NESROVNALOSTI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásahy do investice Ústí nad Labem 25.září 2013 Mgr. Vladimír Skála 1
Advertisements

Postup obcí při zjištění porušení rozpočtové kázně
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Problematika veřejných zakázek ve vztahu k porušení rozpočtové kázně z pohledu orgánů Finanční správy Mgr. Kateřina Fillová Vedoucí oddělení dotací a finanční.
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Změny v průběhu realizace projektů
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Možnosti a limity kontroly obcí
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Kontrola nakládání s dotacemi ze strany FÚ Ing. Jan Minařík prosinec 2010.
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Lucie Plimlová Michal Týfa
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Kontrolní postupy poskytovatele evropských dotací XIV. celostátní finanční konference “Dopady reforem na hospodaření obcí a měst“ Praha, 11. listopadu.
NESROVNALOSTI Seminář pro příjemce 9/2013.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
David Novák 28/ Auditní činnost v rámci ROP Jihozápad.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR OPERAČNÍ PROGRAM TECHNICKÁ POMOC Školení k Příručce pro žadatele a příjemce v OPTP
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Specifické podmínky závěrečných Výzev 12. června 2014.
Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
Správa EKO daní celními orgány
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Základní povinnosti příjemců dotací Ing. Lukáš Brabenec 12. června 2014.
Specifika Smlouvy o poskytnutí dotace u závěrečných výzev Říjen 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Pavel Mohaupt Změny v průběhu realizace projektů Červen 2014.
Rozpočty územních samosprávných celků
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Seminář SoMoPro II. Právní část – nezpůsobilé výdaje, porušení rozpočtové kázně a odvody, možnosti promíjení, nejčastější pochybení Mgr. Benišová/1258.
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
Audity finančních prostředků spolufinancovaných z fondů EU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Systém kontrolní činnosti SEI
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
Správa místních poplatků
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období Ing. Slavomír Ladislav Vacík.
Některé právní aspekty čerpání dotací z evropských fondů JUDr. Jan Brodec, LL.M., Ph.D.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Obecný postup při porušení II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce (krácení způsobilých.
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti ROP Střední Morava.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
 Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů  Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád  Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Porušení podmínek ROP SM, nesrovnalost II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
JAK PŘEDCHÁZET NESROVNALOSTEM A PODVODŮM? Seminář TI „Řízení rizik podvodů v Evropských fondech: Nejčastější chyby žadatelů o podporu a jak.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Interní postupy MAS Brdy
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Transkript prezentace:

NESROVNALOSTI

Zdroje informací - právní normy a řídící akty Sbírka zákonů Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zák. č. 250/2000 Sb.“) Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „DŘ“) Ministerstvo financí ČR Metodiky finančních toků a kontroly programů spolufinancovaných ze strukturálních fondů, Fondu soudržnosti a Evropského rybářského fondu na programové období 2007 – 2013, v platném znění Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Externí metodický pokyn č. 58 – Porušení rozpočtové kázně

Oznámení podezření na nesrovnalost může být nahlášeno interními či externími subjekty, řídící orgán („ŘO“) posoudí opodstatněnost a pokud je třeba, zajistí prošetření podle zákona o finanční kontrole (zák. č. 320/2001 Sb.), opodstatněnost neposuzuje na základě ukončených kontrol útvarů PAS, od ostatních kontrolních útvarů (NKÚ, PČR, EK, OLAF, MF, ÚOHS) a při podezření na spáchání trestného činu, pokud se podezření na nesrovnalost nepotvrdí, ŘO případ uzavře.

Definice nesrovnalosti NESROVNALOST = porušení právních předpisů ES nebo ČR v důsledku jednání nebo opomenutí hospodářského subjektu, které vede nebo by mohlo vést ke ztrátě v souhrnném rozpočtu EU nebo ve veřejném rozpočtu ČR, a to započtením neoprávněného výdaje do souhrnného rozpočtu EU nebo do veřejného rozpočtu ČR.

Typy nesrovnalostí Typy nesrovnalostí: nesrovnalost jako porušení rozpočtové kázně – PRK je každé neoprávněné použití nebo zdržení prostředků poskytnutých z rozpočtu RR (§ 22 zák. č. 250/2000 Sb.), systémová nesrovnalost – chyba spojená s fungováním systému a objevující se u více projektů, ostatní nesrovnalosti – nelze zařadit do předchozích dvou typů, patří sem nesrovnalosti spojené s porušením zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, podezření na spáchání trestného činu.

Porušení rozpočtové kázně (PRK) Porušení rozpočtové kázně je upraveno v § 22 zák. č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů. V souladu s ustanovením § 22 odst. 1 písm. c) zák. č. 250/2000 Sb. je porušením rozpočtové kázně každé neoprávněné použití nebo zadržení peněžních prostředků poskytnutých z rozpočtu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Porušení rozpočtové kázně konstatuje Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad (dále jen „ÚRR SZ“) v případě, že shledané a potvrzené podezření na nesrovnalost se týká proplaceného projektu nebo jeho proplacené části.

Šetření nesrovnalosti Postup před proplacením dotace pochybení zjištěné před proplacením dotace, příjemci bude provedena korekce způsobilých výdajů v ŽoP, posuzování výše korekce musí být v souladu s přílohou č. 1 Externího metodického pokynu č. 58 – Porušení rozpočtové kázně.

Šetření nesrovnalosti Postup po proplacení dotace: pochybení zjištěné po proplacení dotace, na základě ukončené kontroly (včetně vypořádání námitek a připomínek) je příjemci vyměřen odvod za PRK, odvod vyměřován ve výši 100% neoprávněně použitých nebo zadržených prostředků, případně tzv. „snížený odvod“, příjemce může proti rozhodnutí o odvodu podat odvolání na MF ČR prostřednictvím ÚRR SZ, neuhrazení odvodu za PRK může být důvodem ro pozastavení proplacení projektu (příp. následující etapy).

Zdroj: Oddělení nesrovnalostí ÚRR SZ, stav k 31. 8. 2013 Počet nesrovnalostí v roce 2008 - 2013 Období (rok) Nahlášené případy Uzavřené případy Případy v šetření 2008 3 2009 21 2010 18 13 5 2011 66 52 14 2012 47 37 10 I.-VIII./2013 20 1 19 Celkem 175 127 48 Zdroj: Oddělení nesrovnalostí ÚRR SZ, stav k 31. 8. 2013 Zdroj: Oddělení nesrovnalostí ÚRR SZ, stav k 31. 8. 2013

Ex. MP č. 58 – Porušení rozpočtové kázně úprava postupů ÚRR SZ v případě porušení rozpočtové kázně příjemcem dotace Obsah: 1. Definice porušení rozpočtové kázně 2. Postup při porušení rozpočtové kázně 2.1 Platební výměr na odvod 2.2 Platební výměr na penále 2.3 Prominutí nebo částečné prominutí povinnosti odvodu a penále 2.4 Posečkání odvodu a penále 2.5 Splátky 2.6 Odvolací řízení 2.7 Správní poplatky Příloha č. 1 – Tabulka finančních oprav

Platební výměr na odvod za PRK odvod ve výši 100 % neoprávněně použitých nebo zadržených prostředků (PRK), kdy není ve smlouvě upravena možnost sníženého odvodu, snížený odvod v případě, že se jedná o porušení rozpočtové kázně příjemce u smluv a dodatků uzavřených po 1. 5. 2012, příjemce může proti platebnímu výměru na odvod za PRK podat odvolání na MF ČR prostřednictvím ÚRR SZ, po uhrazení odvodu může být příjemci vyměřeno penále, příp. i úrok z posečkání s úhradou. (Ve smyslu § 22 zák. č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů)

Prominutí povinnosti odvodu a penále příjemce podá na ÚRR SZ řádně odůvodněnou žádost, uhradí správní poplatek před nebo při podání žádosti, nastavené promíjení musí akceptovat přípustné důvody pro prominutí stanovené interní metodikou a v případě VZ dokumentem Guideline COCOF 07/0037/03 - CS „Pokyny ke stanovení finančních oprav, které se použijí pro výdaje Spolufinancované ze strukturálních fondů a fondu soudržnosti v případě nedodržení pravidel pro veřejné zakázky“, schvaluje předseda Regionální rady.

Posečkání úhrady odvodu či penále příjemce podá žádost o posečkání z důvodů hodných zvláštního zřetele uhradí správní poplatek před nebo při podání žádosti, posuzuje a schvaluje interní pracovní skupina ÚRR SZ, za dobu posečkání je příjemci vyměřen úrok z posečkané částky.

Povolení úhrady ve splátkách příjemce podá žádost z důvodů hodných zvláštního zřetele, uhradí správní poplatek před nebo při podání žádosti, členové interní pracovní skupiny na základě analýzy žádosti a navrženého splátkového kalendáře, zkušeností s příjemcem, na základě jeho platebních možností doporučí/nedoporučí úhradu ve splátkách, schvaluje ředitelka ÚRR SZ, příjemce je o schválení či zamítnutí vyrozuměn zasláním Rozhodnutí o povolení splátek do 30 kalendářních dnů ode dne podání žádosti.

Odvolací řízení za dodržení podmínek stanovených v § 109 a násl. DŘ ve lhůtě 30 dnů ode dne, který následuje po doručení rozhodnutí, lze podat odvolání proti vydanému rozhodnutí (platebnímu výměru), ÚRR SZ toto odvolání přezkoumá v souladu se všemi postupy a povinnostmi vyplývajícími z § 109 a násl. DŘ, pokud o odvolání nerozhodne ÚRR SZ sám dle § 113 odst. 1 DŘ, postoupí odvolání s příslušnou částí spisu a se svým stanoviskem odvolacímu orgánu, kterým je dle § 22 odst. 10 věty druhé zák. č. 250/2000 Sb. Ministerstvo financí ČR.

Nesrovnalosti v oblasti veřejných zakázek nejčastěji dochází k porušení zásad pro zadávání veřejných zakázek, výčet jednotlivých pochybení, která se v průběhu výběrových řízení vyskytují, je včetně hrozících finančních postihů obecně popsán v části I. a II. Tabulky finančních oprav (Ex. MP č. 58), primární odpovědnost za dodržení zásad stanovených zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů a Pokyny pro zadávání veřejných zakázek (příloha č. 5 Příručky pro žadatele) je věcí zadavatele, tedy příjemce dotace.

Zdroj: Oddělení nesrovnalostí ÚRR SZ, stav k 31. 8. 2013 Přehled typů nahlášených nesrovnalostí v roce 2013 Typy porušení Počet Porušení pravidel pro zadávání veřejných zakázek 8 Nezpůsobilý výdaj 6 Nerespektování ostatních podmínek ve Smlouvě o poskytnutí dotace Celkem 20 Zdroj: Oddělení nesrovnalostí ÚRR SZ, stav k 31. 8. 2013 Zdroj: Oddělení nesrovnalostí ÚRR SZ, stav k 31. 8. 2013

Vymáhání nesrovnalostí (stav k 31.12.2012) Rok Celkem Vydáno PV na odvod Finanční objem vydaných PV (se zohledněním prominutí) 2008 3 - 2009 21 2010 18 4.492 Kč 2011 66 16.042.993 Kč 15.414.600 Kč 2012 47 46 515.946.523 Kč 438.884.442 Kč

Prevence informování žadatelů a příjemců na seminářích pořádaných ÚRR SZ, informování žadatelů a příjemců prostřednictvím webových stránek www.nuts2severozad.cz, kde je uvedena definice a příklady možných porušení, odhalení nesrovnalosti a možné následky a doporučení pro předcházení nesrovnalostem.

Děkuji za pozornost Závěr Ing. Monika Žubretovská vedoucí oddělení nesrovnalostí Tel. 475 240 671 E-mail: monika.zubretovska@nuts2severozapad.cz

21