Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava"— Transkript prezentace:

1 Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Dopracování projektu 3. etapa- hlavní problémy, rizika 26. září 2012

2 Výzva k doložení příloh
Po schválení projektu k financování je určeným pracovníkem OKP zaslán dopis „Výzva k doložení příloh“ Lhůta pro doložení příloh - 44 pracovních dnů od doručení dopisu Konkrétní osoba, která bude daný projekt dále administrovat Přílohy: Seznam příloh předkládaných před podpisem Smlouvy Informace pro přílohu č.1 Smlouvy Oznámení žadatele o změnách v projektové žádosti

3 Seznam příloh předkládaných před podpisem Smlouvy
Povinné přílohy předkládané před uzavřením Smlouvy o poskytnutí dotace: Územní rozhodnutí a jeho možné nahrazení Stavební povolení a jeho možné nahrazení Rozpočet projektu na základě ukončeného zadávacího řízení Kompletní dokumentace po ukončení zadávacího řízení Doklad o posouzení vlivu projektu na životní prostředí (EIA a NATURA 2000) Doklad o zajištění financování realizace projektu

4 Další přílohy Smlouva o vedení bankovního účtu pro příjem dotace a smlouvy o vedení bankovních účtů, ze kterých  bude prováděna úhrada způsobilých výdajů. V případě, že budou předkládány i modifikované žádosti o platbu, také smlouvu o zřízení vázaného účtu. Podrobné členění výdajů na způsobilé a nezpůsobilé Informace pro přílohu č. 1 Smlouvy o poskytnutí dotace Oznámení žadatele o změnách v projektové žádosti (v případě změn v projektu)

5 Informace pro přílohu č. 1 Smlouvy
Monitorovací indikátory Harmonogram realizace projektu (aktivit) Předběžný finanční harmonogram Rozpočet Veškeré formuláře najdete na webových stránkách ÚRR: Nutno doložit také na el. nosiči CD.

6 Základní problémy a rizika v rámci 3. etapy
Většina podkladů a dokumentace je doložena a administrována již ve 2. etapě. Příprava smlouvy o dotaci v rámci 3. etapy je proto většinou minimálně problematická a poměrně rychlá. Mohou se však vyskytnout problémy, které tento proces prodlouží či zkomplikují. Nejčastěji se jedná o: stavební povolení podstatné změny projektu složení depozitu řešení zástav na majetku

7 Základní problémy a rizika v rámci 3. etapy
Stavební povolení Zde se jedná o situaci, kdy příjemce nemá vydáno st. povolení a žádá o prodloužení lhůty pro jeho předložení. Důvodem jsou nejčastěji: nedořešené majetkové vztahy na pozemcích – výkupy, nájemní smlouvy odvolání účastníků řízení ostatní – výkupy pozemků ve vlastnictví zemědělského půdního fondu (obce) Prodloužení lhůty nad 22 pracovních dní musí být schváleno VRR.

8 Základní problémy a rizika v rámci 3. etapy
Podstatné změny projektu Zde jde o situaci, kdy příjemce žádá o změnu projektu, která má charakter podstatné změny. Nejčastěji jde o: změnu termínu fyzického ukončení a ukončení projektu (o více než 22 prac. dnů) – realizace výběrového řízení a stanovení reálných lhůt dokončení projektu, vliv administrace změnu aktivit v rámci projektu – změna umístění některých stavebních objektů, rozšíření či jejich zúžení – nelze zásadním způsobem měnit úpravu monitorovacích indikátorů – plochy, apod., lze jen v důsledku formálních chyb či úpravě na skutečnost (plochy), nelze s vlivem na aktivity a hodnocení Realizace podstatných změn musí být schválena VRR.

9 Základní problémy a rizika v rámci 3. etapy
Depozit Problematika složení depozitu je jednoznačně popsána v rámci stávajících metodik a doposud nevznikají ze strany příjemců zásadní problémy. Je potřeba včas založit depozitní účet v požadované výši a podmínkami – přivolení k dispozici třetí osobou – pracovníky ÚRR. Nejčastější problémy: úprava výše depozitu – z důvodu již částečně realizovaného a proplaceného projektu – zde je nastaven administrativní postup pro ověření skutečné prostavěnosti projektu výše depozitu Změna výše depozitu podléhá schválení VRR.

10 Základní problémy a rizika v rámci 3. etapy
Zástavy Problematika zástav je řešena ve 2. etapě. Jde především o řešení: zástavního práva nesouvisejícího s majetkem pořízeným z dotace „historické“ zástavní právo – řešeno externím expertním posudkem zástavního práva souvisejícího s majetkem pořízeným z dotace (tj. řešení zástavního práva souvisejícího se spolufinancováním projektu) výše tohoto úvěru (a tím i výše uplatňovaného zástavního práva smluvního pro pohledávku) nemůže přesáhnout podíl vlastního spolufinancování žadatele v rámci celkových způsobilých výdajů projektu Ve 3. etapě dochází především k řešení problematiky zástavy na majetku projektu, umožnění zástavy majetku podléhá schválení VRR.

11 Základní problémy a rizika v rámci 3. etapy
Další doporučení pro 3. etapu Monitorovací indikátory Překontrolovat reálnost naplnění veškerých indikátorů, popřípadě si ujasnit jejich definice. Zadávání zakázek Důsledně dbát na dodržování Zákona o veřejných zakázkách popřípadě MP Zadávání zakázek, aby se eliminovaly chyby a snížilo se tak riziko krácení dotace v důsledku zjištěných pochybení na minimum. Publicita Dbát na dodržování povinné publicity ve všech fázích realizace projektu.

12 DĚKUJEME VÁM ZA POZORNOST
Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Jeremenkova 40b Olomouc Evropská unie a Evropský fond pro regionální rozvoj jsou partnery pro váš rozvoj.


Stáhnout ppt "Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava"

Podobné prezentace


Reklamy Google