzení všech návrhů - Rozdělení cen a odměn (popřípadě zvláštních). Zdůvodnění - Prezenční listiny z jednotlivých zasedání poroty  Rozhodnutí poroty o pořadí jsou konečná.

6. Výsledek soutěže:  6.1 Rozhodnutí konečné, stává se podkladem pro rozhodování o dalším využití (nesmí být porušena autorská práva účastníků)  6.2 U veřejných soutěží musí vyhlašovatel do 1 měsícevrátit neoceněné návrhy na zpáteční adresu.  6.3 Ocenění či odměnění jednotlivci si podrží svá autorská práva, jiné účely využití než pro účely soutěže jen se souhlasem autora.  6.4 Výsledek soutěže zveřejní vyhlašovatel přiměřeným způsobem, zejména veřejnou výstavou soutěžních návrhů, a jejich zveřejnění v odborném tisku.  6.5 Do 5 dnů od rozhodnutí poroty se zašlevýsledek a protokol soutěžícím-

7. Finanční podmínky soutěže: 7.1 Přiměřená částka pro ceny a odměny:  U ideových - 1% z předpokládaných celkových investičních nákladů  U projektových – 1 - 1,5% (1 – 2 % u jednokolových). Přihlíží se k rozsahu a náročnosti soutěže  Počet cen a odměn, a jejich poměr stanoví podmínky (po 4/5 hlasování může být při kvalitativní podobnosti 1 cena udělena několikrát)  Celková částka na odměny musí být menší než 50% částky na ceny.  Vyplacená 1. cena bude zahrnuta docelkového honoráře na předmětnou zakázku.  cena nebude vyplacena, bude-li uzavřena smlouva na vypracování projektové plánovací dokumentace.  Ceny a odměny musíbýt vyplaceny do 50 dnů po rozhodnutí poroty-

8. Řešení rozporů:  8.1 Proti formálnímu postupu poroty může být podán soutěžícími protest. Při jeho řešení jsou všichni zúčastnění povinni vynaložit prokazatelnou snahu o jeho smírné řešení, a to ve lhůtě 10 dnů od data doručení oznámení o výsledku soutěže.  8.2 Nevedla-li jednání o smíru k vysledku, popřípadě uplynula-li marně, bez zavinění zúčastněných stran lhůta stanovená v odstavci 1, řeší se spor mezi soutěžícími a vyhlašovatelem v rozhodčím řízení tříčlenným rozhodčím výborem složeným ze zástupce vyhlašovatele, soutěžícího který podal návrh, a zástupce komory, byl-li podán protest více soutěžícími, bude je zastupovat jeden z nich.  8.3 Podmínkou přijetí protestu k rozhodčímu řízení je složení kauce vevýši 5 %z výše první ceny, kauce však nepřevýší částku 500 Eur. Skládá se na účet ČKA.V případě zamítnutí protestu kauce propadá, v případě vyhovění je vrácena.  8.4 Předmětem jednání o smíru, popřípadě rozhodčího řízení nesmí být rozhodnutí poroty týkající se výsledku hodnocení účastníků soutěže a rozhodnutí o rozdělení cen a odměn stanoví jejich výše, ledaže tato rozhodnutí byla učiněna v přímév souvislosti se závažným porušením podmínek formálnímu postupu poroty, stanovených podmínkami. Rozhodčí nález je konečný.

9. Závěrečná ustanovení: Tento soutěžní řád nabyl účinnosti schválením valnou hromadou komory dne 29. Dubna 1993  ČLÁNEK II/1994 Novela tohoto řádu nabyla účinnosti schválením valnou hromadou ČKA dne 16. dubna 1994  ČLÁNEK II/1995 Novela tohoto řádu nabyla účinnosti schválením valnou hromadou ČKA dne 29. DUBNA 1995  ČLÁNEK II/1996 Novela tohoto řádu nabyla účinnosti schválením valnou hromadou ČKA dne 27. DUBNA 1996  ČLÁNEK II/1997 Novela tohoto řádu nabyla účinnosti schválením valnou hromadou ČKA dne 29. DUBNA 1997  ČLÁNEK II/1998 Novela tohoto řádu nabyla účinnosti schválením valnou hromadou ČKA dne 28. DUBNA 1998  ČLÁNEK II/1999 Novela tohoto řádu nabyla účinnosti schválením valnou hromadou ČKA dne 13. DUBNA 1999  ČLÁNEK II/2000 Novela tohoto řádu nabyla účinnosti schválením valnou hromadou ČKA dne 11. DUBNA 2000  ČLÁNEK II/2002 Novela tohoto řádu nabyla účinnosti schválením valnou hromadou ČKA dne 20. DUBNA 2002  ČLÁNEK II/2004 Novela tohoto řádu nabyla účinnosti schválením valnou hromadou ČKA dne 24. DUBNA 2004