Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI DRUŽSTVO.
Advertisements

TRANSFORMACE OBČANSKÝCH SDRUŽENÍ ) (v návaznosti na nový občanský zákoník) 29. srpna 2013, Městský úřad Vsetín.
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Vybrané otázky svobodného přístupu k informacím Mgr. Karel Švercl právník kanceláře hetmana
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
2h. Následné povinnosti s ÚZ Výroční zpráva. -sestavení : kde povinnost auditu Schválení: valná hromada Zveřejnění: rejstříkový soud-elektronicky §21.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Právnické osoby podle NOZ § 118 Právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Ing. Zdeňka Šilhová Institut pro veřejnou správu Praha INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ KONFERENČNÍ VZDĚLÁVACÍ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO38 Název školy: Střední průmyslová.
Nebezpečné pronásledování - je strach z pachatele měřítkem nebezpečnosti stalkingu? Jak zlepšit pomoc obětem stalkingu?
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Finanční účetnictví RADNICE
Pojem přeměna obchodní společnosti
Národní institut dětí a mládeže – oddělení neformálního vzdělávání
Státní organizace.
Název vzdělávacího materiálu
PBSNPB2: Fundace: nadace a nadační fondy, (fondy), (obecně prospěšné společnosti), ústavy Organizace na pomezí: sociální družstva, církevní právnické.
METODICKÉ OKÉNKO Porada ředitelů škol a školských zařízení KÚ LK
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podnikání
Název vzdělávacího materiálu
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Bilanční právo Finanční právo I.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Název projektu: Moderní škola
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Občanské soudní řízení I.
Matriční úřad.
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Neziskové organizace po
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Celkový základ daně.
Neziskové organizace po
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

Zákon o statusu veřejné prospěšnosti. Marek Šedivý, prezident AVPO ČR

Původní záměr Posílení transparentnosti ze strany státu, protože český neziskový sektor nemá dostatečné vlastní nástroje. Nastavení důstojných benefitů pro právnické osoby se statusem VP.

Aktuální stav v neziskovém sektoru Z náhodně vybraných 2 000 občanských sdružení má webové stránky 470 sdružení (23,5 %) Výroční zprávu zveřejňuje na svých webech 200 o. s. (2 %). Ze 100 náhodně vybraných nadací má webové stránky 55 nadací (55 %). Výroční zprávu zveřejňuje 17 nadací (17 %). Zdroj: Pavel Bachmann, Gaudeamus, 2012

Momentální stav zákona Definice statusu veřejné prospěšnosti, protože není dnešnímu právu znám. Doprovodná legislativa k novému Občanský zákoník, § 146 – 150, účinný od 1. 1. 2014. Definice podmínek, za kterých může právnická osoba nabýt/pozbýt statusu veřejné prospěšnosti, práva a povinnosti PO se statusem Sněmovní tisk č. 989; druhé čtení, červnová schůze Poslanecké sněmovny.

Komu je statut určen? Nezáleží na právní formě PO, kromě osob veřejného práva Hlavní činnost veřejně prospěšná. Existence kontrolního orgánu. Podnikatelská činnost pouze ve vedlejší činnosti. Nerozděluje zisk – 100 % jde zpět do PO. Předloží listiny – účetnictví, přehled o zdrojích příjmů, přehled nákladů na správu a mzdy, souhrn 3 nejvyšších příjmů.

Podmínky pro zápis statusu Bezúhonnost osob (zákon neříká kterých). Neslučitelnost funkcí. Definice veřejně prospěšných činností (zejména…). Rozhodnutí soudu o právu na zápis statusu VP do veřejného rejstříku.

Povinnosti PO se statusem veřejné prospěšnosti Členění nákladů v účetnictví – veřejně prospěšná činnost, vedlejší činnost, správa. Vydává a zveřejňuje výroční zprávu obsahující: účetní závěrku nebo výkaz o majetku a závazcích a příjmech a výdajích, přehled o všech zdrojích příjmů, souhrn 3 nejvyšších příjmů osob. Nad 5 000 000 Kč – povinný audit.

Následky porušení povinností Výzva k odstranění nedostatků – rejstřík. Pak je vyrozuměn soud. Zahájení řízení se statusem – zapsáno do rejstříku. Výmaz statusu z rejstříku.

Otazníky k zákonu Je transparentní právnická osoba, která nemá webové stránky? Je transparentní právnická osoba, která nevede podvojné účetnictví? Má právnická osoba, pokud splní podmínky statusu VP právo na nějaké výhody?

Otázky? Komentáře?

Děkuji za pozornost! Kontakt: Marek Šedivý, prezident AVPO mobil: 603 154 999, e-mail: sedivy@avpo.cz