Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/2 Výstup: VY_32_INOVACE_2Dl215 Ověření ve výuce: Veřejná správa Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Vnitřní správa Předmět: Veřejná správa Ročník: 2. Klíčová slova:
Politická strana, založení politické strany, stanovy, registrace strany Jméno autora: JUDr. Božena Dolejská Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace cílem je seznámit žáky s pojmem vnitřní správa a její organizaci v rámci veřejné správy prezentace slouží k orientaci v základních pojmech vnitřní správy a pochopení práva občana podílet se na správě státu prostřednictvím politických stran žáci jsou vedeni ke kritickému myšlení, k obraně proti manipulaci, k ochraně tradic a národních hodnot jsou naplněna průřezová témata: ODS, CSP

4 Politické strany a politická hnutí slouží občanům k výkonu sdružovacího práva za účelem jejich účasti na politickém životě společnosti, zejména na vytváření zákonodárných sborů, orgánů vyšších samosprávných celků a orgánů místní samosprávy. Právní úprava nečiní rozdíl mezi politickou stranou a politickým hnutím.

5 Založení politické strany
Založit stranu a hnutí mohou nejméně tři státní občané České republiky starší 18 let - vytvoří tzv. přípravný výbor. Členy stran a hnutí mohou být jen státní občané České republiky starší 18 let; občan může být členem jen jedné strany nebo hnutí.

6 K založení strany je třeba písemný návrh na registraci podepsaný členy přípravného výboru s uvedením jejich jmen, příjmení, data narození a bydliště a s uvedením zmocněnce oprávněného jednat jménem přípravného výboru. Podpisy členů přípravného výboru není třeba ověřovat.

7 Další náležitosti k návrhu
Petice alespoň jednoho tisíce občanů požadujících, aby strana a hnutí vznikly s uvedením jejich jména a příjmení, data narození, bydliště a podpisu. + Stanovy politické strany nebo politického hnutí ve dvou vyhotoveních.

8 Náležitosti stanov název a zkratka strany nebo hnutí sídlo
programové cíle práva a povinnosti členů ustanovení o organizačních jednotkách orgány včetně orgánů statutárních, rozhodčích a revizních zásady hospodaření způsob stanovení členských příspěvků

9 Řízení je zahájeno dnem, kdy Ministerstvo vnitra ČR obdrží návrh na registraci obsahující výše uvedené náležitosti, nebo dnem, kdy rozhodnutí krajského soudu, určující, že návrh na registraci nemá nedostatky, nabylo právní moci.

10 Nemá-li návrh uvedené náležitosti anebo jsou-li v něm údaje neúplné nebo nepřesné, ministerstvo vnitra na tuto skutečnost upozorní zmocněnce přípravného výboru nejpozději do 5 dnů od doručení návrhu na registraci.

11 Ministerstvo vnitra provede registraci do 15 dnů od zahájení řízení; den registrace se vyznačí na jedno vyhotovení stanov, které se zasílá zmocněnci přípravného výboru. Zároveň ministerstvo vnitra přidělí straně či hnutí identifikační číslo.

12 Není-li zmocněnci přípravného výboru do 30 dnů od zahájení řízení doručeno rozhodnutí o odmítnutí registrace, strana nebo hnutí vzniká dnem následujícím po uplynutí uvedené lhůty a tento den je dnem registrace.

13 Proti rozhodnutí o odmítnutí registrace mohou členové přípravného výboru podat do 30 dnů ode dne, kdy rozhodnutí bylo doručeno zmocněnci, podat opravný prostředek. Opravný prostředek se podává k Nejvyššímu soudu České republiky.

14 Zdroje: Zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google